09.03.2010

UN ARTIST AL EREI SPAȚIALE, ROBERT McCALL (1919-2010)



Robert McCall și-a început cariera ca desenator și grafician în Life Magazine în anii '60 ai secolului trecut.Desenele și ilustrațiile sale dedicate explorării spațiului și anticipării colonizării cosmosului au devenit celebre în epocă în S.U.A.
A fost ales de către NASA pentru a picta etapele programului spațial american și a devenit un colaborator al prestigioasei instituții.




Numit de către Isaac Asimov, "the nearest thing to an artist in residence from outer space", McCall a fost fascinat de știință și tehnologie.



"Spațiul cosmic este infinit, va fi o călătorie nesfîrșită pentru omenire și tocmai de aceea epopeea care de abia a început este parte a miracolelor, misterelor și a uluitoarelor lucruri care ne așteaptă în viitor.
Pictez un viitor pe care-l putem făuri.Reprezintă visul și speranța mea
." - Robert McCall.





A creat fresce magnifice pentru National Air and Space Museum (Washington DC), Johnson Space Center (Houston, Texas-NASA), muzeul Smithsonian, Pentagon, decoruri pentru centrul EPCOT din Florida (Experimental Prototype of the City of Tomorrow, Disney World Resort), picturi pentru pavilioanele Horizons și "Spaceship Earth" de la EPCOT, machete de timbre pentru poșta americană, emblemele mai multor echipe de astronauți.



Picturile sale, debordînd de lumină, culoare, forță dramatică și expresivitate sînt astăzi în colecții din toată lumea sau prezente în expoziții permanente precum cea de la National Gallery of Art, Washington D.C.


Stanley Kubrick i-a propus colaborarea pentru scenografia și decorurile filmului
"2001,Odiseea spațială", Mc Call a creat universul vizual al poate celui mai celebru film SF din istoria cinematografiei și mai multe variante de poster.
A fost de asemeni,directorul artistic al primului film de lung metraj din seria Star Trek și al filmului " The Black Hole".

Reproducerile lucrărilor sale au apărut în ultimii 50 de ani în cele mai faimoase reviste din lume, au fost cuprinse în albume de artă.


Cea mai cunoscută lucrare a lui Robert McCall, intitulată "The Space Mural — A Cosmic View", o frescă de dimensiuni gigantice (echivalentul în înălțime a șase etaje), îi întîmpină pe cei zece milioane de vizitatori anuali ai Muzeului Național al Aviației și Spațiului din Washington D.C.
A fost pictată în decursul a opt luni în 1976, înfățișînd apariția universului și culminînd cu aselenizarea din 1969.
Alte fresce create de McCall pot fi văzute la Dryden Flight Research Center(Lancaster, California) și la Kansas Cosmosphere and Space Center (Hutchinson).


Machetele de timbre realizate de McCall, au îmbrățișate subiecte diverse de la expedițiile Apollo și aselenizarea, sondele spațiale trimise spre Marte și Jupiter sau primul zbor al unei navete spațiale în 1981.Cel mai mare timbru tipărit vreodată în S.U.A. a fost creat pe baza proiectului lui McCall, înfățișînd expediția comună Apollo-Soiuz.




Seria sa de timbre "Decade of Achievement" a fost dusă pe Lună de echipajul navei Apollo 15 iar ultimii oameni de pînă acum care au pășit pe suprafața selenară, astronauții zborului Apollo 17 au purtat embleme creată de McCall.



Viziunea lui McCall este imaginativă, optimistă, încrezătoare în potențialul uman, generoasă și solară.

McCall could take the coldness of space and imbue it with so much star-shine that the paintings could project the feeling of working and living in space.” - Neil Armstrong


În anii '60, viziunea SF imaginată de McCall pentru a documenta programul spațial al NASA, devenise extrem de populară inspirînd carierele multor oameni de știință.




Robert McCall a donat peste 200 de lucrări (valorînd 3 milioane de dolari), Muzeului de Arte Vizuale de pe lîngă Universitatea Arizona. Colecția numită “Robert McCall: Imagination Unbound”, cuprinde picturi, desene și gravuri.



"Few have captured the American spirit of ingenuity, hope, and imagination as eloquently as Robert McCall.
His visionary artwork invokes the thrilling sense of man’s ability to reach frontiers beyond the imagination, for McCall does not merely depict space, but rather man in space.That’s why preserving his art for future generations is so important for our students and our community
." - Robert N. Shelton, președintele Universității Arizona.


Robert McCall este considerat continuatorul artistului Chesley Bonestell,creînd prin anticipările sale vizuale un univers armonios al viitorului speciei umane, pe măsură despărțirii de insula Terra și a pătrunderii în oceanul infinit al cosmosului.


McCall a fost istoricul și reporterul pictural al NASA iar viziunile sale miraculoase au convins milioane de oameni că odiseea spațială a început.



Robert Mc Call s-a născut în Columbus, Ohio în 1919 și a încetat din viață la vîrsta de 90 de ani, pe data de 26 februarie 2010, în Scottsdale, Arizona.
R.I.P.

Niciun comentariu: