24.01.2009

LOCUL SF-ULUI ROMÂNESC PE HARTA CULTURALĂ A EUROPEI


FABULOUSPIRIT !
Vă mai amintiţi sloganul de mai sus (brand de ţară),scremut după un an de cogitaţii febrile şi peste un milion de euroi cheltuiţi ?
Ne-am reintegrat în marea familie europeană şi....DAAA, sîntem şi noi pe harta Europei.
Unici,eterni şi fascinanţi şi odată cu noi şi SF-ul românesc, mă rog, fantasy-ul avînd în vedere comentariile presei europene.
Sau poate un SF mioritic cu elemente de fantasy.
Nu ştiu dacă v-aţi dat seama care este specificul românesc aşa cum este perceput de autorul "artefactului" de deasupra ?
N-o să vă las să fierbeţi în suc propriu,cum zicea tătuka şi o să vă devoalez misterul :
"La Roumanie est réduite à un stand de fête forraine dédié à Dracula"
(adică Românica noastră e prezentată ca o tarabă de bîlci dedicată lui Dracula)
Alors,les amis ? On tait ? On reagit ?
P.S. : Oricum stăm bine,ne-am scos şi de data asta !
Mai ales în comparaţie cu ţara post-socialistă,vecină şi nu prea prietenă de la sud (Bulgaristan)care a fost comparată cu o latrină turcească !!! :))

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asa ne vad ei? Interesant... Poti sa schimbi imaginea asta? Fa-o!

Balint Feri spunea...

Cred că problema se reduce în fond la noi înşine, la cât de în serios ne luăm, dar mai ales de atutudinea fanilor sf. Dacă ar exista un număr mare de fani atunci am fi altfel percepuţi chiar şi cu scriitori şi opere mediocre, în lipsa unei pieţe considerabile şi a unui număr mare de fani vom fi la fel percepuţi chiar dacă avem scriitori talentaţi ce produc opere geniale.
Aşa că-părerea mea- ar trebui găsită o soluţie de îmbunătăţire a modului în care se face distribuţia de carte pe piaţa românească dar mai ales găsită o cale de a trezi interesul potenţialilor cititori faţă de creaţiile autohtone.