"Fire and Ice: The Dragon Chronicles" Regizor : Pitof (Jean Cristophe Comar)
Scenarişti : Angela Mancuso, Michael Konyves
Cu : Amy Acker (prinţesa Luisa), Tom Wisdom(Gabriel), Arnold Vosloo (regele Augustin), John Rhys-Davies (Sangimel), Răzvan Vasilescu, (Paxian Ru),Oana Pelle(regina Remini), Loredana, (doica Lila), Ovidiu Niculescu (regele Qiulock) ,Cabral(Pontiero)
Filmul,un fantasy produs de Media Pro Pictures,primul realizat de o companie românească pentru piaţa americană (lansat pe 18 septembrie in Statele Unite pe Sci-Fi Channel) va avea premiera românească,în această seară,vineri 2 ianuarie 2009,la 20.30 pe PRO TV.
Acţiunea pleacă de la premisele unui basm clasic: un regat prosper, Carpia, este atacat de un dragon de foc, ce pârjoleşte totul în calea sa.
Când regele crede că nu mai are scăpare şi că trebuie să se recunoască învins, fiica sa, Luisa, împreună cu un cavaler, Gabriel, salvează ţinutul.
Reactiile spectatorilor au fost impartite : ba dragonul e "pixelizat şi naşpa",ba "accentul lui Răzvan Vasilescu este oribil",ba povestea "este stupidă şi plină de clişee".
Oare ? Cum rămîne cu acţiunea "Buy romanian" ? :)
Dacă n-aveţi altceva mai bun de făcut,urmăriţi-l şi scrieţi-ne şi nouă.
Romanul lui Stelian Turlea,"Fire&Ice.Cronica dragonilor",aparut la editura RAO,se pare ca este o novelizare,adica un produs complementar de consum in proiectul Media Pro.
Era previzibil,ca in momentul in care exista o piata fantasy si consumatori de fantasy,sa apara si produse locale,filme si texte fantasy.
Asa ca,baietii destepti din media,au evaluat posibilele profituri obtenabile din comertul cu asemenea produse de gen.
Dar cum nu le place sa riste,au produs un film pentru export,pe care-l dau acum si bizonilor la consum intern.
Vor apare destule condeie sprintene si prolifice gata sa umple mii de pagini cu vrajitoare,printese,dragoni si alte cocomirle in romaneste,la un pret cumsecade.:))
De ce "Fire & Ice" ? Pentru că şi scenariştii au citit "A song of ice and fire" !:)
Photo: courtesy of Media Pro Pictures
6 comentarii:
Mă voi uita mâine când se dă în reluare, deşi, sincer să fiu, nu-mi fac prea mari speranţe. Asta din cauză că noi românii încă nu am reuşit să scăpăm de o moştenire comunistă în ceea ce priveşte artele. Dacă pe vremea odiosului s-a practicat utilizarea în exces a simbolurilor, noi am continuat pe aceaşi linie, graţie profesorilor care nu s-au putut desprinde de gândirea de dinainte şi au pregătit noua generaţie din domeniul cinematecii astfel încât să le fie nişte urmaşi demni. Dar neînţeleşi şi neapreciaţi de public.
Mă rog, voi formula păreri pertinente despre acest film mâine, nu mă voi lăsa condus de prejudecăţi, în plus dacă aşteptările îmi sunt mici, atunci ma voi putea bucura şi de puţin.
Ce ziceam de filmele româneşti, este doar o părere a mea şi poate nu şi a celor mulţi, aş vrea să văd pâna la urmă un film făcut în România, cu români, în care să mi se arate şi sa mi se spună ce-i de spus, nu să mi se sugereze tot felul de chestii căci pierd trei sferturi din mesajele astea şi ajung să nu mai ştiu nici ce vor şi nici care-i direcţia acţiunii.
Apropo fantesy, mă bate gândul să scriu pentru Nautilus şi o povestire de acest gen. (pe mine mă bat tot felul de gânduri)
o sa arunc un ochi pe reluare (pentru ca incepe in curand si ma plictisesc), dar n-am mari sperante. un cunoscut de-al meu l-a vazut aseara si a zis ca e groaznic si ca isi vrea cele 2 ore din viata inapoi.
Aşadar...Ice and Fire.
Ce mi-a plăcut şi ce nu mi-a plăcut:
Distribuţia cel puţin acceptabilă, măcar actori avem întradevăr foarte buni. Păcat că nu ştim să-i folosim cum se cuvine.
Ideea de bază a fost bună, povestea are şi cursivitate, acţiunea este coerentă exceptând cele câteva mici contradicţii sau lipsuri de logică. Dau un singur astfel de exemplu, deşi lista ar putea fi lungă: Sangimel, bunul prieten al eroului rămâne în urmă şi se sacrifică pentru a reţine doi dragoni furioşi care se bat undeva în înaltul cerului. El stă pe jos într-o poiană şi aşteaptă liniştit dragonul supraviţuitor care săracul nu avea cum să zboare în altă parte decât numai şi numai pe unde stătea acesta. A fost reţinut deşi nu ştiu prin ce căci Sangimel nu a făcut nimic altceva decât să se lase omorât. Dar mă rog, era nevoie de un erou care să-şi dea viaţa.
Problema cea mare a filmului este graba. Hopa-ţupa sa fie gata filmul, să-l aruncăm pe piaţă şi basta. Aşa că 84 de minute alocate unei poveşti care ar fi necesitat pe puţin dublu pentru a putea fi prezentat cum trebuie. Cred că graba asta a făcut ca înainte de fiecare întâmplare importantă, decisivă, să ni se prezinte o extrem de scurtă scenă în care din două trei cuvinte participanţi să fabrice motive pentru întorsătura care nu doar că devine previzibilă cii evidentă, obligatorie.
Luptele răzleţe cu săbiile împotriva oamenilor copaci sau împotriva oamenilor regelui Quilok (care avea soldaţi spre diferenţă de Augustin) sunt demne de o figuraţie de bălci, jap-jap de două trei ori cu bâta, pardon, sabia, apoi lovitura de graţie. După vechiul bun obicei al filmelor de duzină, dacă eroul are de înfruntat zece duşmani atunci aceştia se vor apropia câte unul, maxim doi în timp ce toţi ceilalţi vor dansa ameninţător în jur, când eroul trebuie să se strecoare în castelul regelui Quilok pentru a fura oul de dragon gardienii stau toţi cu spatele aşteptând un eventual atac parcă din interiorul curţii şi nu din exterior.
Lumea prezenta suferă şi ea de lipsuri, regatul lui Augustin constă dintr-un sat jalnic cu 10-15 locuitori care ori se ascund ori sărbătoresc, depinde de scenă. Regatul lui Quilok, aflat la o aruncătură de băţ, se compune dintr-un castel, singurii locuitori sunt cei aproape 20 de gardieni dintre care jumătate mor de câteva ori. Pe scurt: criză de figuranţi şi de decoruri.
Alt defect al filmului, ţinând cont de faptul că are o durată atât de scurtă: se pierde vremea cu scene repetate de călărie.
Dincolo de toate nemulţumirile mele, este şi ceva ce mă bucură. Chiar dacă filmul nu este un succes, este măcar un început, în timp, dacă se decide cineva să aloce ceva mai multe fonduri şi să se axeze pe realizarea unui film realmente bun şi nu a unuia făcut rapid, cred că ar putea avea şi filmul fantastic românesc un viitor.
mda, strategii peste strategii..era clar ca Fire & Ice e cu trimitere la opera lui Martin...sa ma scuze creierele elevate care au stat in spatele alegerii acestui titlu, insa chiar daca vin cu dovezi si tot nu cred ca nu au avut in cap macar o scurta trimitere daca nu chiar o "confuzionare" a consumatorului mai in nestiinta de cauza...
cat despre film...prezenta lui Cabral si promovarea excesiva a "Groazei"...ne lasi tanti sa respiram cu tzuchi tzuchi si alte hituri "originale" din Balcani reorchestrate de distinsa ei echipa! Media Pro face orice sa-si vinda materialele...chiar si filme proaste...
...eu atat am vazut reclama, cele multe minute cu prezentare, si nu m-au dat peste cap...si nu sunt impotriva filmelor de televiziune, dimpotriva, sunt seriale care iti schimba perspectiva de a vedea lucrurile, asa ca nu discriminez nimic...dar doar cu reclama, reclama, reclama, chiar si ea scrisa, au mai scos si carte (imi vine sa rad de sa trezesc vecinii)...si fara consistenta cu adevarat nu ajungem nicaieri...
Oana Pellea face un rol foarte ok!In rest mi se pare totul ....doar un inceput foarte timid!Oricum Bravo Pellea! Pacat intr adevar ca nu stim sa ne folosim valorile la justa valoare si ca facem reclama ....lui...lori si etc Penibil!
@all : Măi dragă,hhmm,aveţi toţi dreptate !?!
@feri : documentat şi prolix,ca de obicei ! Fi mai concis,măi dragă !
@jen : fată dragă,nu fi tristă ! Iese cît de curînd DVD-ul.
@kyodnb : de ce,mă rog frumos,domnu'kyo,nu v-a plăcut ? (:
@anonim : da,da,Oana şi caii sunt singurii care au făcut roluri foarte ok.Avantaj,Oana !
Întrucît ea este un mamifer vorbitor.
Trimiteți un comentariu