La Carturesti, in Pictor Verona, astazi, la ora 18, a fost lansat volumul de povestiri "Psihonautica", al scriitorului Paul Doru Mugur, volum aparut la Editura Curtea Veche.
Au fost prezenti:
Tanarul critic literar Răzvan Mihai Năstase, publicat in Observatorul cultural sau in revista Noua literatura.
Scriitorul Adrian Buz, 36 de ani, autor al volumelor de proza "Ultimul capitol" si "Zidul moale", (aparut in colectia EGO. Proza la Editura Polirom, in 2005). A tradus din William Burroughs, John Dos Passos, Neil LaBute, Hunter S. Thompson (Spaime si scarbe in Las Vegas) si Bret Easton Ellis (Glamorama), ultimele doua in curs de aparitie la editura Polirom. Il mai puteti citi in revista Noua literatura si pe blog-ul sau personal.
Scriitorul si criticul literar Angelo Mitchievici, autorul volumelor: "Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente", Bucureşti, Institutul Cultural Român, 2007, culegerea de povestiri, "Cinema", în colecţia Ego-proza a editurii Polirom, 2009, sau "În căutarea comunismului pierdut" (Editura Paralela 45, 2001), apoi "Explorări în comunismul românesc" (ed. a II-a., Ed. Polirom, 2003), eseuri, iar mai tîrziu volumul "O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia Roman Patapievici" (Ed. Polirom, 2004), in colaborare cu Paul Cernat, Ioan Stanomir şi Ion Manolescu.
Scriitorul Paul Doru Mugur, (născut în 1969, la Constanţa) a absolvit studii de medicină la Bucureşti, Paris şi New York, iar în prezent practică medicina la New York. Debutează cu volumul "Scutul lui Perseu" (eseu, Publistar, Bucureşti, 1999), iar în anul 2006 lansează volumul de poezii "Ceva uşor"(Brumar, Timişoara). Începând cu anul 1997 este colaborator la Romanian New York Magazine. În primăvara lui 2000 a fondat Respiro, revistă culturală electronică, http://www.respiro.org.
Dupa prezentarea volumului, in care cuvintele domnului Mitchievici au subliniat, in final, apropierea volumului de proza "Psihonautica", de domeniul SF, a urmat un dialog viu, intre grupul de circa 30-40 de participanti la lansare si autor. As remarca, totusi, inadecvarea de care s-a dat dovada, prin incercarea domnului Mugur de explicitare a textelor din volum, autorul, in fond, vorbind prin textele scrise si nu explicand aceste texte. Cititorul este cel care se poate pronunta asupra calitatii textelor, sau criticul literar, nu scriitorul.
As mai remarca faptul ca s-a evitat rostirea sintagmei Sf si faptul usor ilar ca domnii Răzvan Mihai Năstase si Adrian Buz nu prea au cunostinte despre literatura imaginarului, domnul Nastase vorbind despre un stil literar numit "Psiciberliterature"?!!, in fond Cyber-punk, iar domnul Buz subliniind umanismul textelor din volum, ceea ce le-ar distanta (!) de genul SF! Deasemenea, domnul Nastase a observat ca "este remarcabil faptul ca autorul nu este filolog."
SRSFF a fost prezent prin intermediul lui Cristian Tamas si al lui Sorin Camner. Despre calitatea scriiturii vom vorbi dupa ce vom citi volumul. Scurtul fragment citit de autor nu a putut sa ne edifice asupra calitatii scriitoricesti a acestuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu