In 1965 aparea celebrul roman "Dune" de Frank Herbert. In august 2009 este anuntata sa apara "The Winds of Dune", a 537 ( a XVI-cea pentru precizie, fiind anuntate inca 2) urmare a romanului lui Frank Herbert.
Intr-o intalnire pe care am avut-o cu George Ceausu, acesta a rememorat una dintre cugetarile lui Dan Merisca, cugetare ce a nascut si un concurs al cenaclului Quasar, si anume:
"Dune ar fi un roman extraordinar, deca ar avea 3 pagini!"
Concursul s-a referit la incercarea de a scrie Dune in 3 pagini.
Cugetarea se referea la nesfarsita serie de continuari fara alt sens in afara banilor, cerintelor de piata si a foamei cititorilor de astfel de produse. Acu', nimeni nu-i poate opri pe unii sa arunce banii si pe altii sa-i pape. Pe de alta parte nimeni nu ma poate opri sa scriu ca asta nu este cultura ci prostitutie, asa ca mai scutiti-ma de comentarii. Luati-va banii si ciocu' mic.
21 de comentarii:
:) eu sunt de-aia care da banii, asa ca sper sa ma ierti:))
Si eu! de abia astept sa o citesc!
eu am cedat la a treia 'casa'... dar mi-au placut toate continuarile de la dune-ul original.
@capricornk13 :-), Cred ca m-ai inteles si, de altfel, ampublicat un comentariu la tine pe blog pentru a-mi explica mai bine postarea.
@voicunike Ce spui? Nu inteleg nimic. Si tu ce? Referitor la ce spun eu? cred ca n-ai inteles.... ceea ce este natural.
Hai sa dezvolt un pic. La varsta mea si cum timpul pe care-l mai am eu pentru cititeste dramuit, poate ca se va intelege ca nu-ti poti permite sa pierzi timp ca sa verifici daca la pagina 136500 a unei lungi serii de texte, scriitorul si-a adus aminte sa scie ceva interesant. La Tolstoi, in Razboi si Pace nu trebuie sa astepti atat. Si nici la Asimov, in nici o carte. Nici macar in lungile serii cu roboti. Si fundatii... Oricat de inepte sunt, la final. O carte trebuie sa te prinda. Entuziasmul? Nene, cand Dickens isi publica foiletoanele, cititorii frematau de nerabdare. La fel la Eugene Sue. Asta, asa, pentru ca unii spun ca eu nu stiu ce inseamana literatura de consum.
Sa fim seriosi. Sa incercam sa privim cu atentie. Burroughs, Marte, Venus, Tarzan. Serii. Ia incercati sa le cititi. Or fi diferente? Pe bune...
da, dom'le, ai dreptate, ca intotdeauna. toate cartile astea pe care le publicam sint niste rahaturi iar noi sintem niste capitalisti verosi care incearca sa scoata bani din piatra seaca.
a, da, si daca a zis dan merisca, e musai sa fie adevarat, ca doar cu el a inceput si cu el s-a terminat sefeul in romania.
Si eu sunt unul din aia care da banii pe aceste carti si care culmea imi si plac,deh chestie de gusturi! si da astept sa se publice tot ce s-a scris in universul Dune,as fi foarte incintat!
Si ce-ai vrea sa-ti fac?
Asteapta frate. Cine te opreste? Eu, unul, nu. Faci ce vrei cu munca ta. Nu despre asta e vorba.
Ca sa fiu mai clar - ia uita-te ce anunta Nemira. Poate la Card am ceva rezerve dar, pentru ca dar exista peste tot, slab slab o scrie Card, dar citibil. In rest - Simmons, King, Martin. Astia sunt scriitori. Pe bune.
Pentru a intelege asta ar trebui si criterii estetice. Aici ma opresc.
Da, dom'le. MP publica doar stifturi gen Nicola Griffith, Elizabeth Moon, Liviu Radu, Sebastian Corn, Kelley Eskridge, Cory Doctorow, Jeff VanderMeer, Ben Bova si Costi Gurgu. Literatura de cea mai joasa speta, curpapir legat in volume...
Chiar nu inteleg.
Eu vorbesc despre Dune.!!!!!!!!!!!!Compar Dune, nu romanul, ci restul. Si pe Frank Herbert, son & others, cu alti scriitori.
Daca ai ceva de spus despre Dune spune.
Altfel, scuza-ma, nu faci altceva in afara de a intarii parerea mea. Stiu ca te doare ca a aparut un neica nimeni, "in fond cine naiba mai e si Sorin Camner asta, de-si permite sa conteste un asa ciclu", si se leaga de calitatea unor texte.
O iei prea personal. De unde injurii... Ce sa fac acum? E ca la cenaclu. Expun o opinie. Tu incurci marfa cu ambalajul. Si ma mai si insulti, dupa care spui ca "nu, nu, nu e adevarat, ce esti prost sa crezi ca e vorba despre tine? Iti aduc un desen". Frate, lasa-ma ca nu am aterizat de pe Marte acu' 5 minute. Priveste bine, ia lucrurile asa cum sunt, nu mai injura si, poate, ai sa intelegi. Altfel, scuza-ma.
Revin, atunci cand vei putea ca, bazandu-te pe criterii estetice clare si pe calitati literare evidente, sa-mi demonstrezi ca Seria Dune, plecand de la God Emperor... mai are relevanta, voi spune chapeau bas. Pana atunci...
Altfel. Poti spune despre cei pe care i-am numit eu: Burroughs, Asimov, Clarke, Card, Simmons, King, Dickens si Tolstoi ca nu au scris sau nu scriu bine? Pe bune. Vrei sa comparam, cum spunea cineva, noul roman francez cu Dostoievski? Sa fim seriosi. Curente care vin si pleaca. Asa si cu scriitura lui Herbert.
ok, hai sa vorbim la obiect.
clarke avea personaje de carton, asimov avea obsesia dialogurilor, card e prea ideologizat. (la ceilalti nu am ce comenta si nici nu obisnuiesc sa compar mere cu pere). dar povestile lor mi-au placut sau macar mi-au inspirat acel sensawunda de care vorbesc teoreticienii.
in plus fata de ei, herbert are niste imagini extraordinare, are si sensawunda, are si personaje, are si vina epica. daca nu mai mult, epigonii lui au simt epic (si comercial, de acord) si, din punct de vedere al entertainment-ului, nu i-as pune cu nimic mai prejos de asimov, clarke sau card. a compara scrierile lui herbert cu un curent trecator mi se pare ridicol, deci nici macar nu voi catadicsi sa-ti dau un raspuns. dintre cei enumerati de tine (si care au legatura cu subiectul, deci exclude-i pe dickens si tolstoi si king), poate simmons sa se ridice pe alocuri (in hyperion, dar nu si in urmari) la complexitatea universului lui herbert.
cit despre ceea ce nu intelegi, nici o problema, ti-am promis ca-ti fac un desen pina la tirg. :)
si tot nu vad unde te-am injurat.
Cum spui tu. Eu remarc, doar, ca tot ceea ce au scris cei sus numiti, prost bun, nu conteaza, prinde, pentru ca exista talent.
Pentru ine Herbert e fortat, incearca sa fie filozofic, vrea mai mult decat poate si nu prinde.. e plictisitor.
Asta e.
Cat despre insulta, tine-o tot asa, oricum n-am cum sa ma astept la scuze. Ai spus-o, acum te dai pe dupa cires. Cat despre desen...pastreaza-l pentru tine.
da, pina la urma e o chestie de opinii si gusturi. criteriile tale de stabilire a talentului sint categoric diferite de ale mele. precum am spus, il faut de tout pour faire un monde.
insa... bag de seama ca oi fi eu ala care insulta, iar tu esti un finutz si-un gingas de felul tau, dupa cum reiese si din exemplul urmator: "Pe de alta parte nimeni nu ma poate opri sa scriu ca asta nu este cultura ci prostitutie, asa ca mai scutiti-ma de comentarii. Luati-va banii si ciocu' mic."
Tu iti iei libertatea sa ma interpretezi pe fragmente, asa ca da-mi voie sa comit, la rindu-mi, putina hermeneutica: "deci eu sint o curva care perverteste publicul inocent pentru bani si in consecinta tre' sa fac ciocu' mic."
Daca altceva ai vrut sa spui, lumineaza-ma.
:) Aprinsa discutie, bag seama. V'ati cam infierbintat copii.
Ok, la subiect. Dune, ciclul original al lui Herbert (pina la Chapterhouse), nu mi se pare plictisitor deloc. Din contra, mi se pare ca isi atinge punctul culminant abia in ultimile pagini ale Canonicatului, cu cei 2 batrini care plivesc gradina si privesc Istoria de dupa perdeaua semitransparenta din mintea mentatului Idaho. Dintre toate volumele, cel mai slab mi se pare primul. Prea multa actiune.
Argumente ar fi multe, de la complexitatea actiunii, intrigii, constructiei universului, pina la calitatea scriiturii in sine. Recomand lectura in engleza, fascinatia este mult amplificata.
Iar despre "comercialul" lui Herbert, ma intreb daca nu sintem tentati sa'i imputam asta mai degraba datorita dimensiunii decit calitatii. Si atunci ce facem cu Tolkien? Sau cu Balzac, daca tot scoatem capul si spre clasici? Uneori dimensiunea este inerenta subiectului expus. Unele lucruri sint prea complexe si vaste pentru a fi cuprinse intr'o nuvela. De'aia exista romane.
Sper ca nu am injuriat pe nimeni cu comentariul asta :)
Good point!@MBadragan. :-)
Nu am nimic cu lungimea. Cred ca Razboi si pace, seriile scrise de E.R. Burroughs, Card sau Asimov, imi sunt martore. De Tom Clancy si al sau Jack (nu Daniels si nici Bauer) :-) Ryan ce parere ai?
Am eu o parere la cartile din seria originala, incepand cu al III-lea. Ce parere ai tu in privinta celorlate serii? Despre Case? Sau Jihaduri? Multumesc.
Si nu, nu ai injuriat pe nimeni. :-)
Multumesc.
Sa o iau pe rind:
Tom Clancy nu ma atrage. Nepotrivire de caracter. Nu citesc literatura de tipul asta. Sint convins ca unii sint chiar buni dar nu ii vizitez. La fel cum, tot din nepotrivire de caracter nu citesc roman rus.
Apropos de scriitori din genul Clancy, citiva dintre ei s'au aventurat in universul StarWars si au iesit citeva carti interesante.
Apoi sa revenim la Dune. Trebuie sa incep prin a spune ca am citit ciclul de 4 ori, integral, pina acum. Ultima oara in engleza. Asta ca sa dau o masura a pasiunii pentru el. Si astept cu nerabdare sa mai treaca vreo 2 ani sa'l reiau. Cu toate astea nu am putut sa ma apuc niciodata de cartile care au urmat (case si jihaduri). Pentru mine ciclul s'a terminat la Chapterhouse. Acolo se gaseste morala, tinta, implinirea ciclului, dupa mine. Restul le'am considerat ca anexe explicative, note de lectura pe care nu am simtit nevoia sa le parcurg.
Daca vrei o metafora, senzatia este ca la Chapterhouse mingea de golf a ajuns in gaura. Iar a citi restul, pentru mine exclusiv, ar fi fost ca si cum as fi scos mingea si as fi incercat inca veo 5-10 lovituri doar ca sa nu plec acasa la nevasta.
Acelasi lucru l'am simtit la saga lui Ender. Dupa Vorbitor nu prea mai e mult de spus.
Pentru mine continuarile acestea sint romane de dupa sfirsitul istoriei romanului, ca sa'l citez pe Kundera.
@MBadragan-ma bucur nespus de mult ca mai sunt fani la fel de impatimiti ca mine de seria Dune,as dori sa discutam despre asta! in perioada tirgului am putea sa ne intilnim si sa stam de vorba!se poate?
Daca ajung, putem sta de vorba, bineinteles. Cauta unul mic cu par foarte lung si cam albit :)
Dar s'ar putea sa te dezamagesc. Nu sint genul impatimit. Daca imi place ceva, imi place si atit, nu fac o pasiune din asta, nu'mi traiesc viata dupa percepte din Dune. Cocosatul lui Paul Feval l'am citit de si mai multe ori, la fel si Cei trei muschetari, Numele trandafirului, Lumea Non-A si inca multe carti.
Recitesc anumite carti si revad anumite filme pur si simplu pentru ca regasesc in ele o particica de umanitate ascunsa de cotidianul in care traim. S'ar putea ca o discutie despre Dune sau oricare alta carte sa imi para atit de ancorata in cotidian incit sa nu ma dovedesc un interlocutor prea infocat.
Dar merita sa incercam :)
Ok!Parul albit nu mi-se pare un impediment si nici ancorarea in realitate! :D
"De gustibus non disputandum"
Credeam ca niste oameni de talia celor care scriu si comenteaza aici stiu atata lucru.
Unora le place ciclul "Dune" si altora nu. Si ce-i cu asta?
Unora le place Frank Herbert si altora nu. Si ce daca?
Bineinteles ca fiecare e liber sa-si spuna parerea, dar, zic eu, fara a afirma ca ceea ce nu-i place e "prostitutie" si fara a recurge la "amabilitati" de genul "scutiti-ma de comentarii" sau "ciocul mic"
Cel putin asta e parerea mea :)
Seria originala DUNE e superba. Epigonii intr-adevar nu se ridica la valoarea maestrului. Asta e clar!
Trimiteți un comentariu