14.04.2009

CENACLUL SF PROSPECTART : 30 APRILIE 2009,OBSERVATORUL ASTRONOMIC,BUCUREŞTI


CENACLUL SF PROSPECTART
După aproape două decenii, la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", situat în Bucureşti, Bd. Lascăr Catargiu (fosta denumire:Ana Ipătescu), nr.21, http://www.astro-urseanu.ro/, în ziua de joi, 30 aprilie 2009, la ora 18:00, se va relansa Cenaclul de literatura SF şi F "ProspectArt".

Fondat în 1986, la Casa de Cultură a sectorului 4,Bucureşti apoi relocat la Observatorul Astronomic Popular, având ca membrii pe Cristian Tudor Popescu - preşedinte, Dănuţ Ungureanu, Cristian-Mihail Teodorescu, Cristian Tamaş, Marian Truţă, Cristian Lăzărescu, Valentin Dragu, Mihnea Columbeanu, Mihai-Dan Pavelescu, Sorin Ştefănescu, Valerian Stoicescu, Faur Agachi, Oana Zimnicaru, Czedly Carol, Dorin Mera, Sorin Camner, Şerbănescu Răcoasa, acest cenaclu, care îşi ţinea şedinţele miercuri, după ora 17( şi care completa cenaclul SF studenţesc "Solaris", care îşi avea locul de desfăşurare la Casa de cultura a Studenţilor "Grigore Preoteasa", duminica la prânz), a reprezentat un organism plin de viaţă, din laboratoarele căruia au ieşit scriitori, traducători şi critici de valoare.
Premiile câştigate la Convenţiile naţionale sau la alte concursuri: Premiul pentru schiţă la Convenţia Naţională 1986 şi Premiul Uniunii Scriitorilor 1987 pentru Marian Truţă, Premiul Special al Juriului pentru nuvelă 1986 pentru Mihnea Columbeanu, Premiul pentru Nuvelă 1986, Premiul pentru eseu 1986, Premiul pentru cea mai bună povestire 1987, pentru Cristian Tudor Popescu, Premiul congresului European de Anticipaţie (Montpellier, 1987) pentru Cristian Tudor Popescu, Premiile Helion şi Henri Coandă câştigate de Dănuţ Ungureanu şi Cristian Lăzărescu, Premiul pentru Traducere 1987 câştigat de Mihai Dan Pavelescu.
Redeschiderea cenaclului, o iniţiativă a recent createi Societăţi Române de Science-Fiction şi Fantasy, nu poate decât să fie salutată.
Sunt aşteptaţi şi invitaţi să participe la şedinţele care vor avea loc lunar, toţi cei care se simt atraşi de fenomenul SF&F românesc, tinerii interesaţi de scris,iubitorii de SF şi F, fanii ca şi profesioniştii pentru ca împreună să ajutăm la renaşterea şi dezvoltarea acestei domeniu literar-artistic în România.

3 comentarii:

stefan ghidoveanu spunea...

Sunt convins ca recentele mele dispute de pe bloguri cu domnul Balin Feri n-au nici o legatura cu omiterea numelui de Stefan Ghidoveanu de pe lista membrilor „Prospect-Art”-ului, nu-i asa? Cum memoria colectiva in Romania pare a fi una foarte scurta, mai adaugati la lista celor „uitati” (voluntar sau nu) pe Mihail Gramescu, Dragos Ivana, Mihaela Constantinescu - si mai sunt si altii, domni si doamne, deopotriva, de la care nu-mi amintesc decat chipurile. Cu siguranta insa, o discutie in colectiv ar putea aduce mult mai multe date despre acesti oameni aproape nelipsiti de de la fiecare sedinta a cenaclului, chiar daca unii dintre ei nu erau scriitori, traducatori sau comentatori. Si, apropo, veti reusi sa reinviati cu adevarat „Prospect-Art”-ul doar atunci cand il veti recupera pentru SF pe Cristian Tudor Popescu... Succes, oricum !

Sorin Camner spunea...

Ştefan, eşti binevenit. Noi te aşteptăm, nu avem dispute cu nimeni. Or să fie surprize foarte mari.

Anonim spunea...

Domnule Ghidoveanu, disputele mai mult sau mai puţin în contradictoriu cu mine nu schimbă cu nimic datele problemei. Dumneavostră aţi fost membru al Cenaclului şi acest lucru nu are cum sa se schimbe, în plus SRSFF-ul nu este un organism supus simpatiilor sau antipatiilor nimănui cu atât mai puţin mie, însă chiar dacă ar fi tot nu aţi putea sesiza nici un fel de schimbare din mai multe motive. Odată că eu nu vă antipatizez, cum nu-mi permit dealtfel astfel de sentimente faţa de nimeni pentru simlul fapt că nici un om nu se reduce la a fi doar posesorul unei singure caracteristici, chiar dacă nu-mi place de cineva dintr-un punct de vedere pot exista mii de alte amănunte pentru care să-mi placă acel om. Eu recunosc meritele celorlalţi indiferent de care este natura relaţiei dintre noi. Membrii SRSFF vă cunosc de ani foarte mulţi pe dumneavostră spre diferenţă de mine care am avut ocazia de a-i întâlni pentru întâia oară cu putin timp în urmă, aşa că pot afirma fără teama de a greşi că sunteţi mai apropiat de ei decât sunt eu în ciuda apartenenţei mele la aceasta organizaţie. Antipatiile sau simpatiile se declaşează instantaneu pe când legarea unei prietenii necesită timp.
PS. O problemă de sănătate m-a ţinut departe de şedinţele SRSFF-ului din ultimele săptămâni aşa că nu am nici o legătura cu omisiunea făcută, dar vă asigur cunoscând membrii SRSFF că în spatele acestei greşeli nu sta nici un fel de premeditare.
Îmi pare rău ca noi am început-o cu stângul, sper însă că lucrurile nu vor continua pe aceaşi linie şi de acum încolo mai ales că la Cenaclu s-ar putea să am onoarea de a vă întâlni faţă în faţă (dacă reuşesc să ajung) şi după câte am constatat, discuţiile faţă în faţă reuşesc să stabilească punţi de comunicare chiar şi acolo unde înainte exista doar o prăpastie.