10.08.2009

Florin Manolescu - Mentalistii



La Editura Cartea Românească a apărut al doilea volum de povestiri incredibile al lui Florin Manolescu. Nouă texte având un farmec suav şi subtil, care aduc un omagiu Bucureştiului dărâmat de comunism, Bucureştiul din inimile noastre, cel distrus şi înlocuit cu acest rudiment murdar, populat de tot felul de persoane neavenite.

Cred că este volumul anului. Un volum scris de un prozator dotat cu o forţă de nebănuit, care ne vorbeşte despre o lume care nu mai există, o lume de belle epoque, în care pisicile vorbesc şi au capacităţi intelectuale critice şi estetice, în care personajele ne vorbesc despre un viitor care a trecut deja, un viitor în care Bucureştiul se prăbuşeşte sub lamele buldozerelor comuniste.

Personajul cel mai drag mie este Motaş, motanul, eruditul, îndrăgostit de muzică şi Conan Doyle, care explică relaţia Holmes - Watson pentru stăpânul său, Albert Juchenko.

Nu poate fi uitat savantul german Otto Flamm, cel care a descoperit o maşină de anticipat rezultatele la loterie, ceea ce reprezintă un şantaj diplomatic pentru Franţa.

Un alt personaj apropiat de cititor este Maximilian Scurtu, cartograful uimitor, ajuns profesor universitar peste ocean, după fuga din Romania comunistă.

Mentaliştii lui Florin Manolescu este cel mai bun volum cu tangeţe SF sau F apărut anul acesta.

4 comentarii:

Adina spunea...

Excelenta cartea, una dintre cele mai placute lecturi pe anul acesta.

Si foarte exportabila, apropo de toate discutiile legate de scriitorii romani care publica/nu publica pe afara.

Vlad P. spunea...

Trebuie sa o cumpar si eu, prea citesc de bine despre ea... trebuie sa fi citit primul volum inaintea celui de-al doilea?

Adina spunea...

@Vlad P. - Nop. Desi cred ca o sa vrei sa-l citesti si pe primul dupa ce-l citesti pe asta :)

bebe spunea...

Daca o sa il gasesti pe primul!