06.02.2014

POVESTIREA „MOARTEA DOMNULUI TEODORESCU” NOMINALIZATĂ LA GRAND PRIX DE L'IMAGINAIRE 2014


Povestirea colegului nostru Cristian Mihail Teodorescu, Moartea domnului Teodorescu”, publicată în traducere franceză în prestigioasa revistă Galaxies nr.21/63 (ianuarie 2013) a fost nominalizată la Grand Prix de l’Imaginaire 2014 de către juriul celebrului premiu francez în cadrul categoriei nouvelle étrangère”.

Felicitări, Cristi Teodorescu, textul tău concurează împreună cu cele ale unor autori celebri, Alastair Reynolds, Ian McDonald, Robert Silverberg, Ken Liu, etc.

Este prima dată când o povestire a unui scriitor SF român figurează în cadrul nominalizărilor la un premiu francez de SF&F, ceea ce reprezintă un succes al întregului science fiction românesc. 
Povestirea Moartea domnului Teodorescu” va participa la selecţia finală.
Grand Prix de l’Imaginaire 2014 va fi decernat în cadrul festivalului Etonnants voyageurs” (Saint-Malo, Franţa) care va avea loc între 7-9 iunie 2014.

Grand Prix de l’Imaginaire, cel mai longeviv şi prestigios premiu francez de specialitate a fost fondat în 1974 de scriitorul Jean-Pierre Fontana, cu denumirea Grand Prix de la Science-Fiction Française cu ocazia Festivalului de Science Fiction de la Clermont-Ferrand. 
În 1992 premiul a căpătat denumirea actuală pentru a putea recompensa şi operele aparţinând fantasy-ului şi fantasticului şi pentru a compensa dispariţia premiului Apollo în cadrul căruia se nominalizau şi traduceri. Din acel an s-au adăugat Marelui Premiu al Imaginarului, categoriile „roman străin”, „povestire străină” şi „traducător”.
Grand Prix de l’Imaginaire este o distincţie independentă, nesubvenţionată, considerată a fi cel mai prestigios omagiu dedicat domeniului imaginarului din Franţa.

Grand Prix de l’Imaginaire 2014

Nouvelle étrangère :

„Complications” (recueil) de Nina Allan (Tristram)

„Le Littéromancien”, „La Ménagerie de papier” & „Le Démon de Maxwell” de Ken Liu (Fiction n°16)

„Mono no aware” de Ken Liu (Galaxies n°25)

„La Petite déesse” (recueil) de Ian McDonald (Denoël, Lunes d'Encre)

„Live at Budokan” d'Alastair Reynolds (Bifrost n°69)

„Le Cru véritable d'Erzuine Thale” de Robert Silverberg (Chansons de la Terre mourante 1, ActuSF)

„Je suis la Reine” (recueil) d'Anna Starobinets (Mirobole)

„La Mort de monsieur Teodorescu” de Cristian-Mihail Teodorescu (Galaxies 
n°21/63 2013)

Niciun comentariu: