05.10.2008

SciFi Magazin a fi sau a nu fi

Am reusit, dupa indelungi cautari, sa intru in posesia ultimului numar, al XII-lea, al revistei SciFi Magazin. In preambul a pledoarie a lui George Lazar, pe care-l astept sa comenteze aici afirmatiile mele, incearca sa justifice oprirea aparitiei. Am sa incerc sa demonstrez de ce nu are dreptate.

1. Tiraj. George Lazar afirma: "Cand nici o mie de cititori nu mai gasesc placere in a lectura o revista dedicata strict literaturii SCIENCE FICTION, inseamna ca ea, ca publicatie, nu se justifica." Pai sa vedem daca nu cumva se insala. Cate exemplare vinde Asimov's Science Fiction? In 2007 revista a vandut in total, la chiosc si prin abonamente, 17581 (3497 la chioscuri si 14084 prin abonamente) exemplare. Sa vedem si ce facea Analog Science Fiction & Fact. Vindea in total 27399 (22972 prin abonamente si 4427 la chioscuri). Fantasy & Science Fiction vindea in 2007 un numar de 16489 exemplare, din care cea mai mare parte prin abonamente). O fi mult? Tinand seama ca piata americana numara 280 de milioane de potentiali cumparatori, iar a noastra 21 de milioane, si ca aceste reviste se vand, prin abonamente, in lumea intreaga, nu sunt foarte sigur ca sub o mie de exemplare vandute pe piata romaneasca sunt atat de putine. Datele le gasiti la aceasta adreesa, ca sa nu credeti ca le-am inventat eu, si sunt citate din Locus Mag: http://www.jasonsanford.com/jason/2008/02/2007-sff-magazi.html

N-ar fi rau sa vedem cat vand revistele culturale mainstream de la noi. N-am rabdare sa caut, cred ca este mai dificil sa aflu tirajul unor astfel de reviste decat mi-a fost sa caut tirajul revistelor americane SF. Poate reusim sa ne dam seama la ce ne raportam.

2. Difuzarea. Daca tinem seama ca la noi difuzarea este ingrozitoare, am cautat numarul 12 timp de 2 saptamani, iar pe primele numere, inainte sa ma gandesc sa-mi fac abonament, le-am gasit din intamplare si pentru ca sunt perseverent si iubesc literatura SF. Daca ne gandim la un cititor obisnuit s-ar putea sa descoperim ca acesta se duce pana la chioscul de unde isi cumpara GSP si, daca vede o revista de SF, o cumpara din curiozitate. Daca luna viitoare n-o mai vede, n-o mai cumpara. Si ce interesat ar fi fost acest cititor daca gasea si un foileton, care sa-l sileasca sa cumpere si numarul viitor. Despre acest fel de texte se stie din secolul al XIX-lea. Nu descoperim noi America.

3.Infatisare Revista a aratat prost, scuzati-mi formularea destul de cruda, si a costat destul de mult. Pai Republik, care a aparut timp de mai bine de 3 ani, intr-un format de dimensiuni asemanatoare, aparea pe o hartie de calitate net superioara, continea si un DVD si costa cam la fel, cu o diferenta de 1 leu. (By the way - a reaparut). Cred ca o revista cu formatul de carte, ne referim doar la literatura, asemanator cu Asimov's, Analog sau F&SF, pe o hartie de calitate superioara si la un pret de pana in 5 lei ar fi avut mai mult succes.

4. Cruda realitate. Traim intr-o lume concurentiala. Nimic nu obtine succes doar prin nume. Ne trebuie marketing, promovare agresiva. Adica RECLAMA. Aceasta a lipsit cu desavarsire. Si atunci, cum sa vinzi mai mult?

5. Sustinere. Un ultim aspect, foarte important. O revista literara se poate sustine cu greu doar prin forta sa. De obicei un publicist, pe langa ziarul sau revista de scandal pe care le publica, strecoara si o astfel de revista culturala, care nu trebuie sa-i aduca bani ci o anumita prestanta in lumea culturala.

Astept, si eu, opiniile celor care vizitati acest blog despre acest subiect.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ai exprimat opiniile mele. ar mai fi de adaugat si ca, la un tiraj de 500 de exemplare, o revista de SF devine viabila din punct de vedere economic. cu conditia sa o faci asa cum trebuie.

Anonim spunea...

eu am gasit, din intamplare la un butic, numarul 2 si am vanat jumate de iasi dupa primul,gasindu-l plouat la propriu pe undeva pe linga gara...de atunci pot spune ca le gaseam cu usurinta fie in Copou unde era o taraba mai consistenta si aducea de obicei cate 3-4 numere, fie la alte buticuri...
la abonament nici nu m-am gindit...am experiente neplacute cu posta si revista xtrem pc ce venea infoliata, teoretic...