05.10.2009

"GENEZA" - BERNARD BECKETT (RAO)


Dupa "Filmul Isus"(Das Jesus video),descopar un alt roman SF aparut la editura RAO destinat categoriei "young adult" sau "fictiune copii"-cum mentioneaza site-ul RAO,"Geneza" de neo-zeelandezul Bernard Beckett.
Avind un subiect "filosofic" (sau filosofard ?),distopic,preocupat de teme precum originea vietii (spoiler : de aici,titlul ! in original "Genesis"),originea constiintei si natura sufletului si posibilitatea aparitiei inteligentei artificiale,fiind si in mod evident SF,volumul mi se pare o rara avis,cam in afara orizontului actual de la RAO.
Teme "grele" pentru o categorie de public rasfatata cu subiecte mai lejere,
cool&trendy...precum "Capitanul Chilotila si invazia doamnelor bucatarese incredibil de rautacioase din spatiul cosmic".Daca aveti impresia ca am inventat acest titlu,va rog sa cautati pe net ultimele aparitii ale editurii Mladinska !:)

S-o fi defectat ceva pe undeva,daca un roman SF atit de atipic pentru linia directoare stabilita pentru categoria "fictiune copii" a putut vedea lumina tiparului.
Indiferent ce si cum,"Geneza" a fost publicat in doua editii(adult&YA)in Marea Britanie si ca titlu destinat adultilor in Statele Unite pentru ca per se,romanul nu este unul pentru un public infantil,desi este accesibil si tinerilor.
Desi abunda in idei si in dezbateri despre teme ontologice,mi-as fi dorit mai putin dialog si mai multa intriga.Mi-a dat impresia ca dialogurile platoniciene (Timaios si Kritias) au reprezentat la nivel conceptual motivatia autorului ,pentru configurarea universului post-apocaliptic concentrat intr-o insula indepartata.

Bernard Beckett(nascut in 1967)este un autor neo-zeelandez,specializat in literatura young adult.
Este profesor la Hutt Valley High School,din orasul Lower Hutt(regiunea Wellington,
NZ)unde preda matematica,engleza si dramaturgia.

Bibliografie
"Lester"(roman,1999)
"Red Cliff"(roman,2000) ·
"Jolt"(roman,2002) ·
"No Alarms"(roman,2002) ·
"3 Plays:Puck,Plan 10 From Outer Space,The End Of The World As We Know It"- 2003
"Home Boys"(roman,2003) ·
"Malcolm and Juliet"(roman,2004) ·
"Deep Fried",in colaborare cu Clare Knighton (roman,2005) ·
"Genesis" ("Geneza",2006)
"Falling for Science"(non-fiction, 2007) ·

Premii
2005: Esther Glen Award(LIANZA Children's Book Awards)
2005: New Zealand Post Book Awards for Children and Young Adults
(Young Adult Fiction Category)
2007:Esther Glen Award for children's literature - "Genesis"
2007: New Zealand Post Book Awards for Children and Young Adults
(Young Adult Fiction Category)-"Genesis"

"GENESIS" a fost publicat in 22 de tari,cea de a douazeci si treia fiind Romania.
Daca alti autori de SF au incercat sa afle ce este omenescul si care ar putea fi autenticitatea umanului intr-o lume care va fi poate dominata de alte forme de ratiune,Bernard Beckett se intreaba ce reprezinta constiinta,ce ne face sa fim oameni si merge mai departe explorind un univers in care apare inteligenta artificiala.Va mai avea etica (umana) vreo valoare pentru IA ?
Este omul actual punctul final al evolutiei sau doar o veriga dintr-un lant poate infinit ? Utilizind tehnica dialogului platonician,Beckett ne conduce prin intermediul examinarii personajului principal,Anaximander,catre viziunea unei intregi lumi.Fictionale,bineinteles.
Se cuvine a fi comentat si salutat acest roman SF,publicat de catre o editura care nu a mai produs in ultimii ani decit aproape numai titluri fantasy,daca ne referim numai la domeniul imaginarului.

Un comentariu:

Adina spunea...

Interesant, fain ca ati semnalat aparitia, habar n-aveam ca a aparut cartea asta.

Pare cam scumpa pt numarul de pagini (170 de pagini si 33 RON), dar tot o sa mi-o iau :)