18.03.2009

"ISTORIA CRITICĂ A LITERATURII ROMÂNE" - NICOLAE MANOLESCU


subcapitolul "Literatura pentru copii şi tineret. Fantasticul. SF-ul."
(pag.1393 -1394)

"... N-avem nicio singură izbândă literară în proza fantastică din ultimele decenii.
În ce priveşte s.f.-ul, lucrurile stau întrucâtva asemănător.
Nu s-a scris proză s.f. înainte de 1965, cu excepţia unui roman al lui Felix Aderca şi poate încă a una sau doua bucăţi. După 1965 am avut însă o adevărată şcoală s.f., o publicaţie periodică, o colecţie editorială, cenacluri şi traduceri numeroase. Autorii aparţineau de toate generaţiile, de la "bătrânul" Adrian Rogoz la "tânărul" Cristian Tudor Popescu, gazetarul politic de astăzi, de la Vladimir Colin la Ion Hobana. Până şi un critic literar, Ov. S. Crohmălniceanu, a publicat două volume de Istorii insolite, câteva comparabile cu marile realizări ale genului în lume, de la cele ale lui Ray Bradbury şi Isaak Asimov la cele ale lui Stanislaw Lem. După 1989, s.f.-ul românesc pare să fi dispărut".

Un comentariu:

Horia Nicola Ursu spunea...

mda, inca o dovada pentru ceea ce spuneati intr-o insemnare anterioara:
"Şi în ziua de astăzi,Uniunea Scriitorilor din România,încadrează science-fiction-ul la secţia "Literatură pentru copii şi tineret".
De Fantasy nu s-a auzit încă pe la USR,să împlinească 2-3 secole de manifestare mioritică,să analizăm,să dezbatem,critic,bineînţeles..."
oricita stima as avea pentru profesorul manolescu, se vede limpede din ce scrie cam care-i este nivelul in materie de lecturi in domeniu. isaaK asimov...