La sediul Observatorului popular astronomic „Amiral V.A.Urseanu” de pe bulevardul Lascăr Catargiu (fost Ana Ipătescu) din Bucureşti,a avut loc joi 30 aprilie 2009,începînd cu ora 18.00,relansarea cenaclului SF ProspectArt,sub egida Societăţii Române de Science-Fiction şi Fantasy.
Au participat publicistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu,scriitorul Ion Hobana,scriitorul italian Roberto Quaglia, preşedintele Societăţii Europene de Science Fiction, criticii literari Bianca Burţa Cernat şi Paul Cernat, scriitorul Michael Hăulică, soţii Doina Hanu şi Lucian Hanu –binecunoscuţi editori şi publicişti, actualmente proprietari ai librăriei Nautilus din Bucureşti, scriitorii Dănuţ Ungureanu, Sebastian A.Corn, Liviu Radu, Cristian Mihail Teodorescu, Marian Truţă, Dumitru Claudiu Stătescu, Feri Balin, regizorul şi autorul Cristian Lăzărescu, graficianul Ionuţ Bănuţă , fanii Dragoş C. Butuzea, Cristian Tamaş, Sorin Camner, Bebe Ionescu, Nicolae Voicu (Voicunike), Tiberiu Ţică, Cristina Ghidoveanu, CapricornK13, Dreaming Jewel, Jen, Adi Segal, Daniel Manole, Gabriel Vâlsan.
Dănuţ Ungureanu,preşedintele Societăţii Române de Science Fiction şi Fantasy a deschis întrunirea relevînd rolul cenaclului ProspectArt în evoluţia membrilor acestuia şi îndeosebi a lui Cristian Tudor Popescu,Marian Truţă,Cristian Mihail Teodorescu,Cristian Lăzărescu,Mihai Dan Pavelescu,Ştefan Ghidoveanu,Valerian Stoicescu şi a sa proprie.
A urmat Cristian Tudor Popescu,preşedinte al cenaclului Prospect între 1986-1989,care a rememorat atmosfera şi climatul de intensă dezbatere literară din cadrul cenaclului din acei ani.Cristian Tudor Popescu a remarcat şi prezenţa tinerilor în cadrul cenaclului şi s-a arătat interesat să afle motivaţiile acestora.
Diferiţi participanţi şi-au expus motivele participării la acest Cenaclu:
Cristian Lăzărescu a opinat că ar fi interesant de realizat un curs de “aşa cum spun americanii – Creative Writing”, lucru la care a achiesat şi Sorin Camner.
În discuţia ce a urmat Cristian Tudor Popescu a declarat că în privinţa descoperirii talentelor literare cenaclul ProspectArt nu avea cum să dea greş, lucru privit cu o uşoară neîncredere de către CapricornK13.
S-a sugerat că, pentru atragerea tinerilor, este nevoie de dezbateri incitante, dinamice. Sugestia a venit din partea blogheriţelor CapricornK13 şi Dreaming Jewel.
Cristian Tamaş a citit eseul „O umilă contribuţie la radiografierea SF-ului românesc actual”,Cristian Mihail Teodorescu a citit povestirea”Bing,Bing,Larissa”,un text incitant care a dat naştere la multe comentarii şi analize şi în final Liviu Radu a lecturat textul „Întrecerea”, urmat de interesante discuţii şi opinii.
Următoarea întrunire va avea loc joi 28 mai,la ora 18.00,la Observatorul popular astronomic „Amiral V.A.Urseanu”. Sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi de science fiction & fantasy în toate formele de manifestare. Vom reveni cu un anunţ detailat, referitor la şedinţa viitoare, luni, 25 mai.
Le mulţumim invitaţilor şi participanţilor şi îndeosebi lui Michael Haulică,pentru participare şi anunţarea relansării Cenaclului ProspectArt în „Observator Cultural”,revista online Nautilus şi pe blogul propriu,”Colierul de perle al bunicii”.
Mulţumiri şi Respect,Mike!
În cel mai scurt timp vom posta şi fotografii de la şedinţa de cenaclu.
Why Your Photographer Charges Their Prices
Acum 3 ani
8 comentarii:
Citeva concluzii in urma cenaclului:
1)Vointa exista,simbioza intre cei din "vechea garda" si cei noi a decurs normal,iar sedinta a respectat in linii mari cerintele tipice unui asemenea eveniment.
De aici incep citeva probleme!
2)Dupa cum s-a mai observat tinerii au fost minunati,dar au lipsit aproape de tot.Iar atragerea lor e scopul principal!Cred ca trebuie stabilite strategii{punctual}de atragere a lor.
3}"Pupat toti piata independentei"dar in general nu aveam habar cine cu cine vorbeste {nu la modul-Nicu cu Gicu cu Bebe si Ioana}.Cred ca ar trebui sa existe o prezentare-autoprezentare a participantilor{atunci cind este cazul}.
4)Au fost citiva oaspeti de seama ai sedintei care aproape nu au fost bagati in seama{unii dintre ei chiar importanti pentru cenaclu,SRSF si pentru fenomenul SF in general}. In sensul de prezentare a lor{nu doar nominal}.
5)Integrarea cenaclului si a SRSF in marea familie a Net-ului,pe care eu o vad obligatorie{tinerii nu prea agreeaza"turnurile de fildes"}!Trebuie sa intelegem ca Net-ul este doar o unealta,nu trebuie urit sau iubit,ci doar utilizat!Trebuie sa fim activi si interactivi in acest domeniu.
In concluzie mai este de lucrat la detaliile tehnice ala acestei intreprinderi.Cred ca factorul uman{prin vointa de a realiza la un nivel superior tot ce ne-am propus}nu creeaza probleme si de aceea munca noastra in viitor va fi din ce in ce mai usoara si va avea o finalitate pozitiva.
Comentarii:
http://chestiilivresti.blogspot.com/2009/05/primul-meu-cenaclu-unul-sf.html
http://cititorsf.wordpress.com/2009/05/02/relansarea-cenaclului-prospectart/
http://anaveronica.wordpress.com/2009/05/02/ecouri/
Multumiri. Tuturor.
Alta postare:
http://bibliotecababel.wordpress.com/2009/05/03/primul-contact/#more-1281
O intilnire super si oameni foarte faini!Ramin cu regretul ca nu au venit mai multi,cred ca era si mai tare!
O noua reactie. Nu are decat sa ma bucure. http://capricornk13.weblog.ro/2009-05-04/800813/Prima-%22%C3%AEnf%C4%83%C5%A3i%C5%9Fare%22-a-ProspectArt.html
Cu toate ca este nefinalizata, astept continuarea. Cu multa curiozitate.
In revista online Nautilus, Mike Haulica a postat insemnari despre sedinta cenaclului. Joi, 7 mai, va publica in Observatorul Cultural, un articol pe aceasta tema. Multumim Mike.
http://www.nautilus.nemira.ro/dictionar-sf/ungureanu-danut-n-1958/
Si Feri:
http://balinferi.wordpress.com/2009/05/05/si-ne-am-cenaclu-it-sub-egida-prospectart/#comment-98
Avem si comentariul lui CapricornK13:
http://capricornk13.weblog.ro/2009-05-05/802448/Frumo%C5%9Fii-nebuni-ai-marelui-ora%C5%9F.html
Trimiteți un comentariu