21.02.2009

CE SE MAI TRADUCE ÎN ROMÂNEŞTE DIN SERGE BRUSSOLO ?


Serge Brussolo (nascut pe 3 mai 1951,la Paris,un scriitor considerat (cel puţin în fandomul SF)drept unul genial,un autor cu o imaginaţie frizînd delirul,descoperit la noi după 1990(primul său text tradus în româneşte a fost citit în 1987 la cenaclul "Solaris" din Bucureşti şi publicat în 1992 în "Adevărul literar şi artistic" nr.132,din septembrie 1992,este vorba de "Funnyway"-Grand Prix de la Science Fiction Francaise,1978-în traducerea lui Cristian Tamaş),de Sorin Ştefănescu care i-a exploatat textele în revista "Iris SF",apoi prin editura Valdo Press.
De abia prin ediţiile de la Nemira,Serge Brussolo a căpătat notorietatea pe care o merită.
Începînd cu 2007,editura Paralela 45(Piteşti)a reluat firul traducerilor,dar cu două thrillere subcomerciale.

]n 2008,editura Aramis,profilată şi ea pe exploatarea succesului producţiunilor tip disney sau j.k.rowling îi publică lui Serge Brussolo două romane considerate ca avînd vandabilitate sigură pentru cititorii puerili-"captivi" de 7-12 ani :

"PEGGY SUE ŞI FANTOMELE:ZIUA CÂINELUI ALBASTRU"

şi
"PEGGY SUE ŞI FANTOMELE:SOMNUL DEMONULUI"


Despre ce este vorba ?
"Peggy Sue pare sa fie o fetita normala, nici prea draguta, nici prea iubita de colegii ei de scoala. Anormal este faptul ca vede fantomele invizibile si rautacioase, care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa chinuie fiintele umane. Peggy Sue are singura arma care le poate distruge, si anume niste ochelari magici. In primul volum al seriei, Peggy Sue trebuie sa descopere de unde a venit norul albastru care a facut inteligente toate creaturile peste care a trecut (chiar si animalele!) si cum sa contracareze efectele neasteptate."

...iar în volumul doi :
"In cel de-al doilea volum al seriei, Peggy Sue are o misiune deosebit de dificila. Insotita de cainele albastru si de prietenul ei de nisip, Sébastien, fata trebuie sa patrunda intr-un univers paralel, pentru a trezi demonul ale carui cosmaruri pun pe toata lumea in pericol."

S-a reprofilat Serge Brussolo ? Scrie maculatură obscurantist-spiritistă pentru micuţii care vor să fie speriaţi de horroruri juvenile ? :)
Sau a descoperit virtuţile educative ale "fenteziului" ? :)

Din păcate,da,Serge Brussolo scrie orice ca să facă bani.Nu că ar fi ceva imoral în dorinţa de a supravieţui în jungla capitalistă ! :)

Spun din păcate,referindu-mă la talentul său remarcabil dovedit în operele SF.
Serge Brussolo nu mai scrie SF.
Regurgitează pe bandă rulantă numai romane istorice,thrillere,"fenteziuri" şi alte asemenea creaţiuni de supermarket.
Şi asta după 152 de romane publicate şi următorul palmares SF :
"Opération « Serrures carnivores »"
Grand prix de la science-fiction française 1988

"La route obscure"
Prix Edmond Locard 1994
Présélection du grand prix des lecteurs du Livre de Poche 1996

"Les semeurs d'abîmes"
Prix Apollo 1984

"Sommeil de sang"
Graoully d'or du 7eme festival de science-fiction de Metz 1982

"Vue en coupe d’une ville malade"
Grand prix de la science-fiction française 1981

Singura şansă de a mai putea citi vreodată SF de Serge Brussolo în româneşte ?
Ar fi poate re-editarea volumelor publicate de Sorin Ştefănescu,dar dacă acesta are copyright şi ţine de el,ca să nu mai lase pe nimeni să mai publice ceva ?
Pe site-ul dedicat lui Serge Brussolo gasiti toate detaliile privind viata si opera sa:http://sergebrussolo.free.fr/

2 comentarii:

Anonim spunea...

Brussolo genial? Inconstant, mai degraba. Alaturi de o carte extraodinara de Brussolo poti aseza o carte... hmmm... slaba, de acelasi autor.

Sorin Camner spunea...

Exisă contradicţii cu ceea ce scrie mai sus? Spuneam că "Regurgitează pe bandă rulantă numai romane istorice,thrillere,"fenteziuri" şi alte asemenea creaţiuni de supermarket."

Acest lucru nu-l face mai puţin talentat sau prost scriitor.
Deasemenea, fără supărare, eu spun că "este considerat (cel puţin în fandomul SF)drept unul genial,un autor cu o imaginaţie frizînd delirul". Faci parte din fandom şi eu nu ştiu? Dacă da, eşti atât de bun să ne luminezi şi pe noi, dezvăluindu-ne cine eşti?