23.07.2009

PRIMUL FILM SF DIN ISTORIE A FOST PRIMUL FILM PREZENTAT ÎN BUCUREŞTI


Prima proiecţie de film din Bucureşti a avut loc la Grădina Teatrului Capitol în 1902,cînd publicul a putut vedea ceea ce astăzi a devenit primul film SF din istorie,"Călătoria în Lună"(Le voyage dans la lune)regizat de Georges Méliès.
"În 1902,Georges Méliès abordează în sfîrşit fantasticul-ştiinţific,recurgînd la cei doi corifei ai genului - Jules Verne şi Herbert George Wells.
Primele nouă tablouri şi finalul Călătoriei în Lună sînt inspirate de romanele De la Pămînt la Lună şi În jurul Lunii,iar restul de Primii oameni în Lună - a cărui versiune franceză apăruse de curînd.
Cîţiva astronomi îmbrăcaţi în haine de astrologi hotărăsc să meargă în Lună.
Vizitează o uzină cu maşini complicate şi naive şi asistă la turnarea unui tun gigantic.Un batalion de femei - marinari cu farmece abundente aduc obuzul în care se instalează exploratorii.Tunul este încărcat.Se comandă "foc !"
Aparatul se precipită în travelin către o Lună de ghips,care primeşte obuzul drept într-un ochi.Exploratorii părăsesc obuzul şi admiră un splendid "clar de Pămînt".

....Ştiinţa joacă,desigur un rol cu totul periferic în acest imbroglio de o amuzantă naivitate.Méliès înlocuieşte pur şi simplu bagheta magică din montările sale anterioare cu obuzul cosmic,pentru a-l introduce pe spectator într-un univers mirific.Schimbarea de recuzită nu afectează profund unitatea creaţiei sale,în care feeria magică şi feeria ştiinţifică se îngemănează şi se întrepătrund." - Ion Hobana,
"Imaginile posibilului",Editura Meridiane,1968

Grădina Teatrului Capitol din Capitală va fi readusă în circuitul public, între 24 iulie şi 23 august, printr-o serie de evenimente printre care proiecţia primului film science fiction din istorie,"Le voyage dans la lune".
Locul unde este amplasată Grădina Capitol, pe strada Constantin Mille (în apropierea Teatrului Mic),este reprezentativă pentru cultura românească a secolului XX.
Pe lîngă filme, la Grădina Capitol vor fi programate lansări de carte, spectacole de dans şi expoziţii de fotografie.
Reunite în cadrul proiectului numit Teatrul de Vară CAPITOL MMIX / © Save or Cancel, evenimentele sunt organizate de asociaţia "Save or Cancel" şi se vor desfăşura sub patronajul Ministerului Culturii şi al Direcţiei de Cultură a Municipiului Bucureşti.
Grădina Capitol va fi deschisă de marţi pînă sîmbătă,între orele 15.00 şi 23.00.

Strada Constantin Mille,este cea care coboară din Calea Victoriei şi intersectează strada Brezoianu.

2 comentarii:

dragoş c spunea...

foarte tare!!

voicunike spunea...

Cred ca tocmai de aceea suntem cu capul in nori! :D