08.01.2011

ION HOBANA - „PESTE O SUTĂ ȘI O MIE DE ANI”

Scriitorul Ion Hobana (n. 25 ianuarie, 1931, Sânnicolaul Mare, județul Timiș) a publicat la editura Academiei Române (București, 2010), volumul „Peste o sută și o mie de ani. O istorie a literaturii franceze de imaginație științifică până la 1900” despre care Mircea Opriță scrie, „Nu vreau să trec drept un pesimist invederat, dar îmi vine să cred că, pe teren românesc, nimeni nu va mai ridica această mănușă multă vreme de acum înainte. Poate că e prea mult de lucru, și suntem, chiar și fără o astfel de sarcină sisifică, prea ocupați cu proiectele noastre mai mici sau mai mari. Meritul lui Ion Hobana este cu atât mai de luat în seamă.”

Pentru Ion Hobana, science fiction-ul francez (Jules Verne, în special) constituie o pasiune și o preocupare datînd de multe decenii.
În 1966 a apărut la editura Tineretului „Viitorul a început ieri. O retrospectivă a anticipației franceze”, o lucrare neegalată pînă acum.


Ion Hobana va împlini 80 de ani pe data de 25 ianuarie 2011, așa încît îi dorim încă de pe acum, „La Mulți Ani, Maestre ! ”

Niciun comentariu: