„Computers are permeating every aspect of daily life and for sure in the future they will be involved in every facet of our lives. I will not be happy if the only permissible choice in human interaction will be on internet ” - Anonim de pe internet
„Există maladii care nu au leac şi din cauza cărora oamenii mor pe capete, iar acum o nouă boală ne ameninţă şi, deşi pare greu de crezut, ne-o provocăm singuri.
Este vorba de dependenţa de gadgeturi, dispozitivele fără de care, practic, nu putem concepe viaţa de zi cu zi.
Specialiştii susţin că, dacă ni se iau, fie şi pentru o scurtă perioadă de timp, telefoanele mobile, computerele, televizorul intrăm în sevraj, comportîndu-ne la fel de haotic precum dependenţii de droguri, alcool sau nicotină.
Fie că recunoaştem sau nu, este de neconceput ca o persoană modernă să nu aibă telefon mobil, calculator şi alte gadgeturi care mai de care mai sofisticate.
Au ajuns să facă parte din familia noastră, viaţa cotidiană fiind greu de imaginat fără ele.
„As the people here grow colder,
I turn to my computer
And spend my evenings with it
Like a friend.
I was loading a new programme
I had ordered from a magazine:
"Are you lonely, are you lost ?
This voice console is a must.” - Kate Bush, „Sensual World”
Ce se întîmplă, însă, dacă la un moment dat sîntem puși în situația de a renunța pur și simplu la aceste gadgeturi?
Răspunsul este absolut halucinant: ajungem să ne comportăm la fel de haotic precum persoanele dependente de droguri, alcool și fumat, pentru că ne simţim pierduţi iremediabil şi rupţi de lume.
Toate aceste simptome sînt însă semnul unei boli cel puţin la fel de gravă precum acele maladii cărora medicii nu le-au găsit leac şi care omoară milioane de oameni din întreaga lume.
Vorbim aici despre boala lumii moderne, şi anume dependenţa de electronice.
Recent, 200 de studenți de la Universitatea americană Maryland au participat la un experiment.
Au stat, timp de 24 de ore, departe de telefoanele mobile şi computere, descriind apoi cum s-au simţit.
Rezultatele studiului au scos la iveală că voluntarii implicaţi au avut reacţii care mai de care mai ciudate, semn că erau dependenţi de gadgeturile lor.
Cei mai mulţi dintre studenţii participanţi la experiment au descris simptome precum stare de nervozitate maximă, agitaţie, imposibilitatea de a se concentra asupra a ceea ce aveau de făcut.
Comportamentul lor a fost aproape identic cu acela al unui dependent de droguri care, neavînd la îndemînă substanţa care să-i creeze acea impresie de falsă euforie, intră în sevraj.
Ba mai mult, au fost trădaţi şi de gesturi: la fiecare câteva secunde, duceau mîna spre locuri în care ştiau ei că ţin, în mod normal, acele gadgeturi fără de care nu pot trăi, a explicat cercetătoarea Theodora Philips.
De altfel, în lumea întreagă, se fac tot felul de experimente prin care se testează dependenţa de gadgeturi a omului modern.
Doctorul Florin Tudose, şef al secţiei de Psihiatrie în cadrul Spitalului Universitar, a detaliat, simptomele pe care le au dependenţii de gadgeturi.
"Dependenţii de computer ajung să creadă ca au puterea de a controla lumea, deşi este o aberaţie. Mai mult, îşi creează propria lume, care nu are nicio legatură cu realitatea, se izolează şi încep să aibă tot felul de fobii, obsesii și fixații. Adică dacă nu sînt paranoici deja, au șanse excepționale să devină.
Avem pacienţi care nu mai pot avea relaţii reale cu partenerii din viaţa lor pentru că sînt dependenţi de sexul virtual pe internet.
Dependenţa de calculator duce la obezitate, probleme de vedere, tulburări ale circulaţiei sangvine şi boli psihice, pentru că bolnavii nu mai au acea comunicare reală pentru care creierul lor este programat", a adăugat el.
Tratamentul dependenţilor de internet, rețele de socializare, blogging și jocuri online sau video este lung şi complicat.
Dependenţa schimbă modul de percepţie şi de gîndire, expunînd la diverse riscuri din punct de vedere al sănătății fizice şi mentale, a continuat doctorul Tudose.
Folosite în exces, aceste lucruri care ne fac să fim în pas cu tehnologia, duc la urmări dintre cele mai severe.
De fapt, este vorba de o fobie, care, de cele mai multe ori, nu este în raport cu realitatea, ci în raport cu modul în care interpretează fiecare individ realitatea”.
Virtuali din toate zonele, uniți-vă ! Să le fie conexiunea ușoară !
mediakompass.ro
Why Your Photographer Charges Their Prices
Acum 3 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu