01.12.2013

ISTORIE CONTRAFACTUALĂ


Istoria contrafactuală este un futil joc de salon” – E.H.Carr

„Se zice că întrebarea secretă preferată a unui istoric este "și dacă...?" (sau întrebarea contrafactuală, ca să folosim termenul la modă în cercurile academice). Întrebarile de genul "și dacă...?" sunt cu adevărat de valoare și depășesc cu mult stadiul unui "futil joc de salon" (după cum spunea istoricul E.H. Carr). Ele pot fi un mijloc de a înțelege mai bine istoria, de a-i da viața. Astfel de întrebări pot dezvălui, până în cele mai mici detalii, care este miza esențială într-o confruntare, precum și consecințele de durată ale acesteia.
De exemplu: și dacă nemții ar fi respins debarcarea aliaților din "Ziua Z" ? Cum ar fi decurs evenimentele dacă furtuna ce se dezlănțuise asupra Europei în data de 5 iunie 1944 -- cu o zi înainte de data la care era planificată invazia Normandiei -- nu s-ar fi potolit pe neașteptate? ”

(Virtual History: Alternatives and Counterfactuals, 1997), coordinator Niall Ferguson
Traducere de Catalin Drăcsineanu, colecția Historia, editura Polirom, 2013
 
  „Ce s-ar fi întâmplat dacă Germania ar fi ieșit învingătoare în al Doilea Război Mondial
sau dacă Rusia ar fi câștigat Războiul Rece ?
  Niall Ferguson și colaboratorii săi, prestigioși profesori de istorie de la Oxford, Cambridge sau Harvard, ne arată care ar fi fost cursul istoriei dacă anumite evenimente s-ar fi desfășurat altfel decât știm.
 Pentru aceasta, ne propun nouă călătorii fascinante în „timpul imaginar”, corespunzătoare unor momente cruciale din istoria modernă și contemporană.
 La capătul călătoriilor, descoperim câteva tablouri foarte convingătoare ale unor posibile lumi – de la Anglia ocupată de naziști, până la Kennedy care trăiește suficient ca să-și ducă la bun   sfârșit mandatul sau o Europă unde comunismul nu a dispărut.
 Și mai important, poate, înțelegem de ce istoria a avut evoluția pe care o cunoaștem, iar lumea  noastră arată astfel în prezent.”
 
„Niall Ferguson este istoricul britanic despre care se vorbește cel mai mult astăzi.” (The New York Times)
 
 

  • Istorie virtuală : spre o teorie „haotică” a trecutului  - Niall Ferguson

  • Anglia fără Cromwell : ce s-ar fi întâmplat în cazul în care Charles I ar fi evitat Războiul Civil ? - John Adamson


  • America britanică : ce s-ar fi întîmplat dacă nu ar fi existat Revoluţia americană ? - J.C.D. Clark

  • Irlanda britanică : ce s-ar fi întîmplat dacă „the home rule” ar fi fost instituită în 1912 ? - Alvin Johnson

  • Uniunea europeană a Kaiserului : ce s-ar fi întîmplat dacă Marea Britanie ar fi „stat deoparte” în august 1914 ? - Niall Ferguson

  • Anglia lui Hitler : ce s-ar fi întîmplat dacă  Germania nazistă ar invadat Marea Britanie în mai 1940 ? - Andrew Roberts

  • Europa nazistă :  ce s-ar fi întîmplat dacă Germania nazistă ar fi învins Uniunea Sovietică ? - Michael Burleigh

  • Războiul sau pacea lui Stalin : ce s-ar fi întîmplat dacă  Războiul rece ar fi fost evitat ? - Jonathan Haslam

  • Continuarea Camelotului:  ce s-ar fi întîmplat dacă John F. Kennedy ar fi trăit ? - Diane Kunz

  • 1989 fără Gorbaciov : ce s-ar fi întîmplat dacă nu s-ar fi prăbuşit comunismul ? - Mark Almond
     Istorie virtuală, 1646 – 1996 :  Niall Ferguson

 
 
Și dacă...? Cei mai faimoși istorici din lume își imaginează ce s-ar fi putut întâmpla (What I      If ?, 1999),  coordonator Robert Cowley


Traducere de Bianca Fogărași, editura Humanitas, 2008
   „Cartea este structurată în ordine cronologică și cuprinde peste 2 700 de ani de istorie cunoscuta a omenirii. Nici un domeniu nu se pretează mai bine speculațiilor de tipul „și dacă” decât istoria militară, unde norocul, întâmplarea, eșecurile sau succesele oamenilor pot schimba totul radical”. (Robert Cowley)
      „Istoria este pe buna dreptate relatarea literara a întâmplărilor care au avut loc în realitate;  dar aceasta nu ar trebui să diminueze importanța contrafactualului.           
 Întrebările contrafactuale ne pot determina să punem la îndoială presupuneri încetățenite de  multă vreme. Ele au capacitatea de a defini momentele cruciale.
Ne pot pot demonstra că micile accidente sau deciziile luate într-o fracțiune de secundă pot avea repercusiuni majore în aceeași măsura ca marile hotărâri.[...]

 „Counter-factual history is Geschichtswissenschlopf (unhistorical crap)” – E. P. Thompson
                                            OARE ?
 
 

Niciun comentariu: