SECOLUL XXI VA FI BIOTEHNOLOGIC SAU NU VA FI DELOC !
Biologia este acum mai importantă decît orice altă ştiinţă,consideră Freeman Dyson,măsurată la scara bugetelor,a numărului de angajaţi sau a numărului de descoperiri majori.
Biologia este de asemenea mai importantă din punct de vedere al consecinţelor ei economice,a implicaţiilor ei etice sau a efectelor asupra bunăstării oamenilor.
Domesticirea tehnologiei high tech va fi extinsă la biotehnologie ?
Freeman Dyson consideră că domesticirea biotehnologiei ne va domina vieţile pe parcursul următorilor cincizeci de ani cel puţin tot atît cît domesticirea calculatorului ne-a dominat şi ne domină viaţa.
Există un cert viitor pentru industria biotehnologică dacă va urma calea industriei calculatoarelor,calea pe care von Neumann nu a reuşit să o prevadă,aplicîndu-se la scară mică şi devenind domesticită,nu hipertrofiată şi centralizată.
Primul pas a fost făcut recent,atunci cînd peşti tropicali modificaţi genetic,în culori strălucitoare,au apărut în magazinele de animale de casă.
Sunt mii de oameni,amatori şi profesionişti care-şi dedică viaţa biotehnologiei.
Imaginaţi-vă ce se va întîmpla atunci cînd instrumentele ingineriei genetice devin accesibile acestor oameni.
Vor exista seturi de instrumente genetice pentru amatori,pentru iubitorii de porumbei,papagali,şopîrle şi şerpi,care le vor permite să crească noi varietăţi de animale şi păsări de casă.
Acelaşi tip de instrumente vor fi disponibile crescătorilor de câini şi pisici.
Biotehnologia domesticită,odată intrată pe mâna amatorilor va crea o explozie de diversitate a creaturilor şi nu recoltele de monoculturi pe care le preferă marile corporaţii.
Proiectarea genomurilor va deveni o chestiune personală,o nouă formă de artă,la fel de creativă ca pictura şi sculptura.
href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPaKYLIJ7EJP-FvktmlZs3HPVanknkGn06991wMZup5iXCeqP8TRuEPH-AiFanc1ggM31kF4uBkz6_WBPfId1ok_hc37dleCReMdep4HyDLr6_BnWel2lihP8rogh9TcxQuDmNxWuZ12o/s1600-h/Biological+future.jpg">
Pasul ultim în domesticirea biotehnologiei vor fi jocurile biotech concepute asemenea jocurilor pe calculator dar concepute cu organisme adevărate.
Aceste jocuri s-ar putea să fie haotice şi potenţial pericluloase.
Pericolele biotehnologiei sînt reale şi serioase,numai dacă luăm în consideraţie posibilele aplicaţii şi utilizări ilegale sau teroriste.
Dacă domesticirea biotehnologiei este următorul val al viitorului,trebuie să răspundem la cinci întrebări importante.
Prima : poate fi acest val oprit ?
A doua: trebuie el oprit ?
A treia: dacă oprirea valului este fie imposibilă,fie indezirabilă,care sunt limitele adecvate pe care trebuie să i le impună societatea noastră ?
A patra: cum trebuie decise aceste limite ?
A cincea:cum trebuie administrate aceste limite,la nivel naţional sau internaţional ?
href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtGDqC1xCZsCECjziw9keoUN4jRIOzlgtk7ufrEmssmULii7A0_2-3dcIMBmTVXMkIr1bqWvCFaq2TA8p2RZ8zkb2_UNkxszU8k-ws5erlkXUlHrwirEmvNxXgmoxyshu2W7XCYLMSRvw/s1600-h/biofutureB.jpg">
Why Your Photographer Charges Their Prices
Acum 3 ani
Un comentariu:
Citindu-va insemnarea mi-am amintit de un documentar urmarit recent (aparut in 2005) - "Life Running Out of Control". Merita vazut (si recomandat). http://video.google.com/videoplay?docid=1876901729566469042
Trimiteți un comentariu