23.06.2009

KREMLINUL DE ZAHĂR


VLADIMIR SOROKIN - "KREMLINUL DE ZAHĂR"
Editura Curtea Veche,colecţia Byblos
Titlu original: Сахарный Кремль
Anul apariţiei: 2009
Număr pagini: 208 / Format: 13×20 cm
Traducător: Antoaneta Olteanu
ISBN: 978-973-669-773-9
Kremlinul de zahăr este o distopie din care nu lipsesc nici satira, nici parodicul şi nici disponibilitatea nestăpânită a autorului pentru experiment stilistic şi creativitate la nivelul limbajului. Sorokin nu lucrează cu jumătăţi de măsură, obscenul şi grotescul fac, de asemenea, parte din arsenalul său, şarjând şi scuturând realităţile tulburi ale prezentului — fie ele camuflate sub straturi multiple de virtuoase procedee literare. În Kremlinul de zahăr, violenţa este fapt divers, cultura pare să se stingă de bunăvoie, iar elita şi, deopotrivă, poporul se bucură de libera circulaţie şi de răspândirea kokoşei(cocainei)".
Anul este 2028 şi toate merg de minune în pravoslavnicul Imperiu.Tătuka veghează la fericirea poporului iar norodul îşi iubeşte Binefăcătorul.
Dar mai e ceva de făcut pentru ca fericirea generală să atingă extazul...
"Se va înălţa,se va înălţa Marele Zid Rusesc,va izola Rusia de duşmanii din afară.
Iar pe cei dinăuntru opricinicii statului îi vor face bucăţi.
Că doar dincolo de Marele Zid sînt numai cyberpunks blestemaţi care ne sug ilegal gazele,catolici făţarnici,protestanţi neruşinaţi,budişti nebuni,musulmani răi,atei depravaţi,satanişti care în acordurile unei muzici blestemate se zbuciumă prin pieţe,narcomani dezgheţaţi,sodomişti nesătui care-şi sfredelesc cururile,
vîrcolaci siniştri care-şi schimbă înfăţişarea dată de Dumnezeu,plutocraţi lacomi,virtuali malefici,tehnotroni nemiloşi şi sadici şi fascişti şi megaonanişti"
"Kremlinul de zahăr" se desfăşoară în acelaşi univers ca şi "Ziua opricinicului",în ziua de mîine a Renaşterii Rusiei.

Niciun comentariu: