31.08.2009

MARGARET ATWOOD - "THE YEAR OF THE FLOOD"


"The Year of the Flood"(God's Gardeners)-Margaret Atwood,2009
"The Year of the Flood" este deja considerat a fi o reuşită a genului distopic şi un testament vizionar a uneia dintre cele mai talentate autoare,o continuare a romanului "Oryx şi Crake"(2003),publicat în 2008 în româneşte la editura Leda.
La sfîrşitul anului 2008 am anunţat că în opinia mea cel mai bun roman SF apărut în româneşte,este "Oryx şi Crake" iar cea mai bună traducere SF a anului este cea a lui Florin Irimia,cel care l-a transpus în româneşte .Nu mi-am schimbat opinia.Un text neliniştitor de profund,de surprinzător şi de disperat,scris magistral.
Margaret Atwood a declarat recent:
"Nu am revenit vreodată la vreun roman de al meu şi nici nu am scris un altul care să reprezinte o continuare.De ce totuşi aşa ceva s-a întîmplat de această dată ?
Parţial datorită faptului că atît de mulţi oameni m-au întrebat ce s-a întîmplat după finalul romanului Oryx şi Crake.Nu ştiam dar întrebările m-au determinat să mă gîndesc.Acesta a fost un motiv.Altul a apărut datorită faptului că am continuat să fiu preocupată de subiectul din Oryx şi Crake.
În cei trei ani care au trecut de la începerea scrierii romanului "The Year of the Flood",prăpastia percepută ca existînd între un viitor presupus ca fiind improbabil şi unul apocaliptic pe care am putea să-l trăim,aproape că a dispărut.
Ce se întîmplă cu lumea noastră ? Ce putem face ca să stopăm dezastrul ? Cît timp ne-a rămas ? Şi lucrul cel mai important - care noi ? Ce fel de oameni vor reacţiona şi vor face ceva ? Unii dedicaţi - trebuie să existe.Şi dacă nu crezi că planeta merită salvată,de ce te-ai deranja ?"

O lucrare epică de proporţii ample,"The Year of the Flood" este o călătorie spre sfîrşitul lumii şi în acelaşi timp o sărbătoare a imaginaţiei.
Viitorul este un loc extrem de periculos iar Grădinarii Domnului(God's Gardeners)propovăduiesc apocalipsa.

Ursula K.Le Guin exclama referindu-se la operele lui Margaret Atwood:
"În concepţia mea,"The Handmaid's Tale","Oryx and Crake" şi acum "The Year of the Flood" exemplifică ceea ce face science fiction-ul şi anume să extrapoleze evoluţiile curente configurînd un viitor ce reprezintă o semi-predicţie combinată cu o semi-satiră."

"Oryx şi Crake",această satiră menippeică desăvîrşită este în fond un roman plin de speranţă,atîta timp cît la sfîrşitul lecturii te poţi uita pe fereastră şi conchide că cel puţin deocamdată,realitatea e alta.Dar oare pentru cît timp,se formează,ca de la sine,întrebarea următoare." - Florin Irimia

"Există cel puţin două predispoziţii constante în creaţiile lui Margaret Atwood:prima se referă la predispoziţia imaginativă a romancierei pentru scenarii distopice iar a doua se traduce prin neîncrederea funciară a lui Atwood în natura umană.Dorinţa de putere,megalomania,ura,lăcomia,aroganţa,invidia,gelozia,instinctul ucigaş toate sînt hard-wired,adică implantate genetic în ADN-ul uman de la bun început."-Florin Irimia

"Omul este un pericol pentru Univers,o maimuţă rea,ciudoasă,distructivă şi ucigaşă."-Margaret Atwood

"În cartea sa,"Instinctul artistic",Denis Dutton consideră că interesul speciei umane pentru genul narativ este intrinsec - provine din foarte lunga perioadă petrecută în pleistocen - pentru că orice specie avînd abilitatea de a imagina naraţiuni despre trecut şi viitor,are şi un drum al evoluţiei.
Va fi şi mîine un crocodil în rîu aşa cum a fost şi ieri ? Dacă da,mai bine stăm pe lîngă foc.Ficţiuni speculative precum "The Year of the Flood" sînt naraţiuni cu un filon ancestral.Unde vor fi crocodilii ? Cum să-i evităm ? Care ne sînt şansele ? "-
Margaret Atwood
Scurtă bibliografie:
"The Edible Woman"(1969)
(“O femeie obisnuita”,editura Univers,1989)
(« Femeia comestibila »,editura Leda,2008,trad.Margareta Petrut)
"Surfacing"(1972)
"Lady Oracle"(1976):în curs de apariţie la editura Leda,2009
"Life Before Man"(1979) - finalist la Governor General's Award 1979 ,Canada
"Bodily Harm"(1981)
"The Handmaid's Tale"(1985)-laureat Arthur C. Clarke Award 1987 şi Governor General's Award1985,Canada
(“Galaad 2195.The Handmaid’s Tale”,editura Univers,1995,colecţia Romanelor Ştiintifico-Fantastice,trad.:Monica Bottez
“Povestirea cameristei”,editura Leda,2006,colectia Galeria Fantastica,trad:Monica Bottez.)
"Cat's Eye"(1988) - finalist Governor General's Award 1988,Canada
(“Ochi-de-pisica”,editura Leda,2007,trad.:Virgil Stanciu)
"The Robber Bride" (1993) - finalist Governor General's Award 1994,
Canada
(“Mireasa hoţomană”,editura Rao,2000,trad.: Gabriela Nedelea)
"Alias Grace" (1996) -laureat Giller Prize 1996 şi finalist Governor General's Award 1996,Canada
"The Blind Assassin" (2000) - laureat Booker Prize 2000 şi finalist Governor General's Award 2000 Canada
(“Asasinul orb”,editura Leda,2007,trad.Lidia Grădinaru)
"Oryx and Crake" (2003) - finalist Governor General's Award 2003,Canada
(“Oryx şi Crake”,editura Leda,2008,trad.:Florin Irimia)
"The Penelopiad" (2005) - nominalizată la IMPAC Award 2007(“Penelopiada”,ed.Leda,2009)
"The Year of the Flood"(God's Gardeners ),2009

2 comentarii:

achilianu spunea...

Salut!
Vrei sa facem schimb de link-uri? Daca esti de acord atunci lasa-mi un comment in care sa imi zici cum vrei sa te trec. Pe mine ma poti trece Achilianu
sanatate...

Your Autumn Wardrobe spunea...

Sunt de la http://magazinul-meu.blogspot.com/ . Am putea, va rog, sa discutam prin e-mail si sa va spun cum puteti intra in posesia acestei genti?
Multumesc,
Mihaela