25.10.2009

MASINA TIMPULUI : RAY BRADBURY LA 89 DE ANI

"In orasul asta sint tot felul de masini,zise Douglas,alergind...Ce-o sa-mi arati acum,Charlie ?
- O Masina Timpului,ii raspunse Charlie Woodman,gifiind...
- Excursii in trecut si in viitor ? intreba John Huff,atinindu-le calea.
- Doar in trecut - nu poti avea chiar totul !"
/"Masina Timpului" - Ray Bradbury, volumul "Aici sint tigri",trad.: Petre Solomon,colectia Fantastic Club,editura Albatros,1974 ("R is for Rocket,1962)

Ray Bradbury sarbatorindu-si aniversarea in acelasi loc (Clifton's Cafeteria) unde in urma cu 72 de ani venea pe pentru prima data la intrunirea Los Angeles Science Fiction Society
Nascut pe 22 august 1920,Ray Bradbury a devenit el insusi precum personajul sau colonelul Freeleigh,o Masina a Timpului.
Este unul dintre cei mai importanti si populari scriitori de fictiune speculativa(SF,fantasy,horror) si de mainstream.
Isi atribuie longevitatea unei intimplari din 1932 cind la un bilci,Mr. Electrico
l-a atins cu o bagheta electrificata si i-a strigat "Live forever !"

Primind The National Medal of Arts in 2004
In 2007 i s-a decernat Ordre des Arts et des Lettres in rang de comandor.

In 1937,Ray Bradbury a fost invitat de Forrest J. Ackerman sa participe la intrunirile Los Angeles Science Fiction Society,care aveau loc la Clifton’s Cafeteria,in centrul Los Angelesului.Acolo i-a intilnit pe Robert A. Heinlein, Emil Petaja, Fredric Brown, Henry Kuttner, Leigh Brackett,Jack Williamson.
Prima povestire publicata de Bradbury a fost "Hollerbochen's Dilemma",aparuta in fanzinul "Imagination!" in ianuarie 1938.
Si-a lansat propriul fanzin "Futuria Fantasia" in 1939 scriind cea mai mare parte a materialelor celor patru numere,fiecare dintre acestea avind sub 100 de exemplare.
Prima povestire pentru care a primit un onorariu,"Pendulum" (in colaborare cu Henry Hasse)a fost publicata in revista pulp "Super Science Stories" in noiembrie 1941.A primit 15 dolari.
Scriitoarea Leigh Brackett a avut generozitatea de a-i da primele sfaturi literare.Ulterior a colaborat cu Brackett,finalizind textul acesteia,"Lorelei of the Red Mist" (1946,in "Planet Stories").
A devenit scriitor profesionist la sfirsitul anului 1942.
In 1943,stilul sau incepuse sa se cristalizeze,poetic,evocativ,in mod constient simbolic,cu o puternica incarcatura nostalgica si o alunecare spre macabru.
Prima sa carte,"Dark Carnival",o culegere de povestiri(scrise intre 1943-1947) a fost publicata in 1947 de Arkham House,editura scriitorului August Derleth.
Volumul cuprinde povestirile "The Watchers”,"The Poems”,“Bang, You're Dead” si “The Seashells.”

Forta lui Bradbury rezida in incomparabilul sau talent de moralist,transpunind in lumea miraculosului,datele ireductibile ale realitatilor zilelor noastre,conflictele generate de instrainarea omului si de absurditatea conditiei sale.
In tot ceea ce a scris,a reflectat problemele cruciale,dezbaterile si conflictele fundamentale ale vremii noastre.
Textele lui Bradbury nu sint evaziuni sterile si facile de tip entertainment,
laxative pentru creier ci se inscriu in cea mai buna traditie a povestirilor filosofice,construind sinergic conceptualizari si proiectii lucide ale consecintelor faptelor noastre din prezent si din trecut.

Ca si Swift si Herbert George Wells,Bradbury ne face sa reflectam,fara nici un compromis,la starea societatii in mijlocul careia traim.
Bradbury nu absolutizeaza si nici nu idealizeaza institutiile si normele considerate sancrosancte ale prezentului afirmind doar principiile si valorile umane elementare.

Intilnirea intimplatoare intr-o librarie din Los Angeles,cu scriitorul britanic Christopher Isherwood,i-a oferit lui Bradbury oportunitatea de a-i fi citit manuscrisul "Cronicilor martiene" de un autor reputat.
Isherwood a scris laudativ despre povestirile lui Bradbury.

"Science fiction-ul este un ciocan admirabil: intentionez sa-l folosesc ori de cite ori voi simti nevoia sa lovesc in turloaiele sau capatinile acelora care nu-i lasa pe oameni in pace" - Ray Bradbury

Eroul cel mai des intilnit in textele lui Bradbury este ravratitul solitar,in razboi fatis sau ascuns cu o societate ostila aspiratiilor si idealurilor lui.
Este un lucid analist al dezumanizarii provocate de imbecilizarea si infantilizarea in masa prin manipularea de catre mass media,a instinctelor reptiliene.
"La inceput,toate inventiile astea erau atit de incintatoare ! Parca ar fi fost niste jucarii placute si utile,dar oamenii au mers prea departe in folosirea lor si s-au pomenit ziditi de vii intr-un comportament social din care poate nu vor mai fi in stare sa iasa." - Ray Bradbury

"Noi pamintenii,avem un deosebit talent de a distruge lucrurile frumoase.Vom ajunge cindva pe alte planete si vom amplasa gherete cu hamburgeri si hot dogs pe ruinele civilizatiilor extraterestre.Si vom da muntilor gasiti acolo,numele lui Rockefeller si fluviilor,denumiri de corporatii."

"Cititorii,stiind ce voiau si urmarind doar placerea,au lasat sa supravietuiasca doar fituicile cu poze.Si bineinteles revistele pornografice.
Acesta-i adevarul,Montag.
Ce vor oamenii mai presus de orice ? Oamenii vor sa fie fericiti,nu-i asa ? Ei,si nu sint ? Nu-i tinem intr-o vesnica agitatie si nu le dam destule distractii ? Doar pentru asta traieste omul,nu? Pentru placeri,pentru excitatii.Si de asta trebuie sa le furnizam din belsug." - Ray Bradbury,"Fahrenheit 451"


"Cartile nu erau decit un fel de receptacol in care oamenii inmagazinau o multime de cunostinte,pe care se temeau c-ar putea sa le uite.Nu e nimic magic in carti:magic e doar ceea ce spun cartile si insusi faptul ca in ele peticele universului sint insailate intr-un vesmint pe masura noastra.Nu sint citusi de putin niste lucruri moarte,ci cuprind in ele o putere de viata,ce le face sa fie la fel de active ca si sufletul care le-a zamislit,ba chiar asemenea unor flacoane ,ele pastreaza esenta si substanta ce mai pura a cugetului viu care le-a nascut." - Ray Bradbury

"Scriitori buni ating adesea viata.
Cei mediocri isi plimba peste ea o mina grabita.
Iar cei prosti o siluiesc si-o lasa apoi,sfirsita,prada mustelor.
Ai inteles de ce imbecilii privesc cartile cu ura ? Ele dezvaluie porii de pe fata vietii.Cretinii comozi vor sa vada doar figuri de ceara,fara pori,fara par,fara expresie." - Ray Bradbury


"Din taciuni si cenusa,din pulbere si carbune,anii vechi,anii verzi,ar putea sari ca niste salamandre de aur; aerul s-ar putea umple de mireasma trandafirilor,parul alb ar putea deveni negru ca pana corbului,zbirciturile ar disparea; si totul s-ar intoarce la obirsii,fugind de moarte,pe cerul apusean s-ar ivi sori care ar apune intr-un rasarit glorios,lunile s-ar incaleca,scurtindu-se,toate cele ar intra unele in altele ca niste cutii chinezesti sau ca iepurii in palariile scamatorilor,toate cele s-ar intoarce la moartea dintii,la moartea verde a semintelor,la vremea de dinaintea inceputurilor" /Ray Bradbury, volumul "Aici sint tigri",trad.: Petre Solomon,1974,colectia Fantastic Club,editura Albatros ("R is for Rocket,1962)

Niciun comentariu: