10.07.2010

NECROFILIA SALVEAZĂ ROMÂNIA : BAMPIROI, MOROI ÎN PĂPUȘOI, VÎRCOLACI RĂSCRĂCĂRAȚI

"Leapșa sîngeroasă : În numele lui Bram Stoker, ce e cu toţi vampiroii ăştia rătăciţi ? Cum să îi ajutăm să se întoarcă mai repede în coşciugul lor ? Cine şi de ce îi ţine aici prizonieri, pentru a ne da fiori de plictiseală ??? " - Alexandra Bădicioiu (Vox Publica)

"În primele cinci luni ale anului 2010 (ianuarie-mai) o rețea de librării a vândut peste 6.000 de cărţi despre vampiri şi vîrcolaci, iar popularitatea subiectului a crescut după succesul seriei Putred de mort în crepusculul însîngerat.." - știre din mass-media

"Un tsunami de maculatură abjectă colportată pe toate canalele se revarsă asupra unor spirite naive.Primele poziţii ale topurilor sunt ocupate de poveştile cu vampiri...
E o vampiriadă pop culturală, de aiurea şi de pretutindeni.
Nu ne mai săturăm de vampiri...
Avem nevoie de vampiri - mai multă decît au ei de noi.
Milioanele de fani sau, mai ales, fane își proiectează asupra vampirilor propriile sentimente de excludere, alienare și inadaptare.
N-are importanţă dacă romanul /filmul sînt bune sau proaste, important e că au devenit fenomen social - adolescenţii se regăsesc în personajele vampirilor.
E adevărat că vampirii vînd, dar vînd pentru că sunt oglinzile noastre, ţapii noștri ispășitori."


"Pentru că nu avem de a face doar cu o invazie a filmelor şi a serialelor cu vampiri, ci şi cu o invazie a comentariilor media care vorbesc despre invazia filmelor şi a serialelor cu vampiri (cum e şi exemplul textului de faţă).
Despre un fenomen care a scăpat de sub control. Pe internet, în familie, în cercul de prieteni. Avem bijuterii de vampir, haine de vampiri, coafuri şi machiaj care să se potrivească în consecinţă, cărţi de seducţie vampirică.
Tematica se umflă din ea însăşi şi, cel mai rău, se propagă nestigherită, ameninţându-ne cu stăpânirea şi anii viitori."


"Vampirii sunt metafore comode care pot juca rolul multor lucruri", consideră Anne Stiles, de la Washington State University.
"Fac apel la cele mai primitive frici. Nu sunt nici oameni, nici animale, nici vii, nici morţi.
Într-un fel, sunt nişte fiinţe superioare
", adaugă Carrol Fry, profesor la Universitatea din Missouri, citată într-un articol de pe MSNBC.
"Încă din 1819, povesteşte Stephen Marche (Esquire), vampirii au hărţuit peisajul cultural în momente de crize carnale. "Vampirul" lui John Polidori, era bazat pe fascinaţia pentru lordul Byron, simbolic pentru eliberarea sexuală.
"Dracula" lui Bram Stoker a apărut, de asemenea, în mijlocul a ceea ce istoricii numesc Marea Orgie, iar, boomul filmelor cu vampiri a coincis cu apariţia SIDA.
Ficţiunea cu vampiri este pentru femei ca filmele porno cu lesbiene pentru bărbaţi, conchide jurnalistul de la Esquire.
"
"Până la urmă, cât mai poate îndura şi cultura asta pop ?, invocă zeităţile Hollywoodului cronicarul de la San Francisco Chronicle.
Problema, spune el, nu stă în vampiri care, aşa cum ne-a învăţat istoria, pleacă la un moment dat de pe ecrane, ci de lipsa de imaginaţie a culturii pop, care se tot întoarce la ei.
Şi, pentru cine a ajuns cu lectura până aici, urmează leapşa promisă în titlu: Care credeţi că este misiunea acestei invazii vampiroide? Ce vrea ea să ne spună sau să ne înveţe, înainte de a dispărea ?
"
"La urma urmei, vampirii ne bântuie cultural de câteva sute de ani şi mai bine. De ce tocmai acum această explozie?
Încă din 1816 „Vampirul” scris de John Polidori, îmbibat cultural şi simbolic prin fascinaţia manifestată asupra autorului de însuşi sumbrul lord Byron.Observăm aici stereotipia personajelor romantice: băiat singuratic, întunecat şi seducător.Adăugăm necrofilia, satanismul, sado-masochismul și putem completa psiho-patologia deviaționismului speciei umane".

Niciun comentariu: