12.09.2009

ROMÂNII ÎN LUNĂ


Nu,nu este un scenariu SF şi nici vreo farsă,ci pura realitate !
O echipă de români încearcă să trimită o rachetă pe Lună, pentru 20 milioane de dolari de la Google.
Românii din echipa Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) se numără printre favoriţi în cursa pentru premiile în valoare de 30 milioane de dolari din competiţia de astronautică Google Lunar.
Premiul cel mare este de 20 mil. $, Google oferind însă 5 mil. $ pentru echipa aflată pe locul al doilea şi tot atît se va împărţi probabil între echipele cu cele mai bune rezultate.
Helen,cum este numita racheta spaţială concepută şi construită de ARCA, va fi testată pentru prima data în luna octombrie, cu sprijinul Marinei Militare, Aviaţiei Militare şi ROMATSA. Lansarea în spaţiu va avea loc de pe Marea Neagră, de la o altitudine de 14.000 de metri pînă la care racheta va fi ridicată cu ajutorul unui uriaş balon solar, care măsoară 300 de metri înălţime si cîntăreşte 2.000 de kilograme.
Astfel,echipa ARCA va putea pune la punct ultimele detalii în vederea aselenizării propriu-zise a rachetei lansatoare de sateliţi Haas şi a sondei lunare ELE, înscrise în competiţia care se va încheia în 2012.
ARCA va trebui de asemenea să deplaseze racheta sau un robot pe o distanţă de cel puţin 500 de metri şi să transmită pe Pămînt imagini foto şi video de pe suprafaţa selenară.
Le urăm succes şi aşteptăm primele imagini trimise de pe Lună de către echipa ARCA !

Niciun comentariu: