03.08.2008

BUN VENIT PRINTRE MAIMUŢE !



KURT VONNEGUT - "Bun venit printre maimuţe" (Welcome to the Monkey House)
Colecţia raftul denisei
Editura Humanitas Fiction

"Bun venit printre maimuţe este o declaraţie de dragoste şi de război facută de Kurt Vonnegut rasei umane.
Cu tonuri de SF (povestirile Harrison Bergeron şi Bun venit printre maimuţe sunt clasice ale genului) si distopie, de realism şi sentimentalism, de studiu psihologic şi experiment fantastic, povestirile lui Vonnegut se învârt toate în jurul condiţiei umane, fiind un exemplu rarisim de îngemănare a umorului cu patosul.
Cu ironia supremă şi fraza albă, muşcătoare, care l-au consacrat, scriitorul are în acest volum o energie creatoare de zile mari.Îi adună laolaltă pe EPICAC, computerul îndrăgostit şi poet, un Cyrano al vremurilor noastre; pe Harrison Bergeron, victimă a politicii egalitare a unui stat al viitorului; pe Billy Poetul, revoluţionarul dintr-o lume distopică, în care oamenii trăiesc anesteziati de la brâu în jos; pe domnişoara Ispita, condamnată aprioric pentru frumuseţea ei; pe un colonel american care joacă o diabolica partidă de şah, în care piesele sunt oameni vii. Fiecare dintre aceste povestiri este o microlume completă, fascinantă, fiecare îndreptînd câte un deget acuzator sau jucăuş către lumea noastră."



Heimito von Doderer - "Ultima aventură"
Colecţia Cartea de pe noptieră,editura Humanitas
traducere de Mariana Bărbulescu
ISBN 978-973-50-2064-4
Format :11x18 cm
112 pagini

"Totul e incărcat de vrajă şi de simbol în călătoria pe care o fac -- asemenea eroilor de roman cavaleresc -- un nobil barbat aflat în amurgul vieţii şi tânărul său scutier.
O splendidă călătorie iniţiatică printr-o pădure plină de primejdii.
Întâlnirea cu balaurul nu e ultima aventură, mâna domniţei nu e ultima ispită, iar dragostea nu e ultima încercare.
O nuvelă scrisa într-un stil desăvârşit, cu câţiva stropi de umor şi valuri de poezie.
Codul criticului: drumul prin pădurea obscură -- labirintul vieţii; balaurul -- primejdiile de pe drum, pe care nu neapărat prin vitejie le dobori; cavalerul -- bărbatul matur, maestrul; scutierul -- tânărul, discipolul, îndrăgostitul; domniţa -- capcana; parfumul -- frumosul efemer; cîntecul menestrelului -- arta."




Taichi Yamada - "În căutarea unei voci din depărtare"
Colecţia raftul denisei,editura Humanitas Fiction
ISBN 978-973-689-249-3
traducere de Mihaela Butnariu
Format :13x20 cm
232 pagini

"Viaţa lui Tsuneo Kasama, un ofiţer al Oficiului pentru Imigraţie, nu pare sa aibă nimic ieşit din comun. Prins în angrenajul cutumelor japoneze încă vii în societatea modernă, Tsuneo îşi face datoria şi caută să întemeieze o familie cu ajutorul „peţitorilor” şi face planuri de logodnă cu banala Yoshie.
Viitorul nu pare să-i aducă nimic neprevăzut sau neplăcut lui Tsuneo.
Însă rutina călduţă şi confortabilă se dovedeşte o pojghiţă sub care se ascund secrete şi întâmplări extraordinare. O voce de femeie începe să-i transmită mesaje. Să-şi fi pierdut Tsuneo minţile? Cine este necunoscuta fără chip şi trup?
Tânărul ofiţer va trebui să afle dacă este vorba despre vocea conştiinţei, care îi reproşează că este autorul moral al unei crime într-o ţară îndepărtată, unde, ironia sorţii, imigrase ilegal, despre un alter ego care trădeaza inavuabila sexualitate ambivalentă a lui Tsuneo, sau despre o fiinţă din depărtare, ale cărei puteri spirituale trec dincolo de limitele imaginaţiei lui Tsuneo, tocite de cotidianul banal."

Niciun comentariu: