21.09.2008

FRAGMENTE DE APOCALIPSĂ



Gonzalo Torrente Ballester –« Fragmente de Apocalipsă »
(Fragmentos de Apocalipsis,1999)
Traducător : Mihai Iacob
Editura CURTEA VECHE
COLECŢIA BYBLOS
Anul apariţiei: Septembrie 2008
Număr pagini: 392 / Format: 14×22 cm
ISBN: 978-973-669-604-6
Preţ: 35lei
Preţ redus online: 30lei
"Fragmente de Apocalipsă",,roman publicat în 1977 şi recompensat cu prestigiosul Premiu al Criticii,propune personaje şi situaţii vii, emoţionante şi seducătoare, o lume tratată, în acelaşi timp, cu ironie, umor şi o adâncă înţelegere a celor omeneşti:vikingii invadează capitala Galiciei în plin secol XX, deghizaţi în indieni americani; un arhitect medieval, aflat în blocaj de inspiraţie, călătoreşte în viitor pentru a-şi vedea opera terminată şi apoi se întoarce în vremea lui pentru a o începe.
Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele stranii şi comice ale poveştii spuse de Torrente Ballester într-un discurs învăluitor, care jonglează abil cu mai multe tonalităţi şi paliere stilistice.

Gonzalo Torrente Ballester (1910–1999) este unul dintre cei mai interesanţi reprezentanţi ai tendinţei hibride, experimentalo-postmoderne, ce s-a manifestat în romanul spaniol, cu precădere în deceniul al optulea şi la începutul deceniului al nouălea ale secolului XX.
Născutîn provincia Galicia în 1910, Torrente Ballester s-a impus în principal ca autor de romane şi povestiri, dar şi ca jurnalist, eseist şi critic de teatru.
A trăit la Madrid, la Pontevedra şi în America, unde a petrecut şapte ani ca profesor de literatură spaniolă. După întoarcerea în Spania, a lucrat ca profesor într-o şcoală din Salamanca, oraş în care s-a stins din viaţă în 1999.
Mult apreciat şi celebrat pentru creaţia sa, el a fost ales membru al Academiei Regale Spaniole în 1975, iar în 1985 i-a fost decernat Premiul Cervantes.

Niciun comentariu: