07.12.2014

ISTORIA LUI CORTO MALTESE: PIRAT, ANARHIST ȘI VISĂTOR - MIRCEA MIHĂIEȘ




„Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist și visător” - Mircea Mihăieș

Editura Polirom, 2014




Hugo Pratt (15 iunie 1927 - 20 august 1995)

O reconstituire a „vieții” unui personaj creat de un mare exponent al genului, Hugo Pratt, și devenit figura-cult a lumii comics-urilor europene, eseul lui Mircea Mihăieș e și o incursiune in lumea benzii desenate europene de la inceputul anilor ’70, când Corto Maltese si-a facut o intrare triumfală prin revista Pif. 


Pornind de la convenția că personajul lui Hugo Pratt a existat cu adevărat și că, prin urmare, poate fi tratat asemenea unui individ cu statut social și identitate cât se poate de reale, aceasta biografie ficționala explorează nu doar universul interior al personajului, ci și nenumăratele sale legaturi, prin implicare directă, cu mari evenimente istorice din preajma și de după Primul Război Mondial, într-o fermecătoare combinație de realitate și ficțiune.”


„Balada mării sărate”, 1967 (primul album al seriei) 

Am scris despre întâlnirea mea cu banda desenată în Zbor în bătaia săgeții

Era acolo revista Pif, desigur, dar mai era și Corto Maltese. Relația privilegiată dintre cultura benzii desenate și revista Pif nu era importantă, ținea de sociologia comunismului. 

Întâlnirea cu Corto Maltese, însă, nu. Era importantă, pentru ca ținea exclusiv de mine. Și, cum aveam să descopăr după căderea comunismului, ținea și de cultura română. 

Căci toți tinerii care au descoperit banda desenata prin intermediul revistei Pif au căzut sub fascinația aceluiasi personaj, Corto Maltese – creația unui artist de geniu, Hugo Pratt. 

Ceea ce face particularitatea recepției benzii desenate în cultura română este centrarea ei pe un singur personaj, Corto Maltese.

Așa se explica de ce personajul de bandă desenată cel mai popular în cultura română este el, Corto Maltese, și nu Pif sau Gai-Luron sau Le concombrmasqué sau Totoche.


Aceasta opțiune spune ceva semnificativ despre personajul simbolic central al culturii române și din această perspectivă toate mărturiile legate de Corto Maltese sunt importante nu doar pentru posteritatea creației lui Hugo Pratt, ci și pentru un tip de radiografiere a culturii române.”- Horia-Roman Patapievici



Istoria lui Corto Maltese: pirat, anarhist și visător - Mircea Mihăieș

Editura Polirom, 2014



Statuia lui Corto Maltese, Angoulême (Franța), inaugurată pe data de 14 iunie 2003, opera sculptorului Livio Benedetti (statuie din bronz, cu înălțimea de 2,50m și greutatea de 300kg).

Statuia lui Corto Maltese din localitatea Grandvaux (lângă Lausanne, Elveția), locul unde Hugo Pratt și-a petrecut ultimii ani din viață (1984-1995).


Marins en Goguette (Gregouill) Tags: brussels streetart wall port harbor harbour bruxelles mai shipyard mur bd brussel cortomaltese mauer 2014 bandedessine 201405 lambertbauduincorentin lambertbauduintimothe
Bruxelles (Belgia)


Casa di Corto Maltese, Cannaregio Rio Terà dei Biri 5394, Veneția



https://www.youtube.com/watch?v=DhZmGNEZ_RU




Niciun comentariu: