12.05.2009

UN INTERVIU CU DAVID BRIN PE SITE-UL SRSFF


Celebrul autor SF american (laureat al Premiilor Hugo,Nebula,Campbell şi Locus)a acordat un interviu Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy şi permisiunea de a posta pe acelaşi site,traducerea povestirii sale,"AFICIONADO",pe adresa:
http://www.srsff.ro/articole/interviu-db.html
"AFICIONADO" în traducerea lui Mihai Dan Pavelescu în curînd pe site-ul SRSFF !
"Aficionado" este un prequel la romanele din seria Uplift şi a apărut iniţial în august 1998 în revista "Popular Science Magazine"-Special Edition sub titlul ""Life in the Extreme".
David Brin (născut în 1950) este considerat de ENCYCLOPEDIA OF SCIENCE FICTION, "the most important author of HARD SF to appear in 1980s".

De formaţie ştiinţifică,licenţiat în astronomie(California Institute of Technology,
1973),cu un masterat în fizică aplicată(Master of Science în 1978).
David Brin a fost iniţial cercetător,devenind doctor în space science(Doctor of Philosophy in space science la University of California,San Diego,1981),consilier NASA,consultant la California Space Institute şi un faimos scriitor de science fiction.

Romanele din seria Uplift sînt:
"Sundiver" (1980)

"Startide Rising" (1983)- Premiile Hugo, Nebula,Locus SF,1984
The Uplift War (1987)-Premiile Hugo,Locus SF, nominalizat Nebula,1988
The Uplift Storm Trilogy:
<"Brightness Reef"(1995)-nominalizat Hugo şi Locus SF,1996
"Infinity's Shore" (1996)
"Heaven's Reach" (1998)
Bibliografie :
"The Practice Effect" (1984)
"The Postman"(1985)-Premiile Campbell,Locus SF Awards,nominalizat Hugo şi Nebula,
1986 ; (A fost ecranizat de către Kevin Costner)
"Heart of the Comet"(1986) (with Gregory Benford-nominalizat Locus SF,1987
"Earth" (1990)- nominalizat Hugo,Locus SF,1991 - o lucrare pe teme de viitorologie
Glory Season (1993) -- Hugo and Locus SF Awards nominee, 1994
"Foundation's Triumph" (1999)
"Kiln People" (2002) -- Campbell, Clarke, Hugo, and Locus SF Awards nominee, 2003
"Forgiveness" (2002) (comics Star Trek: The Next Generation universe)
"The Life Eaters (2003) (comics)
Culegeri de povestiri:
"The River of Time" (1986)
"Otherness" (1994)
"Tomorrow Happens" (2003)

Romane traduse în româneşte :
The Postman (1985) –"Poştaşul vine după apocalips" - trad.rom.Horia Aramă,
editura Baricada,1993
"Heart of the Comet" (1986)(with Gregory Benford)–"Inima Cometei",trad.rom.Mihnea Columbeanu,editura Valdo,1994
"Foundation's Triumph (1999)–"Triumful Fundaţiei",trad.rom.”-Mihai Dan Pavelescu,
edituraTeora,2002
"The Uplift War" (1987)–"Războiul elitelor"- trad.rom.Aurel Cărăşel,ed.Pygmalion,
Ploieşti,2003

3 comentarii:

voicunike spunea...

Cred ca pot spune cu mina pe inima ca este cel mai tare scriitor de sf&f ,este genial!

endymion spunea...

e f tare...dar mai sunt si un hamilton si un simmons si multi altii super.....:)....primele trei din seria uplift le-am citit in engleza.....uuufff...daca la noi nu apre ce trebuie:(

gingav spunea...

:) fara nici o intentie de a atenta la felia traducatorilor, cred ca toate cartile trebuie citite, pe cit posibil, in original.

uplift saga mi s-a parut... hmmm... memorabila. sint aici citeva idei formidabile - the uplift itself, cele trei regnuri (oxygen-based, hydrogen-based and mechanical), si... ma rog, nu vreau sa stric surprizele.

m-a pus pe ginduri ingorarea ciclului in romania... vad acum ca a aparut totusi un volum. semn bun. :)