07.12.2008

REMEMBER FORREST J.ACKERMAN : BUCUREŞTI,IUNIE 1982

În iunie 1982, Forrest Ackerman împreună cu soţia sa Wendy (Wendayne) a vizitat Bucureştiul.A avut întîlniri şi discuţii la Uniunea Scriitorilor şi la Muzeul Literaturii Române.


Ion Hobana declara într-un interviu cu Adrian Rogoz (interviu publicat în Almanahul Anticipaţia 1983,almanah apărut în august 1982):
"Am mai cunoscut două dintre personalităţile de prim rang al science-fiction-ului american şi anume pe binecunoscutul scriitor Alfred E.Van Vogt şi pe cel pe care fanii îl numesc MISTER SCIENCE FICTION,pe Forrest J.Ackerman.
Acesta din urmă este o enciclopedie vie a genului şi un om fermecător.
Începînd din copilărie a acumulat o colecţie unică în lume de cărţi,postere,afişe,imagini din filme,modele,discuri,casete ş.a.m.d. - tot ce se leagă de universul s.f. în literatură,plastică.muzică,film.
Cele peste 300.000 de exponate sînt adăpostite în casa lui din Hollywood,un veritabil muzeu al science fiction-ului mondail.
Acolo se află şi o serie de cărţi pe care i le-am trimis de-a lungul timpului."

href="http://2.bp.blogspot.com/_d70o0QbCQYg/STwTD-goVJI/AAAAAAAAAvs/UnWKCdWKYMk/s1600-h/Ackerman_MetropolisRobot.jpg">
Robotul din "Metropolis" (1926),regia : Fritz Lang

Tot în 1982,Daniel Cocoru scria în Almanahul "Cutezătorii 1983",articolul "Muzee neobişnuite : Maşina timpului la muzeu" :
"Cea mai mare colecţie-muzeu dedicată literaturii SF din întreaga lume este rodul strădaniilor şi sacrificiilor unui singur om : americanul Forrest J.Ackerman.
El a început colecţionînd de la vîrsta de nouă ani,singura revista SF ce apărea la ora aceea în S.U.A.În prezentcolecţia sa ocupă 18 încăperi şi cuprinde peste 300.000 de obiecte:roamne SF,eseuri despre acest gen literar,în ediţii foarte rare,publicaţii de specialitate de pretutindeni,desen,picturi,afişe cu subiecte din lumea science-fiction-ului,fotografii din filmele de anticipaţie.
Colecţia mai cuprinde măşti,peruci şi recuzită din filmele SF: machete de nave cosmice şi oraşe spaţiale,roboţi care au "jucat" în aceste filme (nu lipsesc cei pe care i-aţi văzut în Războiul Stelelor)şi alte automate - ca de pildă,maşina timpului din filmul turnat după romanul lui H.G.Wells.
Totul procurat cu perseverenţă de...colecţionar de-a lungul a peste jumătate de secol.
În sectorul de carte apar şi lucrări ale autorilor români de science fiction sau sci-fi,cum îi place gazdei să spună,folosind o prescurtare inventată de el însuşi cu decenii în urmă şi care cunoaşte astăzi o răspîndire internaţională.

Oricine poate vizita acst neobişnuit muzeu al science fiction-ului,deschis tuturor şi întreţinut prin donaţii publice.
"Este cea mai interesantă casă de pe Terra",afirma celebrul scriitor Ray Bradbury,au-
torul romanului Fahrenheit 451.
Nu este de mirare că aici poţi întîlni vizitatori din Franţa şi Japonia,din Italia şi Uruguay,din Mexic şi Australia,chiar şi din România.
"Numai din Marte nu am avut oaspeţi",glumeşte Forrest J.Ackerman.
Mulţi dintre vizitatorii săi sînt cercetători ai istoriei literaturii şi artei,
specialişti în film şi teatru,care găsesc aici documente imposibil de aflat în altă parte.La intrarea muzeului poposesc în fiecare săptămînă,autocare cu elevi şi studenţi,dornici să cunoască mai bine prodigioasele înfăptuiri ale fanteziei creatoare.Aici se documentează mulţi scenarişti,regizori şi decoratori de filme în vederea noilor creaţii în genul SF.
"Acum spre sfîrşitul vieţii mele,am început să mă întreb ce se va întîmpla mai tîrziu cu această colecţie,declara realizatorul muzeului în preajma împlinirii vîrstei de 65 de ani.

"Star Child" - "Odiseea spaţială 2001" (1968),Regia : Stanley Kubrick

Cea mai bună soluţie mi s-a părut a fi s-o donez în întregime oraşului Los Angeles.Municipalitatea o va păstra şi o va îngriji mereu."
Impresionată de acest gest,municipalitatea locală a hotărît construirea unui sediu pe măsura giganticei colecţii.(din păcate,acest nu lucru nu s-a întîmplat)
Pînă atunci,patru bibliotecari rătăcesc printre munţii de cărţi şi reviste,de colete trimise din toată lumea,catalogînd sutele de mii de obiecte.
Această operă unică trebuie continuată.În primul rînd de către însuşi Forrest J.Ackerman.Cel puţin pînă în anul 2000 ! (realitatea a fost mai generoasă)
I-o doresc toţi autorii şi iubitorii literaturii ştiinţifico-fantastice din România,al căror oaspete acest prieten al României a fost în iunie 1982."

Niciun comentariu: