04.11.2008

Dan Simmons II - SF WritterAsa cum v-am promis, revin cu prezentarea romanelor SF scrise de Dan Simmons.Si a celorlalte texte ce intra in aceasta categorie.

a) Voi incepe cu Hyperion Cantos, o serie de romane a caror actiune se petrece in viitorul indepartat si care se apleaca mai mult asupra povestii si a personajelor decat a partilor tehnice si facand parte din categoria Space Opera. Este format din 4 romane:

1989- Hyperion - castigator al Premiului Hugo in 1990;
1990 - The Fall of Hyperion - nominalizat la Premiul Nebula in 1990;1996 - Endymion;1997 - The Rise of Endymion.Hyperion, The Fall of Hyperion si The Rise of Endymion au fost castigatoare ale premiului Locul la categoria SF.

Exista si 3 nuvele legate de universul Hyperion:

1983 - Remembering Siri - care reprezinta, asa cum spune Simmons samanta din care au crescut Hyperion si The Fall of Hyperion. Ideea povestirii pleaca de la propozitia: "Ce s-ar fi intamplat daca Romeo si Julieta ar fi trait cu adevarat?";
1990 - The Death of the Centaur - este o povestire care a fost scrisa chiar inainte de Remembering Siri;
1999 - Orphans of the Helix - se petrece la 481 ani dupa The Rise of Endymion.

Influentele pentru Hyperion Cantos ii cuprind pe poetul englez John Keats, filozoful francez Teilhard de Chardin, naturalistul american John Muir, matematicianul american Norbert Wiener sau calugarul japonez Ummon (daca aveti curiozitati despre oricare dintre ei cautati in Wikipedia). Hyperion este construita in acelasi fel cu Povestirile din Canterbury ale lui Geoffrey Chaucer. Si iata cum studiile literare ale lui Simmons si faptul ca profesiunea lui este cea de profesor de engleza isi gasesc ecoul in literatura SF.

b) Illium/Olympos este o dualogie SF a carei publicare o incepe Nemira si care se petrece intr-un viitor indepartat in care zeii greci studiaza opera lui Homer si recreaza razboiul Troian. Sursele de inspiratie sunt Homer, Sonetele si Furtuna lui Shakespeare , In cautarea timpului pierdut a lui Marcel Proust si romanul lui Vladimir Nabukov Ada sau Pasiunea: O cronica de familie. Si aceste doua romane fac parte din stilul Space Opera, Caliban upon Setebos de Robert Browning, Prometeu eliberat de P. B. Shelley, William Blake sau Eneida lui Vergiliu.

2004 - Illium - castigator al premiului Locus;2005 - OllymposDespre restul scrierilor lui Simmons, alta data. Nu puteti manca totul dintr-o data pentru ca va paste o indigestie.

Bujold I (pentru conformitate)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Băi,tu faci reclamă la cărţile de la Nemira ?
Tu cu Nemira,ăia de la Cititorul SF cu Millenium Press.
Mai răsfiraţi băi,că ne-am prins !

Anonim spunea...

Dorele,mă crezi sau nu,scriu despre ce-mi place şi despre ce apare.
Şi cred că treaba asta e valabilă şi pentru băieţii de la cititorul SF.

Anonim spunea...

nu stiu in ce masura pot fi acuzat de partinire fata de HNU, desi la momentul de fata ar fi normal intr-o masura tinand cont de colaborarea ce se desfasoara intre noi, dar totusi...

ca poate sunt mai multe stiri legate de proiectele Millennium Press, asta e adevarat, dar doar pentru ca suntem anuntati din timp...la fel se intampla si cu ce aflam de la celelalte edituri...

nu citesc carti doar de la MP, cred ca e evident ca le alternez, si predomina Nemira, Tritonic si MP, momentan...

Iar in ceea ce priveste entuziasmul legat de anume carti MpP, mi se pare normal...am citit Scalzi, am si tradus si stiu cum este... as fi fost la fel daca era la orice alta editura, conteaza cartea in primul rand, dar nu trebuie omise si eforturile editorului...legat de blog nu avem nicio datorie fata de nimeni si nici nu am de platit vreo polita vis-a-vis de edituri...si discutia se intinde...