13.03.2010

PIGS, MOSTLY...

" SF-UL SECOLULUI XXI VA FI PORCIN SAU NU VA FI DE LOC ! "Antologia "Histoires de cochons et de science-fiction", o antologie de SF porcin, texte alese de Sylvie Denis
Ilustrația copertei de Fred Sorrentino
BÉLIAL', col. Science-Fiction n° (2), trimestrul II 1998
204 pag., ISBN : 2-84344-011-4
Co-editat de "Orion Éditions et Communication".

"De ce guvernul român a invitat patru savanți avînd renume internațional și un autor francez de SF ? Cu ce secret datînd din perioada dictaturii ceaușiste, se vor confrunta ? " ("Le Goût du feu" - Thomas DAY )"Ați auzit de prima lege a lui Purnath ? Nu ? Ar fi trebuit.Pentru că fără prima lege a lui Purnath, lumea n-ar mai fi ceea ce este, cel puțin lumea obiceiurilor noastre alimentare.""Cyril, ciberporcul a fost creat de televiziunea britanică, dar devine simbolul unui parc de distracții...Cyril ascunde un secret teribil..."


"Rock around the pork ! Totul a început cînd porcul Honoré a descoperit rock n'roll, chiar înainte de face cunoștință cu teribilul doctor Moreau..."


Sylvie Denis a reunit în "Istoriile porcilor și ale SF-ului", cinci povestiri, o nuvelă și un scurt roman, aducînd un omagiu acestor extraordinare mamifere.
Istorii care ne duc pe Lună, în România, într-un schizo-parc de distracții...
Texte scrise de Eugene Byrne, Thomas Day, Esther M. Friesner, Iain Lee, Serge Lehman, Brian Stableford și the last but not the least : Roland C.(ochon) Wagner.
Lipsește din păcate, povestirea lui Brian Stableford ”What Can Chloe Want ?” (1994), un text definitoriu pentru SF-ul porcin.


Subiectele porcești vor deveni o viitoare mare temă a SF-ului ?

1 - Sylvie DENIS - "Des cochons dans l'éprouvette", pag. 7-9 (prefață)
2 - Eugene BYRNE - "Cyril the cyberpig", pag.13-39, trad. Hervé HAUCK
3 - Ian LEE - "Pigs, mostly", pag. 43-58, trad. Sylvie DENIS
4 - Serge LEHMAN - "Origine de la Première Loi de Purnath", pag. 61-67
5 - Brian STABLEFORD - "The piedbald plumber of Haemlin", pag. 71-84, trad. Sylvie DENIS
6 - Thomas DAY - "Le Goût du feu", pag. 87-100
7 - Roland C. WAGNER - "Honoré a disparu", pag. 103-178
8 - Esther M. FRIESNER, "A pig's tale", pag. 191-196, trad. Michelle CHARRIER
9 - "Les Titres auxquels vous avez (jambon) cru échapper", pages 197 à 201, Article COLLECTIFThomas Day zugrăvește în povestirea sa "Le Goût du feu" (”Gustul focului”) un tablou în care apar și simpaticele personaje tematice, rezultate ale unor experimente genetice.
O povestire care trebuie neapărat citită.


"Pigs, mostly" de Ian Lee, este un text introspectiv-psihanalitic ce meditează asupra consecințelor utilizării scroafelor ca mame purtătoare.Purtătoare de fetuși umani, evident !"Cyril the cyberpig" de Eugene Byrne, reușește să creeze un personaj veridic literar, care ajunge vedetă TV iar apoi starul unui schizo-parc tematic.
Dar Cyril moralistul, devine inamicul public numărul unu...


Brian Stableford în povestirea "The piedbald plumber of Haemlin" ne convinge că întotdeauna vor exista soluții.
Solidaritatea dintre specii funcționează, chiar dacă omenirea a emigrat pe Lună lăsînd Terra porcilor.
De fapt nu pe Lună, ci sub Lună, unde într-un gigantic oraș subteran, oamenii s-au contopit într-un singur super-organism.Cînd șobolanii devin cu adevărat un pericol, singura soluție este Porcul Deratizator din Haemlin, Terra...


Esther M. Friesner în textul "A pig's tale", crează o rapsodie cu ecouri din ”Alisa în Țara Minunilor”, în care un porc se metamorfozează într-un om...

Serge Lehman ("Origine de la Première Loi de Purnath") ne conduce în orașul subteran al porcilor și astfel descoperim istoria civilizației porcine."Honoré a disparu" de Roland C. Wagner este o povestire delirantă despre un pig rapper dintr-un "rocklub" parizian administrat de o Inteligență Artificială.
Dar tenebrosul vivisecționist Dr.Moreau are niște planuri privind porcul transgenic...Cea mai originală antologie SF tematică din cîte mi-a fost dată să întîlnesc(inspirată totuși din nuvela genială a lui George Orwell, ”Ferma animalelor”), cuprinzînd 196 de pagini debordînd de umor, sarcasm, ironie și inteligență malițioasă.
Per total atinge un nivel de-a dreptul onorabil.
P.S. În Franța este interzis să-ți numești porcul, Napoleon.
În traducerea franțuzească a ”Fermei animalelor”, tovarășul Napoleon a fost botezat
Cezar ! :))"Il y a en chaque homme un cochon qui sommeille" - Charles Monselet
"Le cochon est-il l'avenir de l'homme ?" - Sylvie Denis

Niciun comentariu: