23.06.2012

PROSPECTART, VINERI 29 IUNIE, ORA 17.00, CENTRUL CALDERON

Societatea Română de Science Fiction și Fantasy, vă invită la Cenaclul ProspectArt,
vineri 29 iunie 2012, ora 17.00, Centrul Calderon,
           str. Jean-Louis Calderon nr.39, sector 2, București.


„Paradisurile și infernurile de după colț : Fantastic, Științifico-Fantastic, Fantasy”.

Invitat : scriitorul Cosmin Perța.

Vom discuta despre volumul  Introducere în fantasticul de interpretare” și subcategoriile fantasticul psihologic, fantasticul minimalist, fantasticul absurd şi fantasticul delirant.
Science-fiction-ul și fantasy-ul, domenii conexe ale fantasticului  sau categorii ?

Fantasticul de interpretare, termenul propus de Matei Călinescu, se referă la o formă de fantastic diferită de cea modernistă, teoretizată de Caillois şi Todorov, discutată de M. Călinescu la Mircea Eliade , dar care se poate identifica frecvent în proza din centrul şi estul Europei, spre deosebire de fantasticul modernist, al cărui teritoriu predilect de manifestare este în literatura din vestul şi nordul Europei, America de Nord sau Orientul îndepărtat.- Comin Perța


„...părinţii fantasticului de interpretare sunt Gogol, Kafka şi Dostoievski.
Pentru fantasticul psihologic Cosmin Perţa îi cheamă în ajutor pe Ismail Kadare cu „Generalul armatei moarte”, fraţii Strugaţki cu „A doua invazie a marţienilor”, Ioan Groşan cu „Trenul de noapte” şi pe Milodrag Pavici cu „Ultima iubire la Ţarigrad. Îndreptar de ghicit”.
Fantasticul absurd e ilustrat de Daniil Harms şi Ştefan Agopian, fantasticul minimalist – prin Bulgakov, Mircea Nedelciu, Jaroslav Hasek, Dusan Mitana, Gherasim Luca, Karel Capek şi Danilo Kis, iar fantasticul delirant – prin Venedikt Erofeev („Moscova-Petuşki”) şi Mircea Cărtărescu („Travesti”). - Mihail Vakulovski


O constantă în peisajul SF bucureștean de la relansarea sa în aprilie 2009, ProspectArt este locul de congregare a autorilor, fanilor și cititorilor de SF&F.

Vineri 29 iunie a.c., ora 17.00, Centrul Calderon, str. Jean Louis Calderon nr.39, sector 2, București

Societatea Română de Science Fiction si Fantasy (SRSFF) este o asociație culturală neguvernamentala și non-profit (ONG), al cărei scop declarat este susținerea și încurajarea genurilor science fiction și fantasy din Romania.
SRSFF a fost înființată în ianuarie 2009, la inițiativa unui grup de scriitori, traducători și fani din Romania, din dorința de a promova literatura și arta SF autohtonă de calitate.

Cenaclul ProspectArt este o initiațivă a Societatii Romane de Science-Fiction și Fantasy (www.srsff.ro/), care își propune să descopere și să pregătească viitoarele generații de scriitori și teoreticieni ai mișcării SF .


 Evenimentul va avea loc la Centrul Calderon, Str. J.L. Calderon nr.39, sector 2, București

Sînt asteptați și invitați să participe la sedințele cenaclului, toti cei care se simt atrași de fenomenul SF&F, tinerii autori care doresc îndrumare si ajutor, iubitorii de SF&F, fani și profesioniști pentru ca împreuna să contribuim la renașterea și dezvoltarea acestei arte în România.

20.06.2012

TOTAL RECALL, 2012

„Total Recall”, 2012
Regizor : Len Wiseman
Scenariul : Kurt Wimmer, Mark, Bomback (după povestirea „We Can Remember It For You Wholesale” / Ne putem reaminti totul pentru dumneavoastră) de Philip K.Dick).
 Povestirea a fost publicată în original în numărul pe aprilie 1966 al revistei The Magazine of Fantasy & Science Fiction, prima traducere în românește este cea a lui George Veniamin (Doru Vușcan) în Almanahul Anticipația 1987, lansat în vara anului 1986.



Distribuție : Kate Beckinsale, Colin Farrell, Bryan Cranston, Jon Cho, Ethan Hawke, Jessica Biel
Lansare în România : 10 august 2012


Prima ecranizare a povestirii lui Philip K.Dick a fost în 1990 în regia lui Paul Verhoeven prin filmul cu același nume (remake-urile preiau astăzi și titlurile filmelor precedente ! :) )

Vom vedea dacă promisiunile unei ecranizări mai fidele textului lui Philip K.Dick vor fi respectate. Am dubii...

15.06.2012

SF& F TRANSLATION AWARDS SHORT FICTION FINALISTS


Un excelent proiect, SF&F Translation Awards, rod al inițiativei cîtorva entuziaști deciși să selecteze și să premieze cele mai bune texte ale imaginarului traduse în engleză.

The Science Fiction & Fantasy Awards sînt administrate de către Association for the Recognition of Excellence in SF & F Translation.

Comitetul decizional:
și trei scriitori implicați :
  • Nalo Hopkinson
  • Josh Jasper
  • Geoff Ryman

Translation Award Short Fiction Finalists Online :


“Paradiso”  - Georges-Olivier Chateaureynaud, trad. Edward Gauvin (Liquid Imagination #9, Summer 2011)

“The Boy Who Cast No Shadow”  - Thomas Olde Heuvelt, trad. Laura Vroomen (PS Publishing)

“The Short Arm of History”  - Kenneth Krabat, trad. Niels Dalgaard (Sky City: New Science Fiction Stories by Danish Authors, Carl-Eddy Skovgaard edit., Science Fiction Cirklen)

“The Green Jacket”  - Gudrun Östergaard, trad.  Gudrun Östergaard & Lea Thume (Sky City: New Science Fiction Stories by Danish Authors, Carl-Eddy Skovgaard edit., Science Fiction Cirklen)

“The Fish of Lijiang”  - Chen Qiufan, trad. Ken Liu (Clarkesworld #59, August 2011)



09.06.2012

RAY BRADBURY ÎN ROMÂNEȘTE


E o plăcere să dai foc. E o încîntare să vezi cum se mistuie, cum se înnegresc și cum se transformă lucrurile. E o muncă frumoasă. Luni o arzi pe Millay, miercuri îl arzi pe Whitman, vineri pe Faulkner - îi arzi pînă se prefac în cenușă, pe urmă arzi și cenușa : asta-i deviza noastră profesională.” - Ray Bradbury   (Fahrenheit 451)



Ray Bradbury - „Cronici marțiene” (The Martian Chronicles, 1950), editura Gama Press 2000, București, 1994 (traducere de Mihai-Dan Pavelescu)


Ray Bradbury - „Cronicile marțiene”, editura Image, 1999 (traducere de Ioana
Fruntelată)

Ray Bradbury - „Cronicile marțiene”, editura Leda, 2009 (traducere de Mihai-Dan Pavelescu)


Ray Bradbury - „Fahrenheit 451” (Fahrenheit 451, 1953) , Editura Tineretului, 1963 (traducere de Petre Solomon)
Ray Bradbury - „Fahrenheit 451” , editura RAO, 1998 (traducere de Petre Solomon)

Ray Bradbury - „Fahrenheit 451” , editura Leda, 2005 (traducere de Petre Solomon)





Ray Bradbury - „Omul ilustrat”, editura Univers, 2006



Ray Bradbury - „Omul ilustrat” (The Ilustrated Man, 1951), editura Image, 1999 (traducere de Nina Trifan)



Ray Bradbury  - „Aici sint tigri” (R is for Rocket, 1962), colecția Fantastic Club, editura Albatros, 1974, (traducere de Petre Solomon)


Ray Bradbury - „Ucigașul” (Colecția Povestiri Științifico-Fantastice nr. 255-256)




Ray Bradbury (1920 - 2012)

Libraries raised me. I don’t believe in colleges and universities. I believe in libraries because most students don’t have any money. When I graduated from high school, it was during the Depression and we had no money. I couldn’t go to college, so I went to the library three days a week for 10 years. Stuff your eyes with wonder, live as if you'd drop dead in ten seconds. See the world. It's more fantastic than any dream made or paid for in factories.” 

06.06.2012

RIP : RAY BRADBURY (1920 - 2012)

                 Ray Bradbury (22 august 1920 - 5 iunie 2012)

Din tăciuni și cenușă, din pulbere și cărbune, anii vechi, anii verzi, ar putea sări ca niște salamandre de aur; aerul s-ar putea umple de mireasma trandafirilor, părul alb ar putea deveni negru ca pana corbului, zbîrciturile ar dispărea; și totul s-ar întoarce la obîrșii, fugind de moarte, pe cerul apusean s-ar ivi sori care ar apune într-un răsărit glorios, lunile s-ar încăleca, scurtîndu-se, toate cele ar intra unele în altele ca niște cutii chinezești sau ca iepurii în pălăriile scamatorilor, toate cele s-ar întoarce la moartea dintîi, la moartea verde a semințelor, la vremea de dinaintea începuturilor”  -  Ray Bradbury, volumul „Aici sint tigri”, trad.: Petre Solomon, 1974, colecția Fantastic Club, editura Albatros („R is for Rocket, 1962)


A fost unul dintre cei mai importanți și populari scriitori de ficțiune speculativă (SF, fantasy, horror) și de mainstream din întreaga lume.
Și-a atribuit longevitatea unei întîmplări din 1932 cînd la un bîlci,  Mr. Electrico l-a atins cu o bagheta electrificată și i-a strigat „Live forever !”.
În 1937,  Ray Bradbury a fost invitat de Forrest J. Ackerman să participe la întrunirile Los Angeles Science Fiction Society, care aveau loc la Clifton’s Cafeteria, în centrul Los Angelesului.
Acolo i-a întîlnit pe Robert A. Heinlein, Emil Petaja, Fredric Brown, Henry Kuttner, Leigh Brackett, Jack Williamson.
Prima povestire publicată de Bradbury a fost „Hollerbochen's Dilemma”, apărută în fanzinul „Imagination !” în ianuarie 1938.
Și-a lansat propriul fanzin „Futuria Fantasia” în 1939 scriind cea mai mare parte a
materialelor celor patru numere, fiecare dintre acestea avînd sub 100 de exemplare.

Prima povestire pentru care a primit un onorariu, „Pendulum” (în colaborare cu Henry Hasse)a fost publicată în revista pulp "Super Science Stories" în noiembrie 1941.
A primit 15 dolari.
Scriitoarea Leigh Brackett a avut generozitatea de a-i da primele sfaturi literare.
Ulterior a colaborat cu Brackett, finalizînd textul acesteia, „Lorelei of the Red Mist” (1946, în „Planet Stories”).
A devenit scriitor profesionist la sfîrșitul anului 1942.
În 1943, stilul său începuse să se cristalizeze, poetic, evocativ, în mod conștient simbolic, cu o puternică încărcatură nostalgică și o alunecare spre macabru.
Prima sa carte, „Dark Carnival”, o culegere de povestiri (scrise între 1943-1947) a fost publicată în 1947 de Arkham House, editura scriitorului August Derleth.
Volumul cuprinde povestirile „The Watchers", „The Poems”, „Bang, You're Dead” și  „The Seashells”.


Forța lui Bradbury rezidă în incomparabilul său talent de moralist, transpunînd în lumea miraculosului, datele ireductibile ale realităților zilelor noastre, conflictele generate
de înstrăinarea omului și de absurditatea condiției sale.
În tot ceea ce a scris, a reflectat problemele cruciale, dezbaterile și conflictele fundamentale ale vremii noastre.
Textele lui Bradbury nu sînt evaziuni sterile și facile de tip entertainment, laxative
pentru
creier ci se înscriu în cea mai bună tradiție a povestirilor filosofice, construind sinergic conceptualizări și proiecții lucide ale consecințelor faptelor noastre din prezent și din trecut.


Ca și Swift și Herbert George Wells, Bradbury ne face să reflectăm, făra nici un compromis la starea societății în mijlocul căreia trăim.
Bradbury nu absolutizează și nici nu idealizează instituțiile și normele considerate sancrosancte
ale prezentului afirmînd doar principiile și valorile umane elementare.



Întîlnirea întîmplătoare într-o librărie din Los Angeles cu scriitorul britanic Christopher Isherwood, i-a oferit lui Bradbury oportunitatea de a-i fi citit manuscrisul „Cronicilor marțiene” de un autor reputat.
Isherwood a scris laudativ despre povestirile lui Bradbury.


Science fiction-ul este un ciocan admirabil: intenționez să-l folosesc ori de cîte ori voi simți nevoia să lovesc în țurloaiele sau căpățînile acelora care nu-i lasă pe oameni în pace” - Ray Bradbury


Eroul cel mai des întîlnit în textele lui Bradbury este răzvrătitul solitar,  în război fățiș sau ascuns cu o societate ostilă aspirațiilor și idealurilor lui.
Este un lucid analist al dezumanizării provocate de imbecilizarea și infantilizarea în masă prin manipularea de către mass media a instinctelor reptiliene.


La început, toate invențiile astea erau atît de încîntătoare ! Parcă ar fi fost niște jucării plăcute și utile, dar oamenii au mers prea departe în folosirea lor și s-au pomenit zidiți de vii într-un comportament social din care poate nu vor mai fi în stare să iasă.” - Ray Bradbury



„Noi pămîntenii, avem un deosebit talent de a distruge lucrurile frumoase.
Vom ajunge cîndva pe alte planete și vom amplasa gherete cu hamburgeri și hot dogs pe ruinele civilizațiilor extraterestre. Și vom da munților găsiți acolo, numele lui Rockefeller și fluviilor, denumiri de corporații.” - Ray Bradbury



Cititorii, știind ce voiau și urmărind doar plăcerea, au lăsat să supraviețuiască doar fițuicile cu poze.Și bineînțeles revistele pornografice.
Acesta-i adevărul, Montag.
Ce vor oamenii mai presus de orice ? Oamenii vor să fie fericiți, nu-i așa ?
Ei, și nu sînt ? Nu-i ținem într-o veșnică agitație și nu le dăm destule distracții ? Doar pentru asta trăiește omul, nu?
Pentru plăceri, pentru excitații.Și de asta trebuie să i le furnizăm din belșug.” - Ray Bradbury, „Fahrenheit 451”

Cărțile nu erau decît un fel de receptacol în care oamenii înmagazinau o mulțime de cunoștințe, pe care se temeau c-ar putea să le uite.
Nu e nimic magic în cărți : magic e doar ceea ce spun cărțile și însuși faptul că în ele peticele universului sînt însăilate într-un veșmînt pe măsura noastră.
Nu sînt cîtuși de puțin niște lucruri moarte, ci cuprind în ele o putere de viață, ce le face să fie la fel de active ca și sufletul care le-a zămislit, ba chiar asemenea unor flacoane, ele păstrează esența și substanța cea mai pură a cugetului viu care le-a născut
.” - Ray Bradbury



Scriitori buni ating adesea viața.
Cei mediocri își plimbă peste ea o mîna grăbită.
Iar cei proști o siluiesc și-o lasă apoi, sfîrșită, pradă muștelor.
Ai înțeles de ce imbecilii privesc cărțile cu ură ?
Ele dezvăluie porii de pe fața vieții.
Cretinii comozi vor să vadă doar figuri de ceară, fără pori, fără păr, fără expresie
." - Ray Bradbury

03.06.2012

„PROPHETS OF SCIENCE FICTION” : DISCOVERY SCIENCE

Prophets of Science Fiction  („Profeții universului SF”), 2011, S.U.A


Ridley Scott, geniul creator, autorul filmelor SF „Blade Runner”, „Alien, „Prometheus este prezent pe Discovery Science cu serialul documentar în opt episoade, „Prophets of Science Fiction” (Profeţii universului SF).
Ridley Scott devine un ghid care explorează relaţia dintre SF şi lumea în permanentă evoluţie a ştiinţei şi tehnologiei. De la Mary Shelley, Jules Verne, Herbert George Wells, Robert Heinlein, Isaac Asimov, Arthur C.Clarke pînă la Philip K. Dick, imaginația acestor scriitori a devenit adesea sursă de inspiraţie pentru cercetătorii ce au studiat pentru a face următoarele mari descoperiri care ne-au transformat viețile. Plus un episod dedicat regizorului George Lucas.
Printre invitați se numără David Brin, Kim Stanley Robinson, Harlan Ellison, Michio Kaku.
În occident cele opt episoade au fost difuzate în perioada noiembrie 2011 și februarie 2012.
Regizorul serialului : Declan Whitebloom, scenaristul : Kevin Tavolaro iar naratorul este Jonathan Adams.


„Executive Producer Ridley Scott presents Prophets of Science Fiction :

The "Science Fiction" of the past has now simply become "Science". And the science of the future was strangely prophesied by a group of visionaries whose dreams once may have deemed them renegades and "mad scientists," have become reality!

What once was just imagination is now real; what was once the distant future is now around the corner. The "Science Fiction" of the past has now simply become "Science". And the science of the future was strangely prophesied by a group of visionaries whose dreams once may have deemed them renegades and "mad scientists," have become reality !

In 1950, the term "Robotics" was coined by author Isaac Asimov in his book I ROBOT — and our collective imagination reeled. In the years since, literature, movies and television have allowed us to embrace the notion that the ideas of a few inspired visionaries could be made real. What is more astonishing is that these ideas have been, are currently and will be put to practice in our everyday lives. Each episode of the upcoming series PROPHETS OF SCIENCE FICTION will focus on how the great minds of Science Fiction imagined our future for us, and how some, in turn, made their fantasies real.
In a dynamic hyper-stylized way that has never been seen before … we will take a tour of what was, and what will be through the eyes of the visionary authors, illustrators, filmmakers, and scientists who have become the PROPHETS OF SCIENCE FICTION ! ”

Duminică 3 iunie 2012
18:30 ; 21.00
Profeţii universului SF
George Lucas
„De la săbiile Jedi până la Steaua Morţii, "Războiul Stelelor" este una dintre cele mai definitorii opere SF ale secolului 20. Regizorul Ridley Scott explorează creaţiile lui Lucas.”


 Arthur C. Clarke
Discovery Science 4 iunie 7:00, 6 iunie 20:20, 6 iunie 22:50, 7 iunie 13:00, 9 iunie 14:45, 9 iunie 23:40
 
Isaac Asimov
Discovery Science 24 iunie 19:30, 24 iunie 22:00, 25 iunie 7:00, 27 iunie 20:20, 27 iunie 22:50, 28 iunie 13:00, 30 iunie 14:45, 30 iunie 23:40




Robert Heinlein
Discovery Science 17 iunie 19:30, 17 iunie 22:00, 18 iunie 7:00, 20 iunie 20:20, 20 iunie 22:50, 21 iunie 13:00, 23 iunie 14:45, 23 iunie 23:40





Philip K. Dick
Discovery Science 10 iunie 19:30, 10 iunie 22:00, 11 iunie 7:00, 13 iunie 20:20, 13 iunie 22:50, 14 iunie 13:00, 16 iunie 14:45, 16 iunie 23:40

Mary Shelley
It’s alive! Mary Shelley set out to create a monster--along the way she created a masterpiece. In 1816, teenager Mary begins stitching together a patchwork of ancient legend, modern technology, and personal tragedy--giving life to her novel, „Frankenstein”...and the genre of science fiction.
WATCH VIDEO
 
 
Jules Verne
Jules Verne
He put a man on the Moon in the Victorian Era. He criticized the Internet...in 1863. Jules Verne is the ultimate futurist, with a legacy of sci-fi stories predicting everything from fuel cell technology to viral advertising. The extraordinary voyages of Jules Verne have inspired art, industry, culture, and technology.
 

H.G. Wells
 
 
 
 
 
 
H.G. Wells
„I told you so...” H.G. Wells' self penned epitaph underscores a lifetime of grim yet uncanny prophecy. With stories like The Time Machine, The Invisible Man, The World Set Free, and The War of the Worlds, H.G. Wells established himself as a sci-fi writer of almost clairvoyant talent.
WATCH VIDEO



Arthur C. Clarke
Some sci-fi storytellers are content to merely predict, but Sir Arthur C. Clarke creates. The writer is single-handedly responsible for the cornerstone of modern telecommunication technology: the satellite. Clarke's collaboration with director Stanley Kubrick on the iconic 2001 predicted videophones, iPads, and commercial spaceflight, while redefining science-fiction cinema for a new generation.


Isaac Asimov
He saved the future from Evil Robots! Isaac Asimov dreamed a better future where we need not fear our own technology. His I, Robot stories of a sci-fi future where robots can do our jobs for us lead to the creation of real-life industrial robots and paved the way for a robo-friendly world.
WATCH VIDEO



Robert Heinlein
Sci-fi legend Robert Heinlein is a walking contradiction. His stories address themes of patriotism, and duty while stressing the importance of personal freedom and expression. His groundbreaking stories like Starship Troopers and Stranger in a Strange Land continue to challenge readers with a steadfast theme: what is freedom?

Philip K. Dick
Philip K. Dick
Literary genius, celebrated visionary, paranoid outcast: Writer Philip K. Dick lived a life of ever-shifting realities straight from the pages of his mind-bending sci-fi stories. His books have inspired films like „Blade Runner”, „Total Recall”, and „Minority Report”. His work confronts readers with a deceptively simple question: What is reality?
WATCH VIDEO


George Lucas From Luke Skywalker's light sabre to Darth Vader's Death Star, the Star Wars franchise is one of the defining science fiction works of the later 20th century. George Lucas' prolific imagination has already inspired two generations of scientists and engineers to push the envelope of technology. By introducing computers into the filmmaking process, he changed the way movies are made, and the way we all see the future.