"Pumzi", primul scurt-metraj SF african a fost prezentat la festivalul de film din Sundance, Utah, S.U.A.
"Pumzi" aparținînd regizoarei kenyene, Wanuri Kahiu, este o distopie a cărei acțiune are loc peste 35 de ani.Wanuri Kahiu își imaginează o lume devastată și sfîșiată de "războaiele apei", în care supraviețuitori est-africani s-au refugiat în comunități subterane.Un singur om luptă pentru reîntoarcerea la suprafață, o tînără care deține un stoc de semințe.E singură împotriva tuturor.
R
egizoarea kenyană Wanuri Kahiu, autoarea scurt-metrajului SF "Pumzi" :
"Proiectul a început cu un scenariu în care îmi imaginam în ce fel de lume am trăi dacă ar trebui să cumpărăm și aerul respirat"
La fel ca și "District 9" (regizat de Neill Blomkamp, de origine sud-africană dar care a emigrat în Canada) și "Sleep Dealer",
"Pumzi" se inspiră din realitățile africane și are meritul și curajul de a-și localiza acțiunea în Africa, utilizînd actori africani și narînd subiecte africane care sînt de fapt universale.Regizoarea a obținut cu greu fondurile necesare realizării scurt-metrajului, reusind pina la urma sa fie sponsorizata de Focus Features’(Africa First short film program),
Institutul Goethe și fondul de artă africană Changamoto.
"Pumzi" a fost prezentat la festivalul Sundance în cadrul programului New African Cinema.
Wanuri Kahiu a declarat că speră ca succesul internațional al "Districtului 9" să atragă atenția asupra altor filme africane.
În Kenya, adesea utilizată ca decor al multor filme internaționale, nu există fonduri destinate proiectelor cinematografice ale regizorilor locali.
Distribuția reprezintă o altă problemă spinoasă, Wanuri Kahiu speră să ofere publicului "Pumzi" prin intermediul internetului.
Wanuri este o luptătoare, un om voluntar și hotărît care demonstrează că atunci cînd îți dorești cu adevărat să creezi ceva, voința și determinarea te conduc la finalizarea unui proiect.Ea a afirmat că succesul industriei nigeriene de film, numită Nollywood și al filmelor sud-africane au inspirat-o și au mobilizat-o.
Primul ei film, "From a whisper" a obținut cinci premii ale Academiei Africane de Film.
Wanuri speră să transforme "Pumzi" într-un lung metraj și să ajute la crearea unei societăți civile africane.
Spre deosebire de Wanuri Kahiu, regizorul nigerian Tchidi Chikere (unul din creatorii apreciați de la Nollywood,avînd peste 50 de filme) consideră că Africa nu este încă pregătită pentru science fiction :
"I dont think we’re ready in the primary sense of the word.
We can hide it in other categories like magic realism, allegory, etc, but we’re not ready for pure science fiction.”
Science fiction films from the West are failures here. Even Star Wars!
The themes aren’t taken seriously.
Science fiction will come here when it is relevant to the people of Africa.
Right now, Africans are bothered about issues of bad leadership, the food crisis in East Africa, refugees in the Congo, militants here in Nigeria.
Africans are bothered about food, roads, electricity, water wars, famine, etc, not spacecrafts and spaceships. Only stories that explore these everyday realities are considered relevant to us for now."Și afirmații precum cele reproduse mai sus, nu-i împiedică pe alții, de exemplu pe regizorul din Camerun,
Jean-Pierre Bekolo să lanseze un lung-metraj SF ca "
Les Saignantes".
Tchidi Chikere scrie și fantasy ("Strangers in Paradise") dar sînt autori africani care scriu și publică science fiction,precum autorul ghanez
Kojo Laing (culegerea de povestiri "
Big Bishop Roko and the Alter Gangsters and Woman of the Aeroplanes"), autorul congolez
Emmanuel Boundzeki Dongala, cu volumul intitulat “
Jazz and Palm Wine”, doi scriitori din insulele Capului Verde scriu și publică SF,
Arménio Vieira "Alesul soarelui"("O Eleito do Sol") și
Vasco Martins, "Timpurile moralei moralizate"("Tempos da Moral Moral") sau angolezul
José Eduardo Agualusa al cărui roman SF,
"Baroc tropical" ("Barroco Tropical") a devenit best-seller în Portugalia.
Slipstream avant la lettre apare în romanele nigerienilor Daniel Olorunfemi Fagunwa (1903-19630) și Amos Tutuola (1920-1997) iar volumul lui Wole Soyinka,"Forest of a Thousand Daemons" este un superb exemplu de fantasy african.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu