05.10.2008

CUM SE VEDE VIAŢA UNUI FAN SF DINSPRE MAINSTREAM...Junot Diaz,scriitor de origine dominicană,stabilit în Statele Unite a obţinut pentru romanul "The brief wondrous life of Oscar Wao" ("Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao”,
premiul Pulitzer 2008 şi Premiul National Book Critics Circle 2007.

De ce ar interesa pe fanii SF acest roman mainstream ?

Nu de alta dar înfăţişează viaţa unui alt fan SF,Oscar Wao,
dominican supraponderal, tocilar de barrio (mahala hispanică) şi împătimit de romanele SF şi Fantasy .

"În casa din New Jersey, unde locuieste cu mama de moda veche si cu sora rebela, Oscar viseaza ca va deveni un J.R.R. Tolkien postcolonial şi, mai ales, că va descoperi dragostea.

Dar asta s-ar putea să nu se întimple niciodată, din cauza blestemului fuku, care urmăreşte familia lui Oscar de generaţii întregi, condamnîndu-i pe membrii acesteia la închisoare, tortură, accidente tragice sau iubiri nefericite.
Şi dacă nu fuku este cel vinovat de atîtea rele, atunci probabil e vorba de tentaculele dictatoriale ale lui Trujillo, împînzind infernal şi absurd o lume întreagă, chiar şi dincolo de mormînt.
Iar Oscar este doar cea mai recentă victimă a... vieţii.
Viaţa despre care Diaz scrie cu o tandreţe şi o energie uluitoare, ilustrînd, prin aceasta experienţa hispano-americană, capacitatea nesecată, profund umană, de a persevera în faţa chinului şi durerii.

O poveste hilară şi înduioşătoare, dar, în acelaşi timp, o experienţă lingvistică unică, pentru că în proza extraordinar de bogată a lui Junot Diaz se confruntă nu doar două lumi, ci şi două limbaje, două feluri de a vedea şi a descrie lumea,
într-un aliaj ameţitor de engleza şi spaniolă, de rigoare ştiinţifică şi culoare vernaculară."JUNOT DIAZ – „Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao”
Traducere din limba engleză de Daniela Rogobete
Premiul Pulitzer 2008
Premiul National Book Critics Circle 2007


EDITURA POLIROM
COLECŢIE: BIBLIOTECA POLIROM.Proza XXI
PREŢ: 26.95 RON
DOMENIU: Literatura americană
ISBN: 978-973-46-1164-5
ANUL APARIŢIEI: Octombrie 2008
NUMĂR PAGINI: 336
FORMAT: 130x200

Un comentariu:

Anonim spunea...

grozava carte! reading it now si-mi place tare-tare mult!