21.11.2010

GARANTAT 100% : SFÎRȘITUL LUMII, ADEVĂR SAU LEGENDĂ ?

Cătălin Ştefănescu, moderatorul emisiunii "Garantat 100%"
(duminică 21 noiembrie 2010, TVR 1, de la ora 23.20) a ales să discute despre
Sfîrşitul lumii, anul 2012, între zvonuri, speculaţii şi previziuni”.



În ediția din această seară (21 noiembrie 2010) a emisiunii „Garantat 100%” de la TVR 1, Cătălin Ștefănescu abordează o temă extrem de controversată : sfîrșitul lumii.
Psihoza milenarist-apocaliptică bîntuie și astăzi omenirea.
De ce ?

De la calendarul mayașilor pînă la previziunile lui Nostradamus, toate indică anul 2012 ca fiind sfîrșitul Pămîntului !

Eu aș fi ales anul 2222 sau 6666 ca fiind mai spăimoase și angoasante decît banalul 2012, dar cum turme de escroci și impostori trăiesc din taxa pe prostia adăugată, nu e de mirare că „sfîrșitul” e aproape. De mii de ani, omenirea se tot strofoacă pe acest subiect, hoarde de profeți, vizionari și clarvăzători au tot anunțat sfîrșitul
lumii.
Întotdeauna „sfîrșitul lumii” și nu sfîrșitul omenirii, pentru că așa ceva nu interesează pe nimeni, nu-i așa ?

Invitaţii ediției din această seară sînt Magda Stavinschi, cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, Vintilă Mihăilescu, sociolog şi antropolog cultural, Mircea Tudor, inginer electronist (mă întreb și eu ce caută electronistul la „Sfîrșitul lumii” ? O fi vorba de „sfîrșitul lumii electronice” ?) și tovarășul Radu Grozea, coordonatorul Departamentului Educaţie-Ştiinţă al TVR (spița politrucilor semianalfabeți cu muncă de răspundere de dinainte de 1990 și care se pricep la toate și la nimic, este de-a dreptul nemuritoare iar tovarășul Groază a fost invitat și la emisiunea dedicată SF-ului de pe TV Cultural, „Fenomenul SF” a lui
Cătălin Sava, de vineri, 15.05.2009, unde în calitate de „expert în SF” (!?!)
vorbea de „sectanții sefiști și de ritualurile acestora”...).

De acord cu invitarea Magdei Stavinschi și a lui Vintilă Mihăilescu, dar cred că principalul invitat ar fi trebuit să fie Lucian Boia, istoric al imaginarului și autor printre altele și al volumului „Sfîrșitul lumii : o istorie fără sfîrșit”, editura Humanitas, 2007 („La fin du monde.Une histoire sans fin”, ed.La Decouverte, Paris, 1989), care într-adevăr a studiat problematica „apocalipsei” :

De mii de ani încoace, sfîrșiturile lumii se succedă fără încetare.
Potop sau incendiu universal, Apocalipsa urmată de Judecata de Apoi, comete devastatatoare, prăbușiri ale scoarței terestre, invazii ale extratereștrilor, război nuclear, dezastru ecologic, dereglări climatice...
De ce această înverșunare de a distruge lumea și a o reclădi pe baze noi
?


Cătălin Ștefănescu a fost intervievat pe acest subiect de Evenimentul Zilei :

„EVZ: De ce aţi ales acest subiect?
Cătălin Ştefănescu: Fiindcă se vorbeşte enorm despre asta, curg documentarele, comentariile, articolele, părerile. Şi pentru că am vrut să prezentăm subiectul ăsta şi din perspectiva unor oameni de ştiinţă, ca alternativă la toate ghicitoarele, clarvăzătorii şi profeţii ce dau năvală.

EVZ : Ce doriţi să demonstraţi?
Cătălin Ştefănescu : Nu vrem să demonstrăm nimic. Vrem să arătăm că obsesia sfîrşitului lumii e veche de când lumea şi are, la urma urmei, un fundament logic: tot ceea ce are un început are şi un sfîrşit. Însă sfîrşitul ăsta e încă foarte departe, spun oamenii de ştiinţă.

EVZ : Are şi criza rolul ei ?
Cătălin Ştefănescu : Evident că da. Plusul de isterie, de nelinişte, e dat şi de vînzoleala crizei. Pe de altă parte, sfîrşitul lumii e şi un subiect perfect pentru media.

EVZ : Sunt oamenii preocupaţi de acest sfîrşit sau e doar un subiect la modă ?
Cătălin Ştefănescu : Păi, unii sunt sincer preocupaţi de treaba asta. În fond, dacă ne uităm în jur, nu e foarte greu să vedem că lucrăm la propria noastră distrugere cu o ambiţie şi o inconştienţă nemaivăzute. Pe de altă parte, da, sigur că e un subiect la modă. E o temă care nu se demodează, încă de acum câteva mii de ani.

EVZ : Vă este teamă de sfîrşitul lumii ?
Cătălin Ştefănescu : Mi-e frică de impostori şi de iresponsabili, nu de sfârşitul lumii după calendarul mayaş.”

Duminică 21 noiembrie 2010 , TVR 1, 23:20, Garantat 100%

Înregistrările emisiunii :
http://www.tvr.ro/inregistrari.php?id=Garantat 100%

Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi membru UNITER, Cătălin Ştefănescu este, din 1999, realizator şi gazdă a programului Garantat 100% de la TVR 1.
A obţinut numeroase premii pentru reportajele şi filmele documentare realizate sub acest generic: între 2003 şi 2006 - Premiul APTR pentru emisiune culturală şi pentru magazin cultural, în 2002 - Premiul pentru cel mai bun documentar românesc - Penitenciar (prezentat, printre altele, la Festivalul Internaţional de Film Antropologic - Sibiu). Tot în 2002, a luat Marele Premiu TELEVEST (la Timişoara) - pentru Regizorul... şi Premiul CNA pentru cel mai bun program local de televiziune - Garantat 100%. În 2010, i-a fost acordat Premiul Flacăra pentru jurnalism.

Garantat 100% reprezintă una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România, Cătălin Ştefănescu reuşind din plin să aducă superlativele din cultură, dar şi din alte domenii, în casele dumneavoastră, dezbătând cu personalităţi speciale aspecte de interes legate de film, teatru, muzică, artă sau politică. Lista invitaţilor prezenţi în platoul Garantat 100%, de-a lungul timpului, cuprinde personalităţi de anvergura celebrei actriţe Vanessa Redgrave, a sopranei Sarah Brightman, a scriitorului-filosof Pascal Bruckner, a „guru-ului" branding-ului Wally Olins, a regizorului Andrei Şerban sau a coregrafului suedez Mats Ek, coordonatorul Cullberg Ballet.

Născut pe 29 decembrie 1968 la Râmnicu Vâlcea, Cătălin Ştefănescu a absolvit în 1995 Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj-Napoca, lucrarea de licenţă pe care a susţinut-o fiind despre teatrul antic din Grecia.

Între 1991 şi 1998, a publicat o serie de articole în Contemporanul, Steaua, Cotidianul (suplimentul Litere, arte, idei ), Canava Odeon, Direcţia 9. A fost şeful compartimentului de difuzare şi imagine la TVR Cluj, apoi secretar general de redacţie la TVR Cluj, dar şi realizator şi prezentator al emisiunii Întâlnirea de Sâmbătă (TVR 1 şi TVR2).

Niciun comentariu: