08.01.2009

CE VEDEŢI ?

href="http://1.bp.blogspot.com/_d70o0QbCQYg/SWZWJxtVzSI/AAAAAAAAA6M/gAe-T-ZekWo/s1600-h/Palenque_foto+orizontal+mic.jpg">

O dală de 3,90 pe 2,20m,în întregime decorată în basorelief : în faţa unei mari compoziţii care reprezintă cosmosul,un bărbat – defunctul – cade între maxilarele monstrului terestru.
Capacul sarcofagului îl reprezintă pe defunctul rege Pacal,pe cale să fie înghiţit de gura descărnată a monstrului terestru.
Gura este prezentată drept un cadru făcut dintr-un maxilar orizontal şi două maxilare superioare de şarpe,plasate vertical.În spatele regelui se află o imagine verticală a lumii.Pe capul scheletic reprezentînd infralumea (locuinţa morţilor şi a soarelui pe timpul nopţii) se înalţă unul dintre arborii sacri ai centrului şi ai celor patru colţuri ale universului.
Şarpele bicefal cu trupul arcuit este o imagine a cerului ; pasărea din vîrful arborelui figurează soarele.”




Voi ce vedeţi ?

Gura descărnată a monstrului terestru ? Cum era figurată „gura încărnată a monstrului terestru” ?

Cu întîrziere,am citit volumaşul lui Claude Baudez, „Mayaşii.O civilizaţie pierdută”,apărut în colecţia Enciclopedica/Cotidianul,la editura Univers,2007.

Pasajul reprodus se referă la basorelieful de pe placa tombală a sarcofagului lui Pacal,unul din conducătorii oraşului maya,Palenque.
href="http://1.bp.blogspot.com/_d70o0QbCQYg/SWZW7ya1f-I/AAAAAAAAA6U/aABJgPkV9eo/s1600-h/palenque_62_pacaltombstone2_p.jpg">
Sarcofagul a fost descoperit în 1952,de arheologul mexican Alberto Ruy Lhuillier,în subterana „Templului Inscripţiilor”, o extraordinară piramidă maya.


De atunci,încoace arheologii propun diverse interpretări ale basoreliefului.

Arborele cosmic,tulpina magică a porumbului sacru,monstrul terestru,etc,etc.

Sau dacă nu este altceva decît reprezentarea unui pilot antic ? Sau a unei persoane de contact într-un vehicul prea modern pentru perioada respectivă ?



Ce credeţi ?

Un comentariu:

Anonim spunea...

Poate fi un maias care se antreneaza pentru a participa la un concurs de bob. La fel de bine poate fi un maias care manevreaza un tanc. Eu mai vad, uneori, un maias care utilizeaza un picamer, intr-o mina. Alteori cred ca este un maias care joaca intr-un film horror.