21.04.2010

TINERE AUTOARE LA PROSPECTART : SILVANA ȘOROP, LUCIANA BRÎNDUȘA GROSU, RALUCA BĂCEANU

La ce este bun un cenaclu, cui folosește ?
Folosește tuturor celor care îl frecventează, care și-au păstrat intactă receptivitatea, curiozitatea, umanitatea și dorința de a întîlni direct și nemijlocit alți oameni, de a-i privi în ochi, de a-i asculta, de a vorbi (o caracteristică unică a speciei umane, aș zice :)), de a con-vorbi, de a dialoga față în față, de a se bucura împreună, de a simți nemijlocit și nemediat emoțiile altor ființe.
Și este bun și pentru tineri, pentru că sînt rare locurile unde oameni de vîrste diferite, de formații diferite, cu experiențe diferite, pot să coexiste armonios, să simtă împreună, să gîndească împreună, uniți de o pasiune comună.
Atîta timp cît vom continua să fim oameni și nu ciborgi, ne va face plăcere să ne întîlnim fizic și nu prin intermediul unor mașinării, să descoperim cu plăcere fațetele personalității unor alți oameni interesanți, cultivați, cu multă imaginație și talent.
Și dacă reușești să fii tu însuți și nu-ți dorești altceva decît să reușești să transmiți celorlalți ceva din entuziasmul tău și bucuria de a-i vedea, auzi și simți pe ceilalți, alte ființe umane, semenii tăi vor veni în carne și oase în acel loc unde în care știu că nu vor obține altceva decît șansa de a fi auziți, înțeleși și respectați iar tinerii vor dori să se implice, să participe, să-și facă auzite crezurile și ideile și preocupările și aspirațiile.
Fleacuri, o știu, nu înseamnă mai nimic ! :))



Silvana Șorop, o tînără și talentată autoare, a prezentat două proze la ProspectArt, scrie în continuare, este ambițioasă și perseverentă și cu siguranță va reuși să finalizeze romanul la care lucrează.

Are blogul Silvana95 : http://silvana95.wordpress





Brîndușa Luciana Grosu, născută pe data de 12 decembrie 1987,a participat consecvent la întrunirile cenaclului ProspectArt.
O fată modestă și cu mult bun simț (proaspăt absolventă a două facultăţi, cea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi cea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei), preferă să asculte, să observe, să analizeze.Are puterea convingerilor ei și este fermă în a și le susțină prin argumente.
La nici 22 de ani,are deja 5 volume publicate.
A citit la ProspectArt cîteva fragmente din proza ei fantasy și a debutat pe site-ul SRSFF cu o recenzie la romanul ”Elantris” de Brandon Sanderson


A început să scrie poezie încă din clasa a treia.La doar treisprezece ani a obtinut distincția pentru poezie la categoria de vîrstă a Concursului Național Tinere Condeie.
„A recidivat“ apoi în anul 2001 cu Premiul Special al Revistei Examene pentru debut literar și, din nou, Premiul I la Concursul Național Tinere Condeie, iar în 2002 a obtinut Premiul I International al Revistei "Je Bouquine", Bayard Presse și Premiul Special al Juriului la Festivalul Național de Poezie „Nichita Stănescu“.

În 2005 i s-a decernat Premiul Juriului pentru Debut la Festivalul Național de Creatie Mihai Eminescu.
Este cîștigătoarea concursului internațional de eseuri "Learning to live together promoting tolerance and diversity in globalised societies", organizat de GOI PEACE FOUNDATION, Tokyo, 2006.



Brîndușa Luciana Grosu -”Realitatea imposibilă”, Humanitas Junior,2004
Editura: Humanitas, Colecția: Humanitas junior
An apariție: 2004
Format carte: 15x22,5 cm
Număr de pagini: 192
ISBN: 973-50-0603-0

În anul 2004,Brindusei i-a apărut primul roman, „Realitate imposibilă“, pe care l-a transformat în 2009 într-un volum de teatru, apărut la editura Printech.
„Am transpus într-o piesă de teatru povestea din romanul meu de debut. Eu sper că piesa mea va fi jucată cândva pe scena unui teatru“.




Un roman inițiatic, al încercărilor, al greșelilor, al deciziilor și al transformărilor. Atît pe planul fantastic, cît și pe cel real, personajele sunt confruntate cu propriile lor limite și aleg să-și schimbe viața. Evoluția este posibilă, dacă suntem uniți, acesta este mesajul Scrisorii fără litere a Lucianei Grosu, scrisoare imaginară ce trece dincolo de toate barierele reale ce ne separă.O lume diferită de a noastră, magică, diversă, surprinzătoare, contradictorie. O lume unde devenirea este cheia evoluției, unde ființele visează la cunoaștere, la perfecțiune, dar și la libertatea oamenilor, ce au sentimente și pot opta.

Bibliografie
„Realitate imposibilă“ - teatru, 2009, editura Printech
Scrisoare fără litere“, 2007, editura Paralela 45 (roman fantasy)
„Realitate imposibilă“, 2004, editura Humanitas Junior(roman fantasy)
volumul de versuri „Reîntoarcere“, 2002, editura Pro Transilvania
volumul de versuri „Flori de ametist“, 2000, editura Pro Transilvania

Poezii în următoarele antologii:
- „Săgetatorul“ - prima promoţie de tinere condeie a mileniului III“, prof. dr. Tudor Opriş, 2002;
- „Istoria debutului literar al scriitorilor români în timpul şcolii“ (1820-2000), prof. dr. Tudor Opriş, 2002

Blog: http://scrisoarefaralitere.wordpress.com



Ada-Ioana-Raluca Băceanu, născută în data de 29.XII.1993, este elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Spiru Haret din București.
În curînd va citi la cenaclul ProspectArt, povestirea ”Ara”.



A publicat în octombrie 2009 un roman-jurnal intitulat Călătorie prin mintea unei adolescente”.

Raluca Băceanu : "Ador literatura SF și Fantasy și îmi încerc norocul și cu aceste genuri literare.
În mai 2010 am primit premiul I la Simpozionul Mircea Eliade, organizat de Fundația Paul Polidor, cu lucrarea “Viața prin fereastra adolescenței”.
Anul acesta (2010) am semnat un contract cu editura Litera pentru reeditarea romanului meu “Călătorie prin mintea unei adolescente”.
Am terminat de scris un roman fantasy, care sper sa apară cît mai curînd."


Blog :http://raluca-baceanu.blogspot.com/

Niciun comentariu: