21.08.2013

NATALIA OSOIANU

 
Natalia Osoianu este o tânără autoare de fantasy din Chișinău care a publicat mai multe volume și a debutat și cu un format digital (Kindle edition) pe Amazon.com : „A Tale of Snow and Ice”.
 
Natalia Osoianu - „A Tale of Snow and Ice”, ”a fantasy novella (18,500 words/65 pages estimated) about a lonely little girl, eight strangers in a small inn and a mysterious traveller. First published in Russian under the title “Зимняя стужа” as a part of a book entitled “Первая печать” (2009).”
 
Mărturisesc că nu știam nimic despre ea până în momentul în care mi-a scris Patrice Lajoye, creatorul excelentului blog „Russkaya Fantastika” dedicat domeniului imaginarului din zona rusofonă.
 De ce nu știam ? Pentru că Natalia scrie în rusește și eu nu cunosc această limbă. Se vorbește la noi despre românii din Basarabia care decid din motive proprii să se exprime în rusește și care tot din motive proprii sunt adepți ai „moldovenismului” statal și cultural ? De două ori de ce !  Și iarăși nu știu motivele dar ar fi interesant de aflat.
De ce Natalia scrie proză în rusește și nu în românește că doar o cheamă Osoianu ? Din nou, nu știu, ar trebui s-o întrebați pe ea.
Observ că în privința publicărilor are un parcurs asemănător unor tineri autori români care publică în engleză în format digital și în regie proprie pe Amazon.com.
 
Natalia a debutat în 2006 în antologia de proză fantasy în rusește, intitulată chiar „Fentezi 2007” cu povestirea „Pene din aripa phoenixului”.
 

 

E un prilej bun s-o contactez pe Natalia și să-i propun un interviu în care să discutăm toate aceste aspecte. Dacă va dori să răspundă, evident !
Observ că este prezentă pe net dar numai în infosfera rusească :

 
Natalia s-a născut pe 31 ianuarie 1981 la Chișinău, în 2003 a absolvit Facultatea de Drept a Universității ULIM din Chișinău (ULIM : Universitatea Liberă Internațională din Moldova), a făcut un masterat și un doctorat și a rămas să predea la Catedra de Drept Internațional (este lector) a aceleiași universități. 
 
 
Natalia Osoianu - „Mireasa vântului”, editura Eksmo (Moscova), 2007, 512 pagini
 
 „În ceea ce privește ficțiunea, totul a început în jurul anului 1990 când am dat de romanul lui Tolkien, "The Hobbit", și de atunci am citit tot ce am putut găsi, și treptat, am început să scriu propriile-mi povești. Scrisul a dobândit proporții serioase de-abia în anul 2003, când povestirea mea, "Confesiunile unui pion" s-a clasat pe locul al patrulea la concursul "Verkon".
În anul 2006 am inventat universul „Lumii Marii Furtuni” și am debutat editorial la Eksmo (Moscova), cu primul volum al acelui univers ficțional. Tot în 2006, am publicat povestirea "Pene din aripa phoenixului" și romanul "Mireasa vântului", prima parte a trilogiei intitulate "Copiii Marii Furtuni"”.  -  Natalia Osoianu
                                                                                                                                                                                         
Î
Natalia Osoianu - „Prima pecete”, 2009, editura Eksmo (Moscova), 416 pagini
 
 
Natalia Osoianu - „Corsarii orașului de aur”
 
Anul viitor, Natalia va publica la editura Fantaversum (Moscova), volumul omnibus al trilogiei „Copiii Marii Furtuni” (Mireasa vîntului, Steaua de foc, Fregata albă).
 

Am citit foarte mult, dar sunt de obicei precaută în privința lecturilor mele încât printre scriitorii mei preferați sunt Marina și Serghei Diacenko, Henry Lion Oldie, Neil Gaiman și Guy Gavriel Kay.” - Natalia Osoianu
 
Natalia Osoianu - „A Tale of Snow and Ice

 
 
 

 
 
 

Niciun comentariu: