05.02.2010

FLORINA ILIS - "FENOMENUL SCIENCE FICTION ÎN CULTURA POSTMODERNĂ.FICŢIUNEA CYBERPUNK"


"Fenomenul Science Fiction în cultura postmodernă.Ficţiunea cyberpunk”, Editura Argonaut,Cluj-Napoca, 2005, este lucrarea de doctorat a autoarei."

"Nu întîmplător, amintesc aici că Florina Ilis şi-a scris teza de doctorat pe subiectul literaturii virtuale şi cyberpunk. Totuşi, spaţiul virtualităţii electronice este doar unul dintre aspectele cărţii şi este foarte bine că e aşa. Dacă ar fi monopolizat ficţiunea, ambiţia conturării unui astfel de spaţiu ar fi fost sortită eşecului pentru că doar în joncţiune cu mitologicul şi cu exoticul, virtualitatea se dovedeşte a nu ţine strict de domeniulfuturismului." - Lucia Simona Dinescu despre romanul SF, "Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit".


Florina Ilis - "Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit"
COLECŢIE: Proză, Editura Cartea Românească, 2006
PREŢ: 4.99 lei
ISBN: 973-23-1770-1
NUMĂR PAGINI: 216
FORMAT: 130x200
http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/cinci-nori-colorati-pe-cerul-de-rasarit-93/

"Florina Ilis şi lumea virtualităţii"
de Lucia Simona Dinescu :

Parabola Florinei Ilis este verosimilă, anticipând dilemele filosofice, etice şi sociale cu care este posibil să se confrunte omenirea în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat.
Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit îmi apare drept o ficţiune seducătoare, un construct sau un simulacru având mirajul vrăjitoresc al documentării şi al cunoaşterii acestei lumi "străine" chiar din miezul ei.
Ne putem întreba, ironic, dacă toată acţiunea şi înscenările din roman nu sunt decât nişte simulări ale circuitelor personajului-narator, Qrin, un robot umanizat, când simpatic, când demonic.
Mai mult, aş fi tentată să spun că strălucirea şi culoarea (norilor, a kimono-urilor, a obiceiurilor sau a cluburilor) înveselesc universul gri al existenţei capitaliste, dacă acest gen de afirmaţie nu ar fi un clişeu născut chiar în sânul lumii europene.
În al doilea rând datorită realităţii virtuale care, în carte, subzistă oricărei realităţi obişnuite, personajele construindu-şi propriile versiuni de realitate, conform cu modelele lor afective şi mintale.

Mai potrivit însă ar fi să remarc modul ingenios în care prozatoarea reuşeşte să echilibreze cotidianul cu miticul şi cu ştiinţifico-fantasticul, să creeze puncte de legătură între lumi, identităţi sau feţe diferite ale aceleiaşi identităţi, să conjuge filosofarea asupra condiţiei existenţiale cu confesiunea simplă, lipsită de stridenţe, cu bunele şi cu relele ei."

"Florina Ilis: Cred că Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit a fost tratat cam superficial de o parte a criticii noastre. Nu s-a înţeles că există, dincolo de aparenţa exotică a lumii japoneze, o profunzime care ar trebui să ne dea de gândit.
La noi nu se vorbeşte decât în teorie şi în abstract despre postuman, dar în Japonia am asistat la multiple manifestări ale ceea ce Fukuyama numea postumanitate.
În acest roman am încercat să surprind punctele de tangenţă dintre lumea tradiţională, puternic semiotizată şi cea contemporană, în care tehnologia de vârf devine o a doua natură a omului.
Romanul are o construcţie sofisticată care poate pune probleme. Nu m-a mirat lipsa de înţelegere a lui. A venit prea repede pentru literatura română. În schimb, cei foarte tineri (am avut mai multe întâlniri cu elevii de liceu) l-au înţeles perfect.
Horia Gârbea: Conceptul de postumanitate mi se pare cam tulburător. Cît estimaţi că mai avem pînă acolo? Un futurolog mă convingea că trecerea roboţilor de la inteligenţă la conştiinţă e treabă de unul-două decenii. Credeţi asta?
Florina Ilis: Cred că va dura totuşi ceva mai mult. Producerea conştiinţei de către neuroni reprezintă încă una din marile enigme ale ştiinţei. În mare parte, cortexul este o terra incognita pentru cercetători. Deocamdată fizicienii au reuşit să transfere o stare cuantică de la un atom la altul. Acesta e un prim pas înspre teleportarea cuantică. Desigur, lucrurile vor evolua mult în următoarele decenii.
Horia Gârbea:Apropos de postumanitate, a apărut primul roman scris integral de un computer. Sîntem în pericol să ne pierdem joburile de romancieri? Sau noi o să programăm acele computere ?
Florina Ilis: Nu suntem în pericol. Cel puţin, pe durata vieţii noastre. Poate, cândva în viitor, lucrurile se vor schimba."
("FLORINA ILIS: „Nu cred că există reţete ale succesului. Sau, chiar dacă ele există, în orice caz eu nu le cunosc” - Un interviu on-line de Horia Gârbea")


„Florina Ilis nu este doar o excelentă povestitoare (…). Ea este unul dintre puţinii scriitori tineri pentru care scrisul este, din nou, aşa cum ar trebui să fie, o vocaţie profunda şi uimitoare.“ - Simona Sora

"Este prima oara în literatura română cînd societatea japoneză contemporană e privită atît din interiorul, cît şi din afara ei. Un roman-caleidoscop, care, punînd într-un rafinat joc de oglinzi imaginile pe care fiecare dintre protagonişti şi le face despre sine şi despre ceilalţi, dezvăluie o lume fascinantă, greu de pătruns şi, cu atît mai puţin, de cunoscut."

"Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit sînt atriile, ventriculele, dar şi stimulatorul cardiac din inima Japoniei. O inimă care bate în ritm propriu, exotic pentru alte culturi, dar care pompează acelaşi sînge fierbinte al pasiunilor dezlănţuite. Cinci personaje în căutarea Japoniei din noi."



"Cruciada copiilor"
COLECŢIE: PROZA
PREŢ: 27.50 lei
ISBN: 973-23-1873-2
ANUL APARITIEI: 2005
NUMĂR PAGINI: 488
FORMAT: 130x200

"Florina Ilis este autoarea romanului Cruciada copiilor recompensat cu aprecieri unanime din partea criticii şi a cititorilor şi cu Premiul CARTEA ANULUI 2005, acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul, Premiul revistei Cuvîntul pentru proză şi cel oferit de Radio România Cultural."
Premiul pentru proză al Academiei Române pe 2006,
Premiul „Cea mai bună carte de proză a anului 2005” (acordat de USR in 2006). Premiul USR Cluj pe 2005.
Premiul Cartea Anului 2005, acordat de România literară şi Fundaţia Anonimul. Premiul revistei Cuvîntul pentru proza.
Premiul pentru proză oferit de Radio România Cultural.

„As spune ca ne aflam in fata celui mai de seamă talent nativ pe care l-a dat literatura română dupa Revoluţia din decembrie 1989; un talent pentru care scrisul e o formă de viaţă simplă, naturală – o necesitate personală cotidiană, tăcută – nu public histrionică, extrovertită, obositor-surescitată.” (Ştefan Borbely)

"Cruciada copiilor încheie o trilogie.
Primul roman al Florinei Ilis a fost cel al creatorului ("Coborirea de pe cruce", 2001), al doilea ("Chemarea lui Matei", 2002) este o poveste a Lumii, copleşită de consecinţele Creaţiei, iar "Cruciada copiilor" este punerea în dilemă a acestei Lumi, o provocare adresată de catre inocenţi lumii impure a adulţilor.

Romanul creează o imagine unică şi halucinantă a unei lumi căreia i se schimbă brusc unghiul de receptare. Reinterpretînd într-o nouă viziune marile mituri ale civilizaţiei contemporane, acest roman-cascadă descrie un univers viu, deschis spre imaginea unei lumi dominate de mass-media şi de virtual. Un text lucid, cu o perspectivă critica asupra situaţiei contemporane.
Maturitatea literara a Florinei Ilis este surprinzătoare şi demna în viitor de toată atenţia. Lucidă, cu mare spirit de observaţie, pătrunzatoare, diplomată, calculată, discretă, enigmatică sub unele aspecte, ea rămîne pentru noi o promisiune şi (poate) un semn de întrebare. Dar în sensul bun al cuvintului." (Adrian Marino)

"Chemarea lui Matei"
Ediţie cartonată
COLECTIE: Proză.Seria de autor „Florina Ilis”
PRET: 39.95 lei
ISBN: 978-973-23-1976-5
ANUL APARIŢIEI: 2008
NUMÎR PAGINI: 408
FORMAT: 130x200

Ediţia a II-a
"Dupa apariţia romanelor Cruciada copiilor si Coborirea de pe cruce, ultimul volum din Trilogia Cunoasterii !
„La toate romanele mele de pînă acum, titlul este o posibilă cheie pentru descifrarea romanului.
De pilda, Chemarea lui Matei este titlul unei picturi de Caravaggio, Chemarea Sfintului Matei. În această lucrare, vine Iisus şi-l cheamă la el pe vameşul Matei. E o chemare pe care acesta o urmează imediat, se alătura lui Iisus ; cind te cheamă, îl urmezi. Aşa era atunci.
În zilele noastre, sînt foarte multe chemări, unele false, altele adevărate.
Acest personaj al meu, Matei, este prins într-o serie de chemări şi este incapabil să urmeze una dintre ele.
Cred că fiecare dintre noi, în vieţile noastre, sîntem puşi în imposibilitatea de a răspunde unor chemari, nu putem să discernem.
Astăzi nu mai este asşa de simplu cum era atunci, cînd cineva iţi întindea o mînă şi tu urmai calea Credinţei." (Florina Ilis)

„E vorba aici de un ochi exersat să vadă dincolo de aparenţe, dar mai ales, e vorba despre forţă. Aceasta e calitatea esenţială a Florinei Ilis. E o prozatoare puternică, în stare să stăpînească vastele lumi stîrnite scriptural, să tragă infinite sfori romaneşti, să lase să se vadă ici-colo urzeala, dar să pastreze tot farmecul indicibil al ficţiunii de bună calitate.” (Irina Petra;)

"Coborîrea de pe cruce"
Editura: Cartea Românească
ISBN: 973-23-1868-6
Pagini: 464
Preţ:4.99 RON (Ofertă specială la 4.99 Lei)
ISBN: 973-23-1868-6
ANUL APARIŢIEI: 2006
NUMĂR PAGINI: 464
FORMAT: 130x200

"Titlul romanului mi-a fost sugerat de faptul că am văzut foarte multe tablouri pe această temă.
Acest moment al coborîrii de pe cruce este unul dilematic, pentru că, într-un fel, timpul stă pe loc.

Toată lumea aşteaptă Învierea. Omenirea dă parcă un pas înapoi. Cu toate acestea, romanul nu are o tentă religioasă.
Titlul lui se referă la un alt moment dilematic pe care îl trăieste eroul cărţii.
În această carte, am făcut o sinteză între mitul universal faustic şi mitul autohton al meşterului Manole.
Este o sinteză, pentru ca eroul cărţii este un creator, un pictor în care se întilnesc cele două tentaţii: tentaţia vietii şi tentaţia crea'iei". (Florina Ilis)


„Florina Ilis s-a născut la 26 august 1968 la Olcea, judeţul Bihor.
A absolvit Facultatea de Litere şi Şcoala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeş-Bolyai.
Este doctor în Filologie, conduce Departamentul de Informare la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj, lector asociat la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş-Bolyai (secţia japoneză).
A avut burse şi specializări în străinătate, inclusiv în Japonia, a cărei limbă o cunoaşte.
În anul 2000 a debutat cu volumul de haiku-uri "Haiku şi caligrame".
Acesta reprezintă o inedită combinaţie între poezie şi caligrafie (autoarea caligramelor este Rodica Frenţiu).
În anul 2001, publică romanul "Coborîrea de pe cruce" (ediţia a doua, 2006); în anul 2002, "Chemarea lui Matei".
Urmează "Cruciada copiilor", care încheie trilogia.

În anul 2006, Florina Ilis publică romanul Cinci nori coloraţi pe cerul de răsărit la Editura Cartea Românească şi volumul de teatru Lectia de aritmetica la Editura Echinox.
În anul 2007, i se decernează Premiul pentru ProzĂ ,,Ion Creangă” al Academiei Române.
Florina Ilis este membră a Uniunii Scriitorilor din România.

"Pentru mine, scrisul nu este o carieră, este o credinţă.
Nu m-am gîndit să-mi fac o carieră din scris, mai ales ştiind foarte bine situaţia scriitorilor în România şi în Europa.
Scriind, n-am căutat celebritatea sau faima. Mă interesează să pot să scriu şi să am liniştea interioară să spun ceea ce gîndesc şi ceea ce simt faţă de lume.
Pe de altă parte, în România, mai ales condiţia scriitorului este precară, scrisul nu e o profesie după care să alerge tinerii, fiindcă ea nu aduce nici faimă, nici notorietate imediată, nici mulţi bani şi chiar aveam sentimentul că mă vor descoperi ca scriitoare când nu voi mai exista.
Pentru mine contează doar scrisul
." - Florina Ilis
În mediul SF, despre volumul de studii "Fenomenul science fiction în cultura postmodernă" şi despre romanul "Cinci nori coloraţi pe cerul de la răsărit" au scris Michael Haulică şi Florin Pîtea.

Niciun comentariu: