06.02.2010

LIVIU RADU INTERVIEVAT ŞI RECENZAT DE MICHAEL HAULICĂ ÎN NAUTILUS ONLINE, OBSERVATORUL CULTURAL ŞI DILEMATECA


Liviu Radu i-a acordat lui Michael Haulică, două interviuri.
În revista electronică Nautilus, numărul pe februarie 2010, interviul intitulat "Îi rămîn dator lui Gaiman" (Interviu cu Liviu Radu) - Michael Haulică.
Interviul se referă la ipostaza de traducător a lui Liviu Radu şi îndeosebi la cea de traducător al lui Neil Gaiman.
http://www.nautilus.nemira.ro/interviuri/ii-ramin-dator-lui-gaiman/

Şi în "Observator Cultural" nr. 511/04.02.2010:
"De la Waldemar la Gaiman.Dialog cu Liviu Radu" de Michael Haulică
(rubrica Fanatasy&Science Fiction)
http://www.observatorcultural.ro/FANTASY-SCIENCE-FICTION.-De-la-Waldemar-la-Gaiman*articleID_23169-articles_details.html

"MH:Ai scris SF, ucronie, fantastic, horror, chiar şi cyberpunk la un moment dat. Trilogia Waldemar este fantasy. O faci dinadins? Vrei tu să scrii în toate felurile sau subiectul ales îşi cere genul?

LR:În general, subiectul îşi impune genul. Cu Waldemar a fost un caz mai aparte. Prin 1995, genul fantasy nu prinsese deloc la noi, încercările timide ale Nemirei de a publica acest gen nu avuseseră succesul scontat. Mai mult, se spunea că cititorii români resping genul fantasy şi că, oricum, nu se poate scrie fantasy pornind de la mitologia românească. Am încercat să dovedesc că avem o mitologie suficient de bogată pentru a genera un fantasy cu specific naţional şi am oferit romanul Waldemar Nemirei."

Iar în Dilemateca nr.45/februarie 2010 în cadrul rubricii „Recenzii SF” de la pagina 40, sub titlul „Pălăvrăgeală la Bucuria Pîntecului”, Michael Hăulică recenzează romanul lui Liviu Radu-„O după amiază cu bere şi zîne”,editura Tritonic,2009.


"...fanii literaturii F&SF se află în faţa unei noi trilogii româneşti, de data asta fantasy. La ultimele trei ediţii ale Tîrgului Gaudeamus, Liviu Radu şi-a lansat cele trei "romanţuri cu Waldemar": Waldemar(2007), Blocul cîş (2008), "O după-amiază cu bere şi zîne" (2009).
...Cum arată o trilogie fantasy românească ? "

Niciun comentariu: