12.03.2013

REVISTA CPSF ANTICIPAȚIA : O REUȘITĂ

Deși nu este menționată cu litere de-o șchioapă pe coperta revistei CPSF ANTICIPAȚIA, Ana Antonescu este cu siguranță un bun redactor-șef al unei publicații având un palmares atît de glorios și îndelungat.

Ana Antonescu (în centru)

Modestă, discretă și în mod evident competentă, Ana Antonescu ne convinge că un filolog cult având obișnuința unui orizont beletristic internațional (a fost coordonatoarea colecției de literatură universală „Babel” a editurii Nemira) este o bună alegere și pentru coordonarea unei reviste de science fiction.

CPSF Anticipația a fost relansată în luna noiembrie 2012 cu ocazia târgului de carte Gaudeamus.
O inițiativă absolut meritorie care merită salutată întrucât CPSF Anticipația reprezintă un arc peste timp, etalonul și reperul science-fiction-ului românesc, continuitatea și simbolul generațiilor de scriitori, traducători, fani și cititori succedate în cei patruzeci și șapte de ani de la lansarea Colecției Povestirilor Științifico-Fantastice.
Aflată la cel de al patrulea număr, CPSF Anticipația confirmă așteptările cititorilor reușind să agrege în paginile sale acel orizont cultural SF pe care ni-l doream prezent în viețile noastre, un echilibru între proza scurtă românească, traducerile de calitate ale textelor unor scriitori internaționali relevanți și articole, eseuri și interviuri.


Apariția lunară a unei reviste SF tipărite reprezintă deja un succes și o garanție că science fiction-ul românesc în ciuda tuturor dificultăților merge mai departe, are un cuvânt de spus, este interesant și relevant.
Și nu trebuit uitat Almanahul Anticipația relansat tot anul trecut, un alt brand SF românesc prestigios.
Echipei care a relansat CPSF Anticipația, Valentin Nicolau - editor, Ana Antonescu - redactor-șef, Ecaterina Derzsi - redactor, Stelian Bigan - tehnoredactor, Tudor Popa și Dan Ghiordănescu - ilustrațiile copertelor, felicitări și mulțumirile noastre.

Convingerea mea este că ar trebui să avem mai multe redactoare-șefe precum Ana Antonescu și Antuza Genescu (Revista SRSFF), cultivate și talentate, modeste și eficiente, competente și echilibrate. Nu este o coincidență că ambele doamne sunt absolvente ale facultății de filologie, literatura se studiază iar SF-ul este la rându-i literatură.
Și poate atunci se va schimba ceva în societatea românească și în mentalitatea tradițională.

 



Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația Nr. 4

Dănuț Ungureanu - „Cronicile oamenilor iridium”
Hannu Rajaniemi - „Elegie pentru un tânăr elan”
Ray Kurzweil - „Singularitatea se apropie”
Ana Nicolau - Interviu exclusiv cu Hannu Rajaniemi

Hannu Rajaniemi
ELEGIE PENTRU UN TÂNĂR ELAN
„După ce dădură colţul străzii, văzură catedrala.
Căpătase proporţii colosale, făcând ca toate clădirile din jurul ei să pară pitice. Era un muşuroi de furnici făcut din cărămizi grena şi din intrări hexagonale. Zumzăia şi fremăta de viaţă. Pisici cu gheare de safir stăteau agăţate de ziduri ca nişte garguie acrobatice. Stoluri dese de porumbei fâlfâiau din aripi în jurul turnurilor. Cete de şobolani cu coada azurie intrau şi ieşeau în fugă prin uşile masive deschise, ca nişte armate aflate în misiune. Şi peste tot mişunau insecte, inundând văzduhul cu un bâzâit asurzitor şi deplasându-se în nori negri compacţi ca respiraţia neagră a unui uriaş.“


„Am început să scriu ficțiune speculativă pentru că simt că este un mod mai sincer de a scrie. În opinia mea toată ficţiunea este cumva speculativă: totul se petrece într-o realitate imaginară, în mintea scriitorului (și a cititorului), care are puțin de-a face cu lumea reală.“
Ana Nicolau - Interviu cu Hannu Rajaniemi (fragment)


Ray Kurzweil
SINGULARITATEA SE APROPIE
„Din câte înţeleg eu, scopul universului reflectă acelaşi scop ca şi vieţile noastre: de a înainta spre o tot mai mare inteligenţă şi cunoaştere. Inteligenţa noastră umană şi tehnologia noastră formează vârful de lance al acestei inteligenţe în continuă expansiune (de vreme ce nu suntem conştienţi de existenţa niciunor rivali extratereştri).“

Hannu Rajaniemi a fost lansat în România de către Revista SRSFF prin intermediul povestirii „Vocea stăpânului” (His Master's Voice, publicată în revista britanică Interzone 218-October 2008, text finalist la Premiul Theodore Sturgeon 2009), traducere de Antuza Genescu și a eseului „Insula criminalilor. Un scriitor finlandez în Regatul Unit al Marii Britanii” (The Island of Cut-Throats : A Finnish Writer in the United Kingdom, Kosmokynä (Cosmos Pen) nr.2/2006), traducere de Antuza Genescu.



Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația Nr.3
96 de pagini

George R.R. Martin - „În tărâmurile pustiite”
Oliviu Crâznic - „Literatura Dark Fantasy”
Alexandru Mironov - „Un centaurian în vizită la marțieni”




80 de pagini
 
Cristian Mihail Teodorescu - „Senzoriada”
Tudor Ciocârlie - „Marte, marea iubire a SF-ului”
Allen M.Steele - „Împăratul de pe Marte”
 
 

Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația Nr.1

96 de pagini
 
Mircea Opriță - „CPSF : scurtă istorie”
Alexandru Mironov - „În cea mai bună dintre lumi”
Alina Sârbu - „Știință și fantastic”
Peter Watts - „Insula”

Niciun comentariu: