08.04.2009

LA MAISON D'AILLEURS


Undeva în Europa se ia în serios science-fiction-ul.
Se întîmplă în Elveţia,la Yverdons-les-Bains,unde din Mai 1976 există "Casa de Altundeva",muzeul SF-ului,utopiilor şi călătoriilor extraordinare,centru de cercetări asupra literaturii de anticipaţie,bibliotecă (70.000 de volume,reviste,
postere,etc.),spaţiu expoziţional.
"La Maison d'Ailleurs" este cel mai important centru european de studiere a science fiction-ului,de documentare avînd o bibliotecă impresionantă şi o colecţie în 40 de limbi inclusiv rarităţi bibliofile din secolele XVI,XVII şi XVIII.
Din Mai 1991,muzeul a fost mutat în clădirea vechii închisori (uite,un proiect interesant,să transformi puşcăriile în muzee ale literaturii !),din Piaţa Pestalozzi,vis-a-vis de Castel.
S-au succedat diverse expoziţii consacrate oraşelor viitorului (1999),ilustraţiilor volumelor SF(2000),spaţiului(2004),maşinilor zburătoare(2005),arhitecturii utopice(2006),cuceririi imaginare a polilor(2008),omagii marilor pictori,sculptori,desenato-
ri ai genului precum H.R.Giger,John Howe,James Gurney,Caza.
Conceptul şi proiectul i-a aparţinut autorului,istoricului,criticului şi teoreticianului Pierre Versins (1923-2001)
Site-ul muzeului , http://www.ailleurs.ch/ bine conceput şi structurat conţine şi "la raison d'etre" pentru acest centru :
"·Des voyages extraordinaires d’Homère à ceux de Jules Verne, en passant par les utopies de Thomas More ou de Ledoux, la science-fiction a des racines anciennes. Dans sa forme moderne, elle produit de nombreux chefs-d’oeuvre dans des domaines aussi divers que la littérature, le cinéma, la sculpture, la peinture et la bande dessinée, auxquels la Maison d’Ailleurs s’efforce régulièrement de rendre hommage. depuis deux siècles, avec la Révolution industrielle, le développement des sciences et des techniques a profondément bouleversé la vie quotidienne des êtres humains, dans des domaines aussi importants que la santé, les transports, l'énergie, le travail et les loisirs
· les auteurs de science-fiction tentent d'anticiper les changements à venir, qu'ils soient positifs ou négatifs (pollution, armes destructrices); se fiant à leur intuition, ils décrivent les rêves ou les cauchemars qui attendent nos descendants, donnant à leurs oeuvres la dimension de contes philosophiques, d'invitations au dépassement de soi ou de mises en garde contre les excès d'un progrès mal maîtrisé
· la SF est la mythologie de notre temps; elle donne à voir ce qui n'existe pas ou pas encore; elle donne des visages aux êtres qui peuplent sans doute des planètes infiniment éloignées de la nôtre et qui seront les compagnons de l'humanité dans les siècles à venir
· culture jeune, la SF a des racines anciennes, qui sont les utopies ou les récits de voyages extraordinaires de l'Antiquité ou de la Renaissance, de Homère à Cyrano de Bergerac; sous sa forme moderne, elle a produit de nombreux chefs-d'oeuvre, notamment dans les domaines littéraire et cinématographique, auxquels les expositions de la Maison d'Ailleurs s'efforcent régulièrement de rendre hommage".

De ce denumirea de "Maison d'Ailleurs" ?

Totul a început în 1952,cînd Pierre Versins primeşte din Franţa primele patru volume ale colecţiei "Anticipation" recent lansată de editura Fleuve Noir.
Cu cîteva luni înainte editura Hachette/Gallimard creaseră colecţia SF "Le Rayon fantastique" iar în octombrie 1953,a apărut primul număr al revistei SF "Fiction".
În 1957,Pierre Versins a fondat un club SF la Lausanne iar în octombrie 1957 a lansat primul număr al fanzinului ""Ailleurs".Într-un an de zile clubul SF ajunsese la 200 de membri.
Odată captivat de science fiction,Pierre Versins a continuat pînă la moarte să iubească ceea ce devenise un sens al existenţei sale.
Colecţia lui Pierre a crescut,a căpătat relevanţă iar în 1967 a fost expusă la Kunsthalle la Berna,în acelaşi an la Paris în cadrul Muzeului de Arte Decorative (organizat într-o aripă a Luvrului,în 1968 la Düsseldorf în Germania.
Colecţia a fost instalată într-o clădire a unei ferme la Rovray şi în acea perioadă a intervenit decizia de a o dona oraşului Yverdon,cu o singură condiţie,aceea de a asigura localul ce trebuia s-o găzduiască.
Jacques Bergier şi Forrest J.Ackerman au contribuit cu donaţii personale la completarea colecţiei Versins,adunate în 25 de ani.
Pierre Versins numea SF-ul,literatură CoRa ("conjectures romanesques rationnelles").
În 1976 a finalizat marele său proiect,"Encyclopédie de l'utopie, des voyages extraordinaires et de la science-fiction",un volum de de peste 1500 de pagini,o lucrare monumental "enciclopedică" despre domeniul literar al imaginarului.
Muzeul a trecut printr-o perioadă de letargie sub conducerea lui Pascal Ducommun,
apoi în 1989 municipalitatea oraşului Yverdons a hotărît să-l mute în clădirea vechii închisori,construită în 1806 şi situată în centru.Muzeul s-a redeschis în 1991 cu un nou director,ziaristul Roger Gaillard.
În 1995,consiliul primăriei a decis să scadă cu 70% bugetul pentru întreţinerea muzeului şi salariile angajaţilor,generînd reacţii negative din partea locuitorilor oraşului şi membrilor asociaţiei Amis de la Maison d'Ailleurs.Cu toate acestea,aproape întreg personalul muzeului este concediat.În 1998 este creată o fundaţie pentru a îngriji şi administra muzeul.Prima decizie a fundaţiei este de a-l numi director pe istoricul Patrick Gyger în februarie 1999.
În 2003,colecţionarul Jean-Michel Margot decide să doneze colecţia sa,una dintre cele mai importante colecţii din lume dedicate lui Jules Verne,municipalităţii Yverdons.La Maison d'Ailleurs a primit colecţia(ce cuprinde peste 20.000 de piese şi documente,inclusiv colecţia originală şi completă a colecţiei "Voyages
Extraordinaires" de la editura Hetzel)o administrează şi o prezintă publicului.
S-a creat "Espace Jules Verne" în octombrie 2008 (în cadrul vechiului cazino)legat de Casa de Altundeva printr-o pasarelă.
La Maison d'Ailleurs va fi dedicată unor expoziţii permanente.
www.ailleurs.ch

Niciun comentariu: