16.03.2008

NOUTĂŢI SF


Editura Tritonic


În colecţia "fiction.ro",a apărut primul volum din seria Takeshi Kovacs, "Carbon modificat"(Altered Carbon,2002) de Richard Morgan.

Romanul a obţinut Premiul Philip K.Dick în 2003.

Detalii despre volum:

ISBN: 978-973-733-206-6, Format: 10x18 cm, Aparitie: 2008, Martie ; Pret :35RON (on-line,28RON)

Cine este Richard Morgan ?

Richard Morgan (născut în 1965) este un autor britanic de SF.
Richard Morgan a studiat istoria la
Queens' College, Cambridge,Anglia. După absolvire a predat engleza ca să poată călători.
După paisprezece ani de activitate culminând cu o catedră la universitatea
Strathclyde din Marea Britanie, primul său roman SF a fost publicat iar Richard Morgan s-a dedicat în întregime scrisului.
Tema
comună romanelor lui Richard Morgan este cea distopică.
Convingerile autorului sunt rezumate prin următoarea declaraţie :
"Societatea este,a fost întotdeauna şi va fi întotdeauna o structură destinată exploatării şi oprimării majorităţii prin intermediul unor sisteme de forţă dictate de , executate de nişte criminali în uniformă sau nu şi susţinute în mod voluntar de ignoranţa şi stupiditatea marii majorităţi opresate de acelaşi sistem”
În 2002 a fost publicat primul roman al lui Richard Morgan, “Altered Carbon” (“Carbon modificat”),un hard science fiction,combinând elemente de cyberpunk şi thriller “noir” avându-l ca protagonist pe antieroul Takeshi Kovacs.
În 2003,ediţia americană a primit Premiul Philip.K.Dick pentru cel mai bun roman.
Drepturile de ecranizare pentru “Altered Carbon” au fost cumpărate cu suma de un milion de dolari de către producătorul Joel Silver,permiţându-i lui Richard Morgan să devină scriitor profesionist..
În
2003 a apărut romanul “ Broken Angels”, urmarea “ Carbonului modificat”, din nou avându-l ca erou principal pe Takeshi Kovacs şi îmbinând science fiction-ul şi romanul de război într-un mod similar debutului adică prin hibridizarea genurilor literare.
Acţiunea în “
Broken Angels” se desfăşoară în acelaşi univers şi Takeshi Kovacs este din nou protagonist şi narator.
Cel de al doilea roman nu este o continuare directă a “Carbonului modificat” şi poate fi citit de sine stătător.”Broken Angels” furnizează multe alte elemente despre universul ”Carbonului modificat” în ceea ce priveşte explorarea şi colonizarea spaţială.
Market Forces”,publicat în 2004 este tot un roman SF (dar nu din seria Takeshi Kovacs) cu acţiunea plasată în viitorul imediat. Se bazează pe o povestire a lui Richard Morgan,transformată apoi într-un scenariu (ambele nepublicate).După succesul primelor două romane SF,”Altered Carbon” şi “Broken Angels” ,”Market Forces” a fost lansat ca roman şi se are în vedere şi ecranizarea acestuia.
Al treilea roman din seria Takeshi Kovacs, “
Woken Furies” a fost lansat în Marea Britanie în martie 2005 iar în SUA în septembrie 2005.”Woken Furies”, a cărui acţiune are de asemeni loc pe Lumea lui Harlan, abundă în detalii privind societatea şi cultura în care s-a format Takeshi Kovacs.
Romanul “Black Man” a fost lansat în mai 2007 şi care are ca subiect ingineria genetică,războinicii viitorului,masculi alfa realizaţi prin recombinări genetice,ce se simt de prisos,nemaiexistând războaie în care să lupte.Un thriller SF,un text dens şi complex,ce explorează subconştientul uman,capacitatea noastră de violenţă, prejudecăţile,perfidia şi corupţia intrinseci naturii umane.
De asemeni,Richard Morgan a fost textier de benzi desenate : “
Black Widow: Homecoming” şi seria a doua, “Black Widow: The Things They Say About Her” publicate lunar de Marvel Comics şi mai târziu apărând în volum.
Bibliografie
Altered Carbon, 2002
Broken Angels, 2003
Market Forces, 2004
Woken Furies, 2005
Black Widow: Homecoming, 2005- B.D.
Black Widow: The Things They Say About Her, 2006- B.D.
Black Man ,2007

Niciun comentariu: