"Cînd Iisus din Nazaret murea, atîrnat pe cruce, volcrynul trecea la mai puțin de un an-lumină de agonia lui, îndreptîndu-se către exterior" - George R.R. Martin, "Zburătorii Nopții", traducerea Mihai-Dan Pavelescu
"Ucide doar cît ți-e nevoia
Și nu că ți-e drag să omori" - Rudyard Kipling (traducerea Mihai-Dan Pavelescu)
"Nightflyers" (Zburătorii Nopții ) este titlul nuvelei scrise în 1980 de George R.R.Martin, pe care le-o povesteam lui Cristian Tudor Popescu și altor solarisieni în august 1985 într-o noapte în timp ce călătoream cu trenul de la Lugoj la București, după încheirea taberei SF de la Surduc.Citisem textul în primăvara aceluiași într-o antologie împrumutată de la Biblioteca Americană, și rămăsesem fascinat de talentul lui GRRM, de un sentiment acut al tragicului și absurdului, de atmosfera sadic-hipnotică pe care o crea, de dezlănțuirea de violență, demență și deriva personajelor ce se rostogoleau spre un infern moral, captivi într-un carusel al morții.
Nici că se putea o mai potrivită atmosferă pentru povestirea textului lui GRRM, devenit o celebritate în România încă din vara lui 1983 de la apariția "Regilor nisipurilor" în Almanahul Anticipația 1984, în traducerea lui Ion Doru Brana.
"Nightflyers" este și titlul antologiei lui George R. R. Martin din 1985, în care a inclus nuvela și de asemeni și titlul filmului din 1987, bazat pe același text, în regia lui Robert Collector, avînd scenariul scris de George R.R. Martin și Robert Jaffe.
Prima ediție în românește a "Zburătorilor Nopții" a apărut în 1999 la editura Teora (nr.37 în seria SF), în traducerea lui Mihai-Dan Pavelescu.
Culegerea cuprinde următoarele povestiri :
"Nightflyers", 1980 (Zburătorii Nopții)
"Override", 1973 (Comandă prioritară)
"Weekend in a War Zone", 1977 (Week-end într-o zonă de război)
"And Seven Times Never Kill Man", 1975 (De om nu te atinge)
"Nor the Many-Colored Fires of a Star Ring",1976 (Nici flăcările multicolore ale unui inel stelar)
"A Song for Lya", 1974 (Un cîntec pentru Lya)
Ediția a doua a culegerii de povestiri, în pregătire la editura Nemira, 2010, traducerea Mihai-Dan Pavelescu.Cum spuneam, re-editarea acestui volum de povestiri era și este absolut necesară, permițîndu-le tinerilor cititori să perceapă și o altă fațetă a operei lui George R. R. Martin, aceea de mare scriitor de SF.
Numărul din aprilie 1980 al revistei Analog în care a apărut pentru prima dată "Zburătorii Nopții".
Vreau să vă vorbesc despre tînărul George R. R. Martin, despre vigurosul său talent de scriitor de science fiction, despre operele sale SF, despre universul său anticipativ, despre povestirile, nuvelele și romanele care au acțiunea în viitor, în meandrele imaginației tulburătoare ale lui GRRM.
George Raymond Richard Martin (născut pe data de 20 septembrie 1948 în orașul Bayonne, New Jersey, S.U.A.), autor de SF, fantasy și horror.În 1970 a absolvit summa cum laude Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din Evanston, Illinois, S.U.A.
Între 1978-1979 a fost "writer-in-residence" la Clarke College iar în 1979 a devenit scriitor profesionist.
Locuiește în prezent în Santa Fe, New Mexico.
Este membru al Science Fiction & Fantasy Writers of America (a fost South-Central Regional Director între 1977-1979 și Vice-Președinte între 1996-1998)și al Writers' Guild of America, West.
G.R.R. Martin a debutat în 1971 cu povestirea SF "The Hero" în revista Galaxy.
A trecut printr-o perioadă dificilă (una dintre povestiri i-a fost refuzată de 42 de ori de diverse reviste)înainte de a aspira la statutul de scriitor profesionist.
"The second kind of loneliness" (1972) a inaugurat o serie de povestiri despre un mod absolut neobișnuit de transport interstelar iar "Override"
(1973) despre exploatarea comercială a zombiilor.
Prima sa povestire nominalizată pentru premiile Hugo și Nebula a fost "With Morning Comes Mistfall" publicată de revista Analog în 1973.
Nuvela sa SF "Un cîntec pentru Lya" - 1974, pe care nu mă sfiesc
s-o consider excepțională (convertirea pămîntenei Lya la o religie extraterestră, a cărei eshatologie are o bază biologică), a obținut primul premiu Hugo al lui GRRM.
”Aceste povestiri își plasează acțiunea în ținuturi imaginare pitorești, îndepărtate în spațiu și timp, fiind istorisiri mult mai îngrijit elaborate din punct de vedere literar decît obișnuitele aventuri galactice.Într-o serie de privințe, prozele de început ale lui GRRM amintesc de cele mai bune scrieri ale lui Poul Anderson.” - Ion Doru Brana
În 1976 la Kansas City's MidAmeriCon, cea de a 34-a World Science Fiction Convention, Martin a organizat prima Hugo Losers Party, un punct de întîlnire și de agregare pentru ghinioniști care nu se calificaseră.Pentru că 1976 a pierdut...două premii Hugo, pentru nuveletă ("And Seven Times Never Kill Man") și pentru nuvelă ("The Storms of Windhaven," în colaborare cu Lisa Tuttle).
Primele sale scrieri SF se defășoară într-un univers numit "The Thousand Worlds" sau "The manrealm".
"Regii nisipurilor" ("Sandkings") a apărut în numărul din luna august 1979 al revistei Omni, decernîndu-i-se Premiile Hugo și Premiul Nebula pentru cea mai bună nuveletă.
Universul SF al lui GRRM este unul întunecat, cinic, dar cît se poate de vizual.
Personajele sale sînt multifațetate, cu trecuturi complicate și labirintine, cu năzuințe nedeslușite și măcinate de ambiție.
O particularitate este un sentiment prevalent de melancolie, indivizii prozelor sale sînt adesea eroi tragici, nefericiți, încercînd să rămînă idealiști într-o lume nemiloasă și de asemenea perceperea religiei într-un mod eshatologic, ca în
"A Song for Lya" (trad.rom.Almanahul Anticipația 1995) și "The Way of Cross and Dragon", 1979 (trad.rom.-JSF nr.93/1994)
"Nuvela A Song for Lya, are ca personaj central o tînără cu puteri psionice ce se integrează unei comunități extraterestre ai căror membri dobîndesc unitate telepatică prin absorția în organismul unui parazit uriaș, a fost încununată cu Premiul Hugo 1975." - Ion Doru Brana
"Night of the Vampyres", este o mostră de SF politico-militar cuprins de către
Harry Turtledove în antologia "The Best Military Science Fiction of the 20th Century".
"Primul său roman, Dying of the Light, 1977, demonstrează în bună măsură vituozitatea autorului.Locul acțiunii, o planetă în derivă care, în drumul ei prin apropierea unei stele, devine pentru o vreme sediul unui gigantic festival galactic, este un adevărat tur de forță în materie de imaginație.". - Ion Doru Brana
A fost nominalizat la premiul Hugo Award pentru cel mai bun roman în 1978 și pentru British Fantasy Award în 1979.
Romanul "Windhaven", 1981, scris împreună cu Lisa Tuttle, are la bază trei nuvele din serialul omonim publicat în revista Analog.
"Texte ca Override, 1973, Meathouse Man, 1976, Nobody leaves New Pittsburgh, 1976 au la bază tema forței de muncă neînsuflețite - cadavre animate pe cale artificială pentru a furniza muncă de tip sclavagist." - Ion Doru Brana
"Peregrinările lui Tuf” (1986), tradus în românește de Liviu Radu, editura Teora, 1997.
Romane SF & Fantasy
"Dying of the Light" (1977)
"Windhaven"(1981, col. cu Lisa Tuttle) - nominalizat la premiul Locus SF 1982
"Hunter's Run" (2007, pe baza nuvelei "Shadow Twin", col. cu Gardner Dozois, Daniel Abraham)
"Fevre Dream" (1982) -- nominalizări la Locus SF and World Fantasy Award, 1983
"The Armageddon Rag" (1983) -- nominalizat la Locus SF și World Fantasy Award, 1984
Nuvele SF&Fantasy
"A Song for Lya", revista Analog, iunie 1974.
"Night of the Vampyres" (Amazing, 1975, The Best Military Science Fiction of the 20the Century)
"The Skin Trade" (1989)
Nuvelete SF
"Sandkings" (1979)
"Meathouse Man" (1976, in Orbit 18)
"A Song for Lya" (1976)
"Songs of Stars and Shadows" (1977)
Culegeri de povestiri SF
"Songs the Dead Men Sing" (1983)
"Nightflyers" (1985)
"Tuf Voyaging" (1987)
"Portraits of His Children" (1987)
"Quartet" (2001)
"GRRM: A RRetrospective" (2003; 2006,2007 ca Dreamsongs)
Premii pentru SF
"A Song for Lya", 1975 - Premiul Hugo
"Sandkings", 1980 Premiile Hugo&Nebula
"The Way of Cross and Dragon", 1980 - Premiul Hugo
"Portraits of His Children", 1986 - Premiul Nebula
"The most important thing for any aspiring writer, I think, is to read! And not just the sort of thing you're trying to write, be that fantasy, SF, comic books, whatever. You need to read everything. Read fiction, non-fiction, magazines, newspapers. Read history, historical fiction, biography. Read mystery novels, fantasy, SF, horror, mainstream, literary classics, erotica, adventure, satire. Every writer has something to teach you, for good or ill. (And yes, you can learn from bad books as well as good ones -- what not to do).
And write. Write every day, even if it is only a page or two.
The more you write, the better you'll get.
But don't write in my universe, or Tolkien's, or the Marvel universe, or the Star Trek universe, or any other borrowed background.
Every writer needs to learn to create his own characters, worlds, and settings. Using someone else's world is the lazy way out. If you don't exercise those "literary muscles," you'll never develop them." - George R.R. Martin
Copyright © George R. R. Martin. All rights reserved.
Copyright © Nemira
Why Your Photographer Charges Their Prices
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu