16.12.2009

LA MULȚI ANI, FANDOM OCTOGENAR !


"SF fandom is perhaps the most social of all literary genres".
"Science fiction is driven by organized fandom, volunteers who put on hundreds of literary conventions in every corner of the globe, every weekend of the year."
- Cory Doctorow

Probabil că primul embrion al fandomului mondial a apărut în momentul în care cititorii romanului "Frankenstein sau Prometeul modern" (Mary Shelley,1818) și mai degrabă ai romanelor lui Jules Verne și Herbert George Wells au început să comunice și să schimbe impresii de lectură.
Termenul de science fiction a fost utilizat prima dată de către englezul William Watson în 1851, într-un volum intitulat "A little earnest book upon a great old subject".
Primul club SF din lume a fost înființat deabia în 1929, în data de 11 decembrie 1929 mai exact.
Unde anume ?
În cartierul Harlem, New York (211 West 122nd Street).
De ce tocmai în Harlem ?
Pentru că întrunirile primului club SF din lume au avut loc în locuința fondatorului.
Iar fondatorul clubului SF, "The Scienceers", Warren Fitzgerald a fost afro-american (un Obama avant la lettre al fandomului mondial),născut în 1900.
Warren Fitzgerald a fost în mod documentat președintele primului grup de fani din istorie care se întîlneau săptămînal la ședințele clubului.
Din amintirile ultimului supraviețuitor al clubului,reiese că Fitzgerald era cultivat,manierat și avea o soție delicată și grațioasă. :)
Așadar fandomul SF mondial a aniversat 80 de ani de existență în data de 11 decembrie 2009 !


Fac aceste precizări pentru că începînd cu luna iunie 1926 a început corespondența între fanii revistei "Amazing Stories" a lui Hugo Gernsback, după publicarea adreselor acestora în cadrul rubricii "Discussions" și a luat naștere un club SF epistolar, "Science Correspondence Club", fondat și condus de Walter L. Dennis din Chicago,ce a precedat apariția lui "Scienceers".
Cel de al doilea club SF din lume (dar primul din Marea Britanie) a fost "The Ilford Science Literary Circle", înființat pe data de 27 octombrie 1930.

"The Scienceeers" au reușit să lanseze și un fanzin, "The Planet", al doilea fanzin din lume după "Cosmology" ,fanzinul celor de la Science Correspondence Club.
Warren Fitzgerald a devenit memebru al asociatiei "American Rocket Society", o organizație dedicată studiului și experimentelor în domeniul rachetelor.


MIC DICȚIONAR AL FANDOMULUI
1.Fandom = comunitatea fanilor SF din întreaga lume sau dintr-o anumită zonă geografică sau țară, caracterizată prin comunicare, sentimentul de apartenență, camaraderie.
2.Fan (fanatic = fanaticus,în latinește "nebun de inspirație divină",de la termenul "fanum",loc sacru în latinește)
3.Fanspeak = limbajul fanilor,abundînd în prescurtări,abrevieri și acronime
4.Fanzin (din fan magazine) = publicatie a fanilor
5.Fan conventions = întrunirile fanilor
6.Fan fiction = proza scrisă de fani
7.Fan art
8.Fanac (fan activity),fan labor
9.FIAWOL = Fandom Is A Way Of Life)
10.Gafiate=Get A Life (expresie peiorativă adresată fanilor SF,de către non-fani)Dacă reușiți să stabiliți o legătură între cele trei fotografii de mai sus, înseamnă că sînteți fan SF !

Texte SF în care fandomul este personaj principal :Robert Bloch - "A Way Of Life",1956
K.M. O'Donnell (Barry Malzberg)- "Gather In The Hall of the Planets",1971,
Larry Niven, Jerry Pournelle, Michael Flynn - "Fallen Angels"
Sharyn McCrumb - "Bimbos of the Death Sun"

"If SF ceased to exist, fandom would continue to function quite happily without it" - Peter Nicholls

Niciun comentariu: