24.11.2008

Bogdan Suceava - Vincent Nemuritorul



Am citit cartea d-lui profesor Suceava. Un frumos exercitiu intelectual despre moralitate, moralitatea vietii vesnice in simbioza cu masina. O prima jumatate in care d-l profesor scormoneste si scoate la iveala cea mai mare parte dintre problemele pe care le-ar pune transferul intelectului uman pe un suport magnetic, intr-o masina. O a doua jumatate in care se incearca prezentarea unui studiu de caz legat tot de moralitatea acestui transfer, parte ce se vrea mai literara.
Problema care se pune pe intreaga perioada a lecturii este daca avem de-a face sau nu cu un roman, cu literatura sau cu un simplu joc.
La sfarsit nu pot spune decat ca, din pacate, ceea ce nu reuseste d-l Suceava este sa scrie un roman. Domnia sa a pus in pagina un curs universitar, un dialog platonian, socratic, nu insa literatura.... Merita citit, este incitant, dar nu va asteptati sa va satisfaca nevoia de "sense of wonder" cum ar spune profesorul Robu, caruia ii transmit pe aceasta cale multa sanatate cu ocazia implinirii celor 70 de ani.

2 comentarii:

Anonim spunea...

n-ai putea argumenta putin? de ce nu este roman? de ce nu este literatura? Alegerea lui Hobson este? daca da, ce n-are Suceava si are Sawyer? (fac si eu apropierea asta pt ca trateaza aceeasi tema) daca nu... asta e.

Sorin Camner spunea...

Mike,
Am spus, este un exercitiu inteligent despre moraliatatea prelungirii vietii pe suport electronic. Problema este ca avem o carte care timp de 90 de pagini prezinta, una dupa alta, problemele pe care le pune acest act, sub forma unor dialoguri televizate. Unde este literatura? Eu unul nu cred ca putem scrie literatura, insirand exemple. Din punctul meu de vedere primordiala, intr-un text literar, este povestea. Poveste ce pare incropita pentru a demonstra adevarurile continute de unele dintre opiniile exprimate in prima parte.
Daca Sowyer a sris un roman sau nu? Habar n-am, n-am citit inca. Din cate imi spune colegul meu de blog, Hobson's Choice nu este o carte de foarte mare calitate, este parerea lui, voi incerca cand voi avea timp sa vad. Aici nu dezbat o carte in antiteza cu alta. Eu discut strict despre cartea d-lui profesor Suceava.

Ce inteleg eu prin literatura? Pai o fi, ca sa ma refer la autori din ultimii douazeci de ani, ceea ce au scris Dan Simmons, Robert Charles Wilson sau Stephen Baxter, literatura? Si ei au optiuni morale. Nu au facut, insa, o lista a acestor optiuni. Au scris povesti care au mesaj moral cuprins in carnea lor.
Am spus, Vincent Nemuritorul, ca exercitiu intelectual, este interesant si incitant. Merita citit. Ca literatura, nu. Si nu este vorba despre actiune. Asa s-ar putea spune, daca ne referim doar la actiune, ca nici Gumele de Alain Robbe-Grillet nu este roman, pentru ca n-are actiune. Dar nu despre actiune este vorba...