21.01.2009

LABIRINTUL LUI PAN



Daca n-ati vazut sau daca doriti sa revedeti "Labirintul lui Pan" (El laberinto del fauno,2006) in regia lui regizorului mexican Guillermo del Toro,aveti ocazia in aceasta seara,la 22.10,pe TVR1.

Un film de exceptie,o capodopera a cinemaului fantastic (atentie,am spus FANTASTIC) adica o opera de arta si nu produs de consum de tip fantasy.



Guillermo del Toro are certe preferinte literare din zona fantasticului,precum Arthur Machen,Lordul Dunsany,Clark Ashton Smith,H.P.Lovecraft,Jorge Luis Borges.

Pentru scenariul acestui film,Guillermo del Toro a primit un premiu Nebula si premiul Hugo 2007 la categoria"Best dramatic presentation-long form".

O parabola,o alegorie,o meditatie filosofica despre persistenta magicului si numinosului mitologic in contemporaneitate sau o evadare in supranatural prin labirint,singura poarta deschisa catre altceva in Spania dictaturii franchiste ? Trecerea catre dincolo se face numai prin sacrificiu,prin moarte si ispasire pentru a reinvia in alt tarim.

O opera originala desi del Toro este pasionat cum spuneam de literatura fantastica,de la Lewis Carroll ("Alice in Wonderland"), Arthur Machen ("The Great God Pan","The White People"), Lord Dunsany ("The Blessing of Pan"),Algernon Blackwood("Pan's Garden),Jorge Luis Borges ("Fictiuni"),adica de o anumita tematica si de un anumit motiv literar.



As dori sa discutam despre acest film si m-as bucura sa-mi impartasiti opiniile voastre.ENJOY !

Un comentariu:

Anonim spunea...

Am văzut filmul în urmă cu un an (aproape) şi ţin minte că mă impresionase. Nu doar pentru că nu ducea lipsă de figuranţi şi de decoruri dar avea şi o poveste de spus, una care nu se împotmolea în mărunte contraziceri