02.11.2010

TRĂZNĂLION 2010, SOCIETATEA SF H.G.WELLS, TIMIȘOARA

Profitând de faptul că în noaptea de 31 octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră, colegii noştri din Timişoara organizează un Trăznălion în decursul căruia… fac salturi în timp.” - Marian Truță

Antuza Genescu, între doi Laurenți (Nistorescu și Demetrovici)

Am fost 25 cu toții și am tras o distracție pe cinste, la un local care, culmea, și-a luat numele de Paradox* !
La inceput ne-am adus aminte de Constantin Cozmiuc, dus dintre noi de trei ani...

Silviu Genescu

A urmat în deschidere o excelentă balada SF în grai bănățean, compusă de Laurențiu Nistorescu, pe urmă am avut tradiționalul concurs Miss Catren
sau Miss ca trenu', organizat de Fundația Europeană, Fictivă și Aeriană „Marcel Luca si ciracii lui” (eu am luat premiul I).

Laurențiu Nistorescu (dreapta) și Doru Bercuci (stînga)

Concursul e mișto pentru că Marcel Luca vine cu trei rînduri de rime și bărbații compun catrenele pentru doamne, semnîndu-le cu numele lor. Premiul normal că revine doamnelor... E un concurs inițiat și consacrat de Marcel Luca.

Dușan Baiski

A mai fost și concursul Cine e mai tare-n bulă ?!, inițiat de Dorin Davideanu, care face diverse fotografii cu bule, ca în benzile desenate, pe care le completăm cu diverse replici cît mai spumoase, ca să cîștigăm premii.

Marcel Luca și Victor Rojancovschi

Iar grafica diplomelor la ambele concursuri îi aparține lui Traian Abruda.

Antuza Genescu (stînga) și Dana Sarmeș (dreapta)

Și, evident, am avut și o tombolă substanțială, cu toate biletele cîștigătoare.” - Antuza Genescu, președinta Clubului SF H.G.Wells, Timișoara.

Familia Hupov

Dorin Davideanu

1969. În acel an, la 9 noiembrie, ia fiinţă, la Casa de Cultură a Studenţilor, cenaclul de literatură şi artă ştiinţifico-fantastică "H.G. Wells". Cel care dă impulsul necesar, concretizând o idee ce pluteşte în aer, este scriitorul Adrian Rogoz, redactorul, timp de douăzeci de ani,
al Colecţiei "Povestiri ştiinţifico-fantastice", animator generos al vieţii de fandom.
La început, membrii cenaclului sunt doar şapte. Istoria le-a consemnat numele: studenţii Lia Voinea, Ion Cartianu, Viorel Coifan, Radu Rusu, Doru Treta, elevul Lucian Ionică şi scriitorul Laurenţiu Cerneţ. Ovidiu Şurianu şi Mircea Şerbănescu, prozatori care publicaseră volume de literatură s.f., se află, din primele zile, alături de cei tineri. Nu îl uităm pe Valeriu Panasiu, instructor-metodist (azi, funcţia se cheamă referent cultural) şi, apoi, vreme de două decenii, director al aşezământului studenţesc care a găzduit cenaclul.” - Dorin Davideanu

Cenaclul Herbert George Wells a fost printre primele trei cenacluri ale fanilor înființate în 1969, alături de Solaris (noiembrie 1969, București) și Henri Coandă (noiembrie 1969, Craiova).
Este singurul cenaclu care mai există dintre cele trei mai sus menționate, și cel mai vechi cenaclu SF din România.

Cenaclul timișorean a fost editor al primul fanzin românesc tipărit, „Paradox*” în 1972.
Printre membrii săi s-au numărat și se numără Marcel Luca, Sergiu Nicola, Daniel Vighi, Voicu A.David, Silviu Genescu, Antuza Genescu, Dorin Davideanu, Laurențiu Demetrovici, Gheorghe Secheșan, Laurențiu Nistorescu, Marian Melinte, Caius Chiriță, Gyuri Györfi,Dușan Baiski, Dana Sarmeș, Darius Hupov, Victor Rojancovschi, Viorel Marineasa.

Fotografiile@Dana Sarmeș

www.hgwells.ro

Niciun comentariu: