30.10.2010

EXPOZIȚIA „SCIENCE ET FICTION - AVENTURES CROISÉES”, PARIS

O cartografiere a încîntărilor și neliniștilor unui secol și jumătate de istorie pentru că science fiction-ul este un fel de laborator social în care se experimentează cele mai ardente probleme ale speciei umane” - Ugo Bellagamba, organizator al expoziției.

Expoziția „Science et Fiction – Aventures croisées” a fost vernisată joi 21 octombrie 2010 și va putea fi vizitată pînă pe data de 31 iulie 2011 în cadrul Cité des Sciences et de l’industrie din parcul Villette, Paris.
O expoziție realizată pe o suprafață de 1.600 m² cu sprijinul Bibliotecii Naționale a Franței, dedicată universului science fiction.


Science fiction-ul este explorat prin intemediul literaturii, cinematografiei, televiziunii, muzicii, bandei desenate, artelor grafice, fenomenului manga, jocurilor video, publicității, obiectelor și artefactelor.

Expoziția cuprinde două secțiuni :
- în prima se traversează spațiul și timpul, de la primele ieșiri în cosmos, la explorarea și colonizarea Lunii și a sistemului solar, epopeea space opera și explorarea timpului
- cea de a doua explorează alte lumi, societăți robotice, întîlniri cu androizi, ciborgi, extratereștri, orașe ale viitorului, himerele geneticii, utopiile și civilizațiile eșuate.


Operele lui Johannes Kepler, Cyrano de Bergerac, Jules Verne se alătură afișelor unor filme SF celebre, în timp ce fragmente din „2001, o odisee spațială” (Stanley Kubrick), din „O călătorie în Lună” (Georges Méliès) sau „Alien” sînt proiectate pe ecrane.
Poți să pilotezi o astronavă virtuală, să experimentezi într-o cabină spațio-temporală încetinirea scurgerii timpului, sau să pipăi un model al navei Viper din serialul Battlestar Galactica, să conversezi cu roboți, să vezi reprezentări ale ciborgilor, mutanților și extratereștrilor.


Expoziția își propune să ilustreze impactul SF-ului asupra societății umane, să educe și să informeze într-un mod interactiv, să provoace întrebări, să creeze un dialog între public și organizatori.

„Science et Fiction – Aventures croisées”
Cité des Sciences et de l’Industrie, 30 avenue Corentin-Cariou, Paris, Franța
Între 22 octombrie 2010 - 31 iulie 2011
Orar : marțea - sîmbăta : 10.00 - 18.00, duminica : 10.00 - 19.00
Tarif : 11 €
Tarif redus : 8 € (sub 25 ani și grupuri)

http://www.cite-sciences.fr/francais/ala_cite/expositions/science-et-fiction/accueil

Niciun comentariu: