18.06.2008

NEUROMANCER...LA A TREIA EDIŢIE !!!




A treia ediţie a "NEUROMANTULUI"(Neuromancer,1984),a fost lansată astăzi 18 iunie 2008,ca supliment al COTIDIANULUI (colecţiile Cotidianul),de editura UNIVERS.
Traducerea şi notele îi aparţin lui Mihai Dan Pavelescu.
Volumul are 272 pagini,redactor este Florin Pîtea.

O ediţie de masă la preţul de 5,9RON,care va ajunge cu siguranţă la mase de cititori care poate n-au citit niciodată SF.
Vor recunoaşte genul ? Doar dacă vor parcurge romanul ! Sintagma SF nu apare niciunde,nici pe coperta a patra,nici în nota bio-bibliografică.
O referire ar fi : "În Neuromantul,romancierul te proiectează într-un viitor îndepărtat în care orice fantasmă devine posibilă."
Chiar aşa ? Scriitori SF cyberpunk au scris anticipaţii pe termen scurt,halucinaţi de o viziune nombrilist-reducţionistă,evadînd în ceţoase şi sterile realităţi virtuale.

Ediţia a doua a romanului a apărut în 2005,la editura LEDA (Grupul editorial Corint),în colecţia Galeria fantastică,în traducerea lui Mihai Dan Pavelescu.
Această ediţie este cea mai reuşită din punct de vedere grafic,calitatea cartonului şi a ilustraţiei copertei este incomparabil mai bună decît în cazul ediţiei editurii Univers.

Ediţia întâi a "Neuromantului" a apărut în 1992 la fantomatica editură CRISTIAN PLUS din Craiova (proprietatea lui Daniel Cristian Dumitru).Mai trăieşte ? O mai avea vreo treabă cu SF-ul ?
Volumul avea o tipică înfăţişare fandomistă,ilustraţia copertei realizată de Marian Mirescu,hârtie de ziar,an neprecizat.
Are meritul listării pe coperta întâi a premiile obţinute : Hugo,Nebula,Campbell,Locus,Seiun,Philip K.Dick şi a exactităţii :
"Imaginaţi-vă un viitor nu foarte îndepărtat,nu mai îndepărtat decît cel dinBladerunner..."

3 comentarii:

voicunike spunea...

O carte superba,chiar emblematica pentru sf,imi vine sa rid amar cind ma gindesc ca am ratat-o in prima aparitie si apoi am dat pe ea 1800000 lei acum 6 ani,dar de' este prea buna ca sa nu o ai sau sa nu o citesti.cumparati-o si nu veti regreta.

Anonim spunea...

asa de mult?:))
mi se parea cunoscut titlul..am si eu acasa versiunea de la editura Corint...m-am "apucat" odata de ea,dar din varii motive nu am mai terminat-o...

Florin Pîtea spunea...

Mulţumesc pentru anunţ.
Toate cele bune.