27.11.2010

REVISTA NAUTILUS ÎN FORMAT DIGITAL

Vlad Puescu anunță pe blogul editurii Nemira, apariția revistei Nautilus în format digital:

Revista Nautilus : prima publicație din România lansată în format digital !
Iată că promisiunea lansată la târgul de carte Gaudeamus de Marian Truță, coordonatorul revistei Nautilus, s-a împlinit.

Revista Nautilus este primul produs de presă din România lansat în formatele digitale .epub și .mobi, optimizate pentru dispozitive dedicate lecturii electronice (e-readere) și pentru dispozitive mobile (smatphone, tablete).

Primul număr în versiune digitală poate fi descărcat în format .epub de sau în format .mobi.

De ce este o veste așa mare?
Revista Nautilus era deja disponibilă online (și actualul layout arată extraordinar, după părerea mea), putând fi citită de pe dispozitive mobile. De ce fac diferența formatele digitale? Am să vă expun mai jos motivele care ne-au ghidat în realizarea acestui proiect.

Internetul este cu siguranță o invenție care a schimbat omenirea. Nu există listă prea lungă cu beneficiile pe care ni le-a adus. Însă, la capitolul lectură, există multe inconveniente. E foarte dificil să citești online texte mai lungi de câteva pagini. Ecranele LCD obosesc ochii, pe margine există numeroase elemente care distrag atenția, linkurile ne fac să zburăm din pagină în pagină ajungând să nu mai știm de unde am pornit și ce voiam de fapt să facem.

Din primul moment în care am pus revista pe Kindle, am simțit că e altceva. Nu mai era Nautilus online. Era pe hârtie — electronică, dar tot hârtie. Mi-a fost mult mai ușor să citesc secțiunea de proze, sau articole mai lungi. E o cu totul altă experiență.

Dacă aveți un smartphone, acum puteți lua revista Nautilus cu voi oriunde ați merge. Știu că telefoanele au conexiune 3G și browser și că puteați consulta revista și până acum. Dar, cel puțin pentru mine, să navighezi pe internet de pe un ecran de 4 inchi este o experiență rezervată doar pentru momente de necesitate maximă. Da, poți citi mailuri pe telefon. Dar reviste?… Nu prea.

Dacă aveți iPhone, tot ce trebuie să faceți e să instalați Stanza, o aplicație excelentă. Dacă aveți un telefon Android, puteți folosi aplicații ca Aldiko sau FBReaderJ. Dacă aveți o tabletă bazată pe iOS (iPad) sau pe Android (Samsung Galaxy Tab, Dell Streak, Toshiba Folio 100 etc.) puteți folosi aceleași aplicații, dar sunt sigur că găsiți și altele.

Și, nu cred că mai merită menționat, cel puțin unul din formatele .epub sau .mobi este citit de orice e-reader care merită cumpărat.

Nu în ultimul rând, Revista Nautilus se citește mult mai ușor și pe PC, folosind aplicații ca Adobe Digital Editions (pentru formatul .epub) sau Amazon Kindle for PC (pentru formatul .mobi, mai bogată în opțiuni decât ADE, în opinia mea).

Așa că, descărcați revista (încă în versiune beta, mai avem fine tuning de făcut) și spuneți-ne ce credeți !


http://www.nemira.ro/blog/revista-nautilus-prima-publica%c8%9bie-din-romania-lansata-in-format-digital

Felicitări, Marian Truță, felicitări Nautilus și Nemira !
Mulțumim, Vlad !

Niciun comentariu: